SDP predstavio dio reforme

Grbin obećava: Prosječna mirovina 750 eura i 50% prosječne plaće

Zagreb: Peđa Grbin dao je izjavu mediju
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
02.09.2023.
u 13:05

Predlažu da se za usklađenja mirovina 100% uzima povoljniji faktor između rasta plaća i rasta cijena

Rast mirovina i dostojanstven život svih hrvatskih građana SDP-u će biti jedan od glavnih prioriteta. Obećavaju to u najjačoj oporbenoj stranci, koja je jučer predstavila i dio svoje mirovinske reforme prema kojoj bi prosječna starosna mirovina trebala rasti na gotovo 750 eura, što je nominalno povećanje od oko 50 posto s obzirom na to da je prosječna starosna mirovina trenutačno manja od 500 eura. Za mirovine bi Hrvatska trebala izdvajati 13 posto BDP-a umjesto dosadašnjih 11 posto, čime bi se izjednačila s prosjekom EU.

Nova formula

Dvije su ključne promjene. Kao prvo, SDP predlaže promjenu formule "usklađenja" mirovina, i to na tako da se u stopostotnom iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena, dok se po trenutačnoj formuli gleda porast bruto plaće i cijena u omjeru 30 prema 70.

VEZANI ČLANCI:

Isto tako, SDP predlaže uvođenje "trajnog dodatka" na mirovinu koji SDP planira implementirati u razdoblju od najmanje četiri godine, i to tako da se 10-postotno povećanje napravi odmah u prvoj godini mandata, a da u drugoj, trećoj i četvrtoj godini raste po pet posto. Povećanje ne bi bilo linearno, već bi se u većem postotku odnosilo na mirovine koje su ispod prosjeka, što samim redovnim usklađenjem nije moguće, ističu u SDP-u. Povećanje prosječne starosne mirovine već u prvoj godini mandata tako bi iznosilo oko 75 eura, dok će na kraju četvrte godine mandata prosječna mirovina iznositi gotovo 750 eura, odnosno više do 50% prosječne plaće.

– Bez trajnog dodatka u ovom trenutku jedva hvatamo korak s prosječnom plaćom, a kamoli da dođemo do onog što je normalno u, primjerice, Sloveniji – da prosječna mirovina bude barem 50 posto prosječne plaće – kazao je lider SDP-a Peđa Grbin. Istaknuo je i da mirovine nisu uspjele uhvatiti korak s inflacijom, koja je u Hrvatskoj od početka 2012. godine do danas 25 posto, a u dijelu koji čini najveći izdatak za umirovljenike, a to je hrana, osnovna životna potreba, inflacija je viša od 30 posto.

VEZANI ČLANCI:

Četvrti najlošiji

Prema standardu kupovne moći, ističu u SDP-u, Hrvatska je četvrta najlošija zemlja u EU, u kojoj se u riziku od siromaštva nalazi gotovo 33% osoba starijih od 65 godina, a ističu i da je HDZ u kampanji "Vjerodostojno" 2016. obećao rast mirovina prema 60% iznosa plaće, a napravio je, ističu, upravo suprotno: u sedam godina mandata HDZ je mirovine srušio s 43,1 na 41,6% plaće!

Grbin je jučer komentirao i rastuću inflaciju te odgovorio na pitanje što treba napraviti kad je o tome riječ. Ocijenio je da su visoke marže najveći generator inflacije u zemlji, a da to naš porez na ekstraprofit uopće nije uzeo u obzir.

VIDEO Novi opasni bezobrazluk vozača u Zagrebu: "Za ovo se oduzima vozačka"

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
13:09 02.09.2023.

‘grbin obecava’. hahahahahahahahahaha.

Avatar Moodleen
Moodleen
15:10 02.09.2023.

Usklađivali su oni mirovine dok je njegov zemljak muljanović bil premijer, pa su danas takve kakve jesu. Rađe bi da nam vladu formiraju nepismeni likovi iz Nepala i Zanzibara neg ovi bezveznjaci sa kumrovečkom šķolom.

PR
PravoiPravda
13:29 02.09.2023.

Sad će mu nos narasti proporcionalno s visinom. A ne ovako, kao da su ga djeca u vrtiću crtala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije