ŽESTOK NAPAD

Hezbolah tvrdi da je ispalio rekordan broj projektila na Izrael: 'Ovo je prva reakcija na ubojstvo Saleha al-Arurija'

Izrael nastavlja s bombardiranjem Gaze nakon završetka sedmodnevnog prekida vatre
Foto: ISMAEL MOHAMAD/NEWSCOM
1/15
06.01.2024.
u 21:26

Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), koje nadgledaju područje od 1978., proglasile su drugi najviši stupanj uzbune.

Proiranska šijitska skupina Hezbolah rekla je da je u subotu ispalila 62 projektila na Izrael, što bi bio rekordan broj lansiranih raketa od početka rata u Gazi u listopadu. Cilj napada je bila vojna baza u blizini grada Merona na sjeveru Izraela, prema miliciji koja se smatra saveznikom Irana i islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze.

Izrael nastavlja s bombardiranjem Gaze nakon završetka sedmodnevnog prekida vatre
1/10

Hezbolah je rekao da je napad bio "prva reakcija" na ubojstvo Saleha al-Arurija, zamjenika vođe Hamasa, u utorak navečer u predgrađu libanonskog glavnog grada Bejruta.

Milicija gotovo svakodnevno granatira susjednu zemlju iz Libanona otkako je rat u Gazi započeo 7. listopada. Izraelska vojska potvrdila je napad u blizini Merona i rekla da je oko 40 projektila identificirano dok su se približavali Izraelu. Zauzvrat je napadnuto jedno lansirno mjesto u Libanonu, kazali su dužnosnici.

Prema libanonskim sigurnosnim izvorima, Izrael je granatirao kršćansko naselje Rmeish na jugu Libanona. Borbeni zrakoplovi su također gađali sela Hula i Yaroun, rekli su izvori. Nijedna strana nije dosad pružila informacije o žrtvama, a situacija je navodno i dalje napeta.

VEZANI ČLANCI:

Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), koje nadgledaju područje od 1978., proglasile su drugi najviši stupanj uzbune.

Izrael traži da se Hezbolah povuče s granice kako bi se osigurala sigurnost civila na sjeveru zemlje. Također, Tel Aviv je prijetio upotrebom vojnih sredstava ne dovedu li diplomatski napori do povlačenja. Više od 76.000 ljudi je napustilo svoje domove na jugu Libanona od početka nedavnih borbi. S izraelske strane granice evakuirano je više od 80.000 osoba.

Izrael kaže da je demontirao "vojni okvir" Hamasa na sjeveru Gaze

Izraelske snage dovršile su demontiranje Hamasovog "vojnog okvira" u sjevernoj Gazi, a ukupno su ubile oko 8000 militanata u tom području, rekao je u subotu glasnogovornik izraelske vojske, dok je istoga dana u izraelskom zračnom napadu, prema palestinskim dužnosnicima, poginulo sedmero Palestinaca.

Izraelska vojska je također zaplijenila desetke tisuća komada oružja u tom području i milijune dokumenata, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu. "Sada smo usredotočeni na demontiranje Hamasa u središtu i južnom dijelu (Gaze) pojasa", poručio je.

VEZANI ČLANCI:

Palestinski zdravstveni dužnosnici objavili su u subotu da je sedmero Palestinaca, uključujući žene i djecu, ubijeno, a deseci su ranjeni u izraelskom zračnom napadu u subotu na kuću u Kan Junisu u južnom pojasu Gaze, dodavši da je riječ o kući obitelji Al-Nabris.

VIDEO Izraelci zatočili Palestince i skinuli ih u donje rublje

Ključne riječi

Komentara 2

FU
Fusnota
22:08 06.01.2024.

Ne prestaje masakriranje palestinskih civila,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije