APEL Šuica ugostiteljima: Snizite cijene i otvorite svoje butige

Gradonačelnica Dubrovnika poziva da se ne zatvaraju lokali u povijesnoj jezgri

22.01.2009.
u 17:17

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica danas je sugrađanima uputila apel u kojem traži da ne zatvaraju vrata svojih trgovina, ugostiteljskih objekata i hotela te da ne rade kraće nego što je uobičajeno.

Gradonačelnica je očito bila ponukana time što je od Nove godine na Stradunu zatvorena gotovo svaka druga trgovina pa, iako je riječ o suvenirnicama koje sada i nemaju veći promet, zabrinjava da uhodani kafići i restorani obavještavaju goste da ne rade gotovo do proljeća.

Praznici su prošli
“Prvo pozivam sve gospodarstvenike našega grada da ne zatvaraju vrata svojih trgovina i hotela. Praznici su prošli, sezona skijanja je iza nas, stoga posebno apeliram na gospodarstvenike u povijesnoj jezgri, ugostitelje, vlasnike trgovina, obrtnike, sve one koji svojom ponudom i djelovanjem privlače i zadržavaju turiste u našem grada.

Svjesna sam da se sadašnje razdoblje ne može usporediti sa sezonskim. No, snizite li malo cijene artikala i usluga, omogućite li ne samo turistu nego i svom susjedu da kupi komad odjeće ili popije piće u Gradu, učinili ste više nego mnogo, i za sebe, i za njih, i za naš Grad”, kaže gradonačelnica Dubravka Šuica u svom pismu.

Svi su Dubrovčani u posljednjih nekoliko godina svjedoci da je Grad zimi prazan, noću čak sablastan, posebice od kada su ga prodajom svojih nekretnina napustili brojni stanovnici, a ove je zime pred dolazeću krizu, kada su zatvoreni i neki lokali koji su uvijek radili zimi, samo pojačan takav dojam.

Pismo je gradonačelničin ured uputio Udruzi hotelijera, TZ-u grada Dubrovnika, Obrtničkoj komori i Cehu ugostitelja, od kojih smo danas zatražili i komentar apela.

Između emocija i posla
– Nije riječ samo o emocijama nego i o poslu, obrtnici zatvaraju butige jer nemaju za koga raditi, a svejedno moraju platiti radnike. U suprotnom bi svjesno išli u minus. Naravno, svi bismo voljeli da je Grad uvijek pun ljudi i da su sve butige otvorene, ali to nije pitanje emocija, nego posla. Razlozi zatvaranja su visoki troškovi ne samo za plaće radnika nego i za visoke najamnine poslovnih prostora – kaže N. Kalafatović, tajnik Obrtničke komore Dubrovnik.

I dok hotelijeri ionako moraju raditi prema uputama vlasnika, Stjepo Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika, kaže da će Ceh podržati sve gradske odluke koje bi išle za time da se Grad zimi oživi.

– Razlog što trenutačno ne rade brojni restorani jest u tome što su naši ljudi na godišnjem odmoru, koji jedino sada i mogu koristiti. Međutim, i kada bi u Gradu zimi radili samo ugostitelji, neće to mnogo značiti, jer svatko tko dođe u Grad na kavu mora platiti i parkiranje, a svi ugostitelji najamninu pa bi i u tome smjeru trebalo nešto napraviti.

Ugostitelji su spremni sniziti cijene, napraviti posebne popuste za Dubrovčane i sve zimske goste, spremni smo s Gradom i sa svima koji na tome rade sjesti i dogovoriti se, no od Grada očekujemo i smanjenje cijena za korištenje javnih površina – kaže S. Perić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije