OPASNO ZA RANJIVE SKUPINE

Hitna svaki dan ima intervencije zbog stršljena: 'Taj dan ja sam navodno umro, moje srce je prestalo kucati'

Sarvaš: Stipica Čičak uništava gnijezda stršljena
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
23.08.2024.
u 23:32

Preporuke za zaštitu od stršljena stoga uključuje i izbjegavanje nošenja jarke odjeće i jakih parfema, a ako osoba i postane metom stršljena, važno je ostati miran i pokušati ga maknuti maramicom

Hitna medicinska služba svakog dana ima intervencije zbog uboda stršljena čiji ubod može biti vrlo bolan, a u ekstremnim slučajevima i smrtonosan. Jedan od ''nesretnika'' kojeg je napao roj stršljena je i Igor Lovrentjev iz Stubičkih Toplica. 

- Vrlo brzo, nakon minutu, dvije osjetio sam kao da nemam zraka i kao da me netko u koljena pogodio. Samo sam pao na tlo - ispričao je za Dnevnik Nove TV, zbog čega je čak završio na intenzivnoj. ''Sljedeće čega se sjećam je velika bol kada su mi na intenzivnoj stavljali kateter. Taj dan ja sam navodno umro, moje srce je prestalo kucati. Uspomena na to mi je majica koja je razrezana''. 

Nakon toga saznao je da je alergičan, zbog čega uvijek sa sobom nosi ampule. U normalnim slučajevima pak dolazi do crvenila od jedan do dva centimetra, dok najgori simptomi imaju brzu reakciju, u 15 minuta od uboda. 

- Evo dok ste vi sad kod nas imamo intervenciju. U Sesvetskoj Sopnici ekipa je kod jedne gospođe koju je ubolo više stršljena. Radila je nešto oko živice, nešto je špricala. Izletjeli su i uboli je - ispričao je Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine. 

POVEZANI ČLANCI:

- Inače, do smrti dođe najčešće zbog gušenja naglim osjećajem slabosti i malaksalosti. Sve do gubitka svijesti koža često može biti u potpunosti crvena ili može imati plikove kao da nas je ožarila kopriva znači osjećaj nedostatka zraka i gušenje - dodao je. Preporuke za zaštitu od stršljena stoga uključuje i izbjegavanje nošenja jarke odjeće i jakih parfema, a ako osoba i postane metom stršljena, važno je ostati miran i pokušati ga maknuti maramicom.

>> VIDEO Islandski vulkan ponovno erumpira: Užarena lava i dim obasjali nebo iznad Reykjanesa

Ključne riječi

Komentara 4

DR
Draconic5
14:09 24.08.2024.

Ljudi su alergični i na kikiriki, pa nisam vidjela ni jedan članak o tome kako je kikiriki smrtonosan.

BU
Budibudan
05:27 24.08.2024.

Mirisljavom ili obicnom?

SA
Sarma
02:39 24.08.2024.

Ne kužim ovo sa maramicom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije