Županije gube moć

Grčić: Ako Split upravlja osnovnim, zašto ne bi i srednjim školama koje drži županija?

Branko Grčić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
04.11.2014.
u 13:15

Razmišlja se i da gradovi preuzmu od županije ovlasti nad upravljanjem pomorskim dobrom na području svoga grada

– Ako Grad Split upravlja vrtićima i osnovnim školama, zašto ne bi upravljao i srednjim školama u gradu, a kojima sada upravlja Splitsko-dalmatinska županija? – logika je kojom se u Vladi ravnaju pripremajući takozvani “zakon o velikim gradovima” – Splitu, Rijeci i Osijeku, odnosno pripremajući izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Iako Vlada još nema konačno rješenje, doznajemo kako se priprema zakon koji bi Splitu, Rijeci i Osijeku prepustio ovlasti koje sada imaju njihove županije u decentraliziranim funkcijama – dakle u upravljanju i financiranju školskih i zdravstvenih ustanova te sustava socijalne skrbi.

"Vlada nije slijepa"

– Mi uzimamo u obzir činjenicu da su to složeni sustavi koji već petnaestak godina funkcioniraju na određeni način. Stoga razmišljamo da im cijelu 2015. godinu damo za pripremu, da to bude prijelazno razdoblje za spuštanje ovlasti sa županija na ta tri velika grada – rekao nam je ministar Branko Grčić.

Dodaje kako “Vlada nije slijepa i kako će ozbiljno razmotriti” pa eventualno i prihvatiti neke od konstruktivnih kritika župana. Primjerice, župani tvrde kako nije pametno razdvajati sustav županijskih ljekarni na “gradski” i “županijski” jer će gradske biti profitabilne, a županijske će stvarati gubitke. Grčić kaže kako će pozorno razmisliti o takvim argumentima. No, osim decentraliziranih funkcija (zdravstvo, školstvo, socijalna skrb), Vlada razmišlja da Split, Rijeka i Osijek preuzmu od županija još neke funkcije. Doznajemo kako se u Vladi razmišlja da gradovi preuzmu od županije ovlasti nad upravljanjem pomorskim dobrom na području svoga grada.

>>Da se odluči odmah, županije nije moguće ukinuti prije kraja 2025.

>>Prva točka rasprave o ustavnim promjenama: lokalna/regionalna samouprava

Komentara 3

ST
stric15
14:05 04.11.2014.

....ovo je prvi korak .... ka rastakanju Hrvatske......uostalom zato su drugovi i došli na vlast

SH
Shaman
13:41 04.11.2014.

Ako su to prvi koraci ka ukidanju županija onda je to u redu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije