motiv Varaždina

HNB izdaje kovanice od 2 eura s novim izgledom, a evo koji motivi su najvrjedniji na svijetu

Foto: HNB
1/6
Autori: Hina, Večernji.hr
25.06.2024.
u 13:56

Kovanice iz Monaka su među najcjenjenijima zbog svoje rijetkosti i povijesnih motiva.

Hrvatska narodna banka (HNB) pustit će 2. srpnja u optjecaj prigodnu kovanicu od dva eura u sklopu serije "Hrvatski gradovi", s motivom znamenite tvrđave u Varaždinu, a moći će se nabaviti na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a. Na nacionalnoj strani prigodne kovanice nalazi se prikaz osnovnog motiva tvrđave "Stari grad Varaždin", a iz HNB-a podsjećaju da je ta tvrđava bila jedan od osnovnih motiva i na naličju novčanice od pet kuna. Kovanica će biti izdana u količini od 200.000 komada.

Akademski kipar Stjepan Divković je autor likovnog rješenja, a kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca. Prigodna eurokovanica, osim što ima numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i navedena prigodna kovanica od dva eura moći nabaviti za istu vrijednost od dva eura, napominju iz središnje banke. Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a u Jurišićevoj 17 od ponedjeljka do petka od 8,30 do 15,30 sati.

Dok Hrvatska narodna banka izdaje u opticaj euro kovanice s novim motivima, prisjetimo se koje kovanice od 2 eura imaju najveću vrijednost. Stranica Florinus objavila je pregled najvrednijih kovanica od dva eura, među kojima se ističu primjerci čija vrijednost doseže tisuće eura.

VEZANI ČLANCI: 

Na prvom mjestu liste nalazi se kovanica Grace Kelly iz 2007. godine, izdana u čast slavne princeze od Monaka. Kovanica, čija je vrijednost procijenjena na 4749,95 eura, rijetka je jer je izdana u samo 20 tisuća primjeraka. Druga najvrednija kovanica prikazuje Kneževsku palaču Monaka i vrijedi gotovo 2000 eura. Izdana je povodom 800. godišnjice palače, u nakladi od samo 10 tisuća komada. Na trećem mjestu je litvanska kovanica s greškom u kovanju, koja zbog pogrešnog natpisa vrijedi 1799,95 eura. Četvrto mjesto zauzima kovanica izdana za 10. godišnjicu braka princa Alberta i princeze Charlene iz Monaka, vrijedna 695,95 eura. Peto mjesto pripalo je vatikanskoj kovanici izdanoj povodom 75. godišnjice Vatikana, s procijenjenom vrijednošću od 154,95 eura. Kovanice iz Monaka su među najcjenjenijima zbog svoje rijetkosti i povijesnih motiva.

>>> FOTO Jeste li ih primijetili? Na zagrebačkim ulicama osvanule minijature koje oživljavaju povijest

1/35
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije