UOČI AMERIČKE KAMPANJE

Harris: Trumpovi prijedlozi za mir isti kao i Putinovi

U.S. Vice President Harris meets with Ukraine's President Zelenskiy in Washington
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/2
28.09.2024.
u 13:38

Malo je vjerojatno da će Zelenski uvjeriti Trumpa, s kojim ima dugu povijest neslaganja i nesporazuma, u opravdanost američke pomoći Ukrajini

Iako je sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s bivšim predsjednikom i republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom bio planiran još prije nego što je Zelenski stigao u Sjedinjene Američke Države, gdje se sastao s demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris, nakon što se Trump prije nekoliko dana još jednom obrušio na Zelenskog optužujući ga da odbija dogovor o okončanju rata i da nepotrebno žrtvuje svoju zemlju i njezine građane, i da je "najbolji trgovac koji svaki put iz SAD-a ode s milijardama dolara", činilo se da od sastanka neće biti ništa.

A onda se dogodio obrat. Trump je objavio da će se sastati sa Zelenskim, a zapravo je najveće iznenađenje što je do sastanka Trumpa i Zelenskog uopće došlo. Navodno je Trump inzistirao na tome da Zelenskog primi u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, što je Zelenski odbio, svjestan da bi se to moglo interpretirati kao njegova potpora Trumpovoj kampanji.

Želio sastanak na Floridi

"Kao što znate, Zelenski je zatražio susret sa mnom", rekao je Trump. Zelenski se ovih dana našao na meti republikanaca nakon što je po dolasku u SAD najprije otišao u posjet tvornici granata u Scrantonu u Pennsylvaniji, rodnom mjestu predsjednika Bidena, i to u ključnoj državi koja bi mogla odlučiti o pobjedniku američkih izbora, što je Trump shvatio kao siguran dokaz da Zelenski želi pobjedu Kamale Harris.

POVEZANI ČLANCI:

Trump se protivi američkom financiranju obrane Ukrajine, tvrdeći da Bidenova administracija nastavlja davati milijarde čovjeku koji "odbija sklopiti dogovor", pretenciozno najavljujući da će, ako pobijedi, zaustaviti rat u Ukrajini za jedan dan, i to tako što će prisiliti Zelenskog na izravne pregovore s ruskim predsjednikom Putinom. To znači da će Ukrajinci platiti najveću cijenu Trumpovog "mirovnog plana", i to vlastitim teritorijem, a u protivnom će biti prepušteni sebi i vlastitim snagama.

Zbog toga je Kamala Harris i prije sastanka sa Zelenskim znakovito poručila da u njenoj zemlji "postoje neki koji bi prisilili Ukrajinu da se odrekne velikih dijelova svog suverenog teritorija, koji bi zahtijevali da Ukrajina prihvati neutralnost i da se odrekne sigurnosnih odnosa s drugim nacijama". "Ti su prijedlozi isti kao i Putinovi. To su prijedlozi za predaju, što je opasno i neprihvatljivo", upozorila je Trumpova suparnica, ne precizirajući o kome je riječ, iako je jasno na koga je mislila.

Usred američke kampanje

Volodimir Zelenski se tijekom posjeta SAD-u zapravo našao usred američke predsjedničke kampanje i malo je vjerojatno da će ukrajinski predsjednik na jednom sastanku uspjeti uvjeriti Trumpa, s kojim ima dugu povijest neslaganja i nesporazuma, u opravdanost američke pomoći Ukrajini, a još manje u mogućnost ukrajinske pobjede u ratu s Rusijom.

>> VIDEO Razorne posljedice uragana Helene: Ima mrtvih, među njima i dijete. Potopljene ulice i kuće

Komentara 2

JD
Jee_dnu
14:58 28.09.2024.

Ja sam davno pisa a to se sad ostvarilo...Amerikanci se uplašili Rusa .. Samo dvi rečenice upozorenja sta se moze dogoditi i Ameri se povlače od straha....Jeste vidjeli neće dat Ukraincin dalekometno oruzje. Strah ima velike oči....Zasto su uvalili nesretnini Ukrajinski narod u nesrecu sljedeća desetljeca. .Mrtvi se ne mogu vratiti. Davno sam pisao samo pregovori da se ne gine. Pouka za druge i domaće Vikinge.

Avatar anti azovac
anti azovac
13:54 28.09.2024.

Prvo Ukrajna da izebere presednika države i parlament . Pa onda da predstavnik Ukrajne. Ili neko iz vojnog vrha ukrajinske vojske ide po svetu i da pregovara. Ili da kao kao Nemačka `45. kada je slikar pobegao u Argentinu. Ovakopobegao u Argentinu. Ovako ovaj muzičar može samo u svoje ime da pregovara sa nekim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije