Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica danas je sugrađanima uputila
apel u kojem traži da ne zatvaraju vrata svojih trgovina,
ugostiteljskih objekata i hotela te da ne rade kraće nego što je
uobičajeno.
Gradonačelnica je očito bila ponukana time što je od Nove godine na
Stradunu zatvorena gotovo svaka druga trgovina pa, iako je riječ o
suvenirnicama koje sada i nemaju veći promet, zabrinjava da uhodani
kafići i restorani obavještavaju goste da ne rade gotovo do proljeća.
Praznici su prošli
“Prvo pozivam sve gospodarstvenike našega grada da ne zatvaraju vrata
svojih trgovina i hotela. Praznici su prošli, sezona skijanja je iza
nas, stoga posebno apeliram na gospodarstvenike u povijesnoj jezgri,
ugostitelje, vlasnike trgovina, obrtnike, sve one koji svojom ponudom i
djelovanjem privlače i zadržavaju turiste u našem grada.
Svjesna sam da se sadašnje razdoblje ne može usporediti sa sezonskim.
No, snizite li malo cijene artikala i usluga, omogućite li ne samo
turistu nego i svom susjedu da kupi komad odjeće ili popije piće u
Gradu, učinili ste više nego mnogo, i za sebe, i za njih, i za naš
Grad”, kaže gradonačelnica Dubravka Šuica u svom pismu.
Svi su Dubrovčani u posljednjih nekoliko godina svjedoci da je Grad
zimi prazan, noću čak sablastan, posebice od kada su ga prodajom svojih
nekretnina napustili brojni stanovnici, a ove je zime pred dolazeću
krizu, kada su zatvoreni i neki lokali koji su uvijek radili zimi, samo
pojačan takav dojam.
Pismo je gradonačelničin ured uputio Udruzi hotelijera, TZ-u grada
Dubrovnika, Obrtničkoj komori i Cehu ugostitelja, od kojih smo danas
zatražili i komentar apela.
Između emocija i posla
– Nije riječ samo o emocijama nego i o poslu, obrtnici zatvaraju butige
jer nemaju za koga raditi, a svejedno moraju platiti radnike. U
suprotnom bi svjesno išli u minus. Naravno, svi bismo voljeli da je
Grad uvijek pun ljudi i da su sve butige otvorene, ali to nije pitanje
emocija, nego posla. Razlozi zatvaranja su visoki troškovi ne samo za
plaće radnika nego i za visoke najamnine poslovnih prostora – kaže N.
Kalafatović, tajnik Obrtničke komore Dubrovnik.
I dok hotelijeri ionako moraju raditi prema uputama vlasnika, Stjepo
Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika, kaže da će Ceh podržati
sve gradske odluke koje bi išle za time da se Grad zimi oživi.
– Razlog što trenutačno ne rade brojni restorani jest u tome što su
naši ljudi na godišnjem odmoru, koji jedino sada i mogu koristiti.
Međutim, i kada bi u Gradu zimi radili samo ugostitelji, neće to mnogo
značiti, jer svatko tko dođe u Grad na kavu mora platiti i parkiranje,
a svi ugostitelji najamninu pa bi i u tome smjeru trebalo nešto
napraviti.
Ugostitelji su spremni sniziti cijene, napraviti posebne popuste za
Dubrovčane i sve zimske goste, spremni smo s Gradom i sa svima koji na
tome rade sjesti i dogovoriti se, no od Grada očekujemo i smanjenje
cijena za korištenje javnih površina – kaže S. Perić.
APEL Šuica ugostiteljima: Snizite cijene i otvorite svoje butige