Čiste rijeke

Gradit će 7 kilometara kanalizacije i ispod Kupe i Korane

'06.01.2011. Karlovac - Gradiliste kanalizacije kod Drvenog mosta na Korani koje se financira iz ISPA projekta. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
07.01.2011.
u 12:38

Od svibnja, kada će najvjerojatnije početi probni rad, sva će kanalizacija grada završiti u pročistaču a ne u Kupi kao prethodnih godina

Karlovac će ovog proljeća i ljeta biti veliko gradilište, i to zahvaljujući gradnji sedam kilometara kanalizacijske mreže ispod gradskih ulica, četiri prelaska ispod Kupe i Korane te šest crpnih stanica - sve bi to izvođač, tvrtka Strabag, trebala završiti do 16. kolovoza.

 Kazneni penali

 Ako ne završe, po propisima EU, za svaki će dan kašnjenja karlovačkoj tvrtki Vodovod i kanalizacija plaćati kaznene penale u iznosu od 16.800 eura.

 – Lani je Strabag napravio 30 posto radova vezanih uz ISPA-in projekt gradnje kanalizacijske mreže. Od sredine siječnja do zadanog roka moraju napraviti preostalih 70 posto radova. Najzahtjevnija je ugradnja riječnih prijelaza, tlačnih kanalizacijskih cijevi na Kupi od Drežnika do Tesline ulice na Dubovcu, te u Mostanju, ispod ušća Mrežnice u Koranu. Drukčijom tehnikom, takozvanim mikrotuneliranjem, rijeke će biti premoštene ispod drvenog koranskog mosta, a Kupa u naselju Gaza. Ti bi radovi trebali završiti do kupališne sezone – kazao je Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda i kanalizacije.

 Sagrađena kanalizacija bit će spojena na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Mekušju koji je sagrađen u prosincu.

 Probni rad u svibnju

 – Očekujemo dopunu građevinske dozvole za pročistač koju izdaje Ministarstvo zaštite okoliša kako bi mogao početi testni rad. U dopuni će biti navedeni uvjeti i načini testiranja svih uređaja pročistača – kazao je I. Mrzljak. Nakon tog razdoblja, koji bi mogao trajati od siječnja do 1. svibnja, u kojem će dobiti i uporabnu dozvolu, počet će probni rad pročistača. Tada i financiranje preuzima Vodovod i kanalizacija, a do tada troškove rada plaća izvođač Alapine Bau. Oni su i autori procjene po kojoj će rad pročistača ViK godišnje stajati 1,225 milijuna eura, odnosno oko milijun kuna mjesečno. Najveći će se trošak odnositi na potrošenu električnu energiju, jer pročistač će u 12 mjeseci progutati 3,5 milijuna kWh električne energije.

 – Gradu smo poslali zahtjev za poskupljenjem vode i odvodnje 20,75 posto od 1. siječnja; voda bi trebala poskupjeti 8,48 posto, i to će plaćati svi građani, a 12,27 posto skuplju odvodnju plaćat će građani koji su priključeni na pročistač – objasnio je Ivan Mrzljak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije