'Solidarno stajemo uz Iniju Herenčić'

Gradska galerija Sikirica: 'Miro Bulj grubo je ograničio umjetničke slobode'

Zagreb: Miro Bulj o rezoluciji o genocidu u logorima u crnogorskom parlamentu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.09.2024.
u 11:33

"Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promoviraju isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Iniji Herenčić" stoji u priopćenju galerije

Nakon što je sinjski gradonačelnik Miro Bulj zabranio izložbu Inije Herenčić u Gradskoj galeriji Sikirica, oglasili su se i iz gradske ustanove ocijenivši kako je došlo do grubog ograničavanja umjetničke slobode i jednako tako napada na neovisnost rada ustanova u kulturi.  "Smatramo da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelijevati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promovira međukulturni dijalog" navela je u priopoćenju Dragana Morić, ravnateljica Galerije Sikirica.

"Ipak, u suglasnosti s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća donijeli smo odluku u otkazivanju izložbe jer dijelimo mišljenje da u stvorenoj atmosferi kvalitetna realizacija projekta više nije moguća" rekla je Morić i dodala kako je ova ustanova u 15 godina rada i djelovanja kreirala prostor slobode izražavanja, dijaloga i uvažavanja različitosti te smo kroz brojne projekte senzibilizirali javnost i otvarali osjetljive teme od interesa za lokalnu zajednicu.

- Vrijednosti koje promoviramo temelje se na uključivosti, uvažavanju različitosti i poticanju međukulturnog dijaloga, na čijem je tragu bila i planirana izložba Inije Herenčić „Susret na Tromeđi“. Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promoviraju isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Iniji Herenčić kojoj je ovim činom ograničen prostor umjetničke slobode i izražavanja. Solidarno stajemo uz Iniju Herenčić kao i sve radnike u kulturi kojima politički motivirane odluke ograničavaju umjetničku slobodu, a samim tim i životnu egzistenciju dovode u pitanje. - napisala je Dragana Modrić.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda

Zagreb: Miro Bulj o rezoluciji o genocidu u logorima u crnogorskom parlamentu
1/26
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:51 03.09.2024.

A kada mladi umjetnik prekrije pjesnika zastavom hos-a onda se ne govori o umjetničkim slobodama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije