RAT U IZRAELU

Hamas prijeti pogubljenjem zatvorenika. Izraelski premijer: 'Ono s čime će se suočiti bit će strašno'

Izrael u ratu
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/34
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.10.2023.
u 23:46

Broj poginulih nastavio je rasti, jednim dijelom zbog toga što su izraelske snage napredovale u napadnutim mjestima i otkrile dodatna tijela

Izrael je unovačio rekordnih 300.000 rezervista kao odgovor na višestruki napad iz Gaze i "kreće u ofenzivu", rekao je u ponedjeljak glavni vojni glasnogovornik. Od subotnjeg iznenadnog napada, izraelski zrakoplovi gađaju mete u Gazi, dok se kopnene snage bore za ponovno preuzimanje kontrole nad pograničnim selima i gradovima koje su zauzeli palestinski naoružani napadači. Glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je kontrola nad tim zajednicama ponovno uspostavljena, ali da se izolirani sukobi nastavljaju jer su neki naoružani napadači i dalje aktivni.

Video: Napad na Izrael

TIJEK DOGAĐAJA:

23:45 - VIDEO Skup pristaša Palestine u Londonu


23:32 - Očekuje se da će vođe Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke u ponedjeljak navečer videovezom raspravljati o situaciji u Izraelu i palestinskim teritorijima, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

"SAD, Britanija, Francuska i Njemačka se slažu da to ne smije postati požar u regiji. Zato nitko ne bi trebao nastaviti poticati teror u ovoj situaciji", rekao je Scholz novinarima u njemačkom gradu Hamburgu. Scholz je stajao pored francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je pozvan u sjevernu njemačku luku radi zajedničke sjednice vlada dviju zemalja. Macron je izrazio svoju "potpunu solidarnost" s izraelskim narodom i rekao da je u ponedjeljak ujutro ponovo razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Njemačka i Francuska stoje uz izraelski narod u ovom tragičnom trenutku. Borba protiv terorizma je zajednički cilj za kojim ćemo nastaviti ići s Izraelom i našim saveznicima. Ništa ga ne opravdava, ništa ne objašnjava", kazao je Macron.

Ured francuskog predsjednika je kasnije objavio da će se talijanska premijerka Giorgia Meloni također pridružiti pozivu u sklopu takozvane kvinte, neslužbene skupine koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija.


23:30 - Zbog toga što se nalaze u blizini mjesta sukoba, dvoje novinara morali su sa svojim ekipama otići u zaklon, a dramatični trenutci su snimljeni. Naime, Clarissa Ward s CNN-a i Richard Engel s NBC Newsa javljali su se uživo iz blizine pojasa Gaze kada su nedaleko od njih ispaljene rakete. 

>> OPŠIRNIJE


23:29 - Oko 160 hodočasnika Hrvata zateklo se u vrijeme početka najnovijeg sukoba u Gazi u tri grada u Svetoj zemlji - Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu - i nitko od njih nije ugrožen niti je stradao, doznaje se u ponedjeljak navečer od direktora Dječjeg doma u Betlehemu fra Sandra Tomaševića.

>> OPŠIRNIJE


22:01 - Palestinski i izraelski pristaše sukobili su se na stanici londonske podzemne željeznice, dok policija pokušava održati mir u noći u kojoj su se tisuće propalestinskih prosvjednika obrušile na izraelsko veleposlanstvo.

Snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje desetke policajaca kako pokušavaju razdvojiti prosvjednike na postaji podzemne željeznice High Street Kensington. U to se vrijeme vani održavao propalestinski skup, navodi Daily Mail

Prosvjednici su se penjali na rasvjetne stupove sa zastavama i bakljama te uzvikivali: "Izrael je teroristička država". U međuvremenu, Izraelci su se okupili ispred Downing Streeta kako bi bdjeli za žrtve i taoce.


21:53 - Europska komisija je najavila da pokreće hitnu reviziju pomoći Palestincima nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

“Komisija nedvosmisleno osuđuje terorističke napade koje je Hamas izveo protiv Izraela tijekom vikenda. Nakon ovih događaja, Komisija danas objavljuje da pokreće hitnu reviziju pomoći EU-a Palestini”, kaže se u priopćenju koje je u ponedjeljak navečer objavila Komisijina služba za odnose s javnošću.

Komisija dodaje da je cilj te revizije osigurati da pomoć EU-a ne dođe neizravno do terorističke organizacije koja je napala Izrael. Komisija također navodi da će u svjetlu promijenjenih okolnosti na terenu, razmotriti je li potrebno prilagoditi njezine programe potpore palestinskom stanovništvu i palestinskim vlastima.

U priopćenju se na neki način demantira povjerenika za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyja koji je ranije na društvenoj mreži X objavio da je EU obustavlja sve isplate pomoći Palestincima. “Budući da nije bilo predviđenih isplata, neće biti suspenzije plaćanja”, kaže se u priopćenju.

Iako je Varhelyi spomenuo obustavu “svih plaćanja”, povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič je rekao da se to ne odnosi na humanitarnu pomoć. “Dok najoštrije osuđujem teroristički napad Hamasa, imperativ je zaštititi civile i poštovati međunarodno humanitarno pravo. Humanitarna pomoć Palestincima u potrebi nastavit će se kolikogod bude potrebno”, objavio je Lenarčič na društvenoj mreži X.

U međuvremenu su stigle reakcije iz nekoliko zemalja članica. Belgija je objavila da će razvojna i humanitarna pomoć biti nastavljena i da obustava humanitarne pomoći ne bi pridonijela uspostavi mira. I luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn je izjavio da njegova zemlja ne podržava suspenziju pomoći. “Pomoć je važna za mlade ljude, to nije novac za Hamas”.

O situaciji u Izraelu u utorak će raspravljati ministri vanjskih poslova država članica EU-a  na izvanrednom sastanku putem video-veze.

GALERIJA Napad Hamasa na Izrael

Izrael u ratu
1/32

21:48 - Borbe između izraelskih vojnika i militanata islamističkog Hamasa nastavile su se na graničnom području s Gazom, dok Izrael prijeti "potpunom opsadom" Pojasa Gaze. Izraelski helikopteri također su gađali mete u Libanonu, dok je izraelska vojska objavila da je ubila nekoliko naoružanih napadača koji su ušli u Izrael iz Libanona.

Premijer Benjamin Netanyahu je u međuvremenu rekao da će odmazda Izraela za smrtonosne napade Hamasa u subotu "promijeniti Bliski istok".

"Ono s čime će se Hamas suočiti bit će okrutno i strašno", rekao je Netanyahu u ponedjeljak tijekom sastanka s dužnosnicima gradova na jugu Izraela, navodi se u priopćenju. "Tek smo na početku", dodao je izraelski premijer.

Ministar obrane Yoav Gallant je rekao da će Izrael nametnuti "potpunu opsadu" Pojasa Gaze. Gallant je rekao da neće biti "struje, hrane i goriva" u Pojasu Gaze. Ministar energetike Israel Katz naredio je i prekid opskrbe Pojasa Gaze vodom.

Više od 2 milijuna ljudi živi u lošim uvjetima u Pojasu Gaze koji se proteže oko 40 kilometara uzduž Sredozemnog mora.

Humanitarna pomoć se priprema iz Egipta, a bolnice i vozila hitne pomoći su u pripravnosti, rekao je palestinski glasnogovornik na graničnom prijelazu Rafah između Egipta i južne Gaze. Sigurnosni izvori rekli su agenciji dpa da nijedan palestinski ranjenik dosad nije stigao u Egipat zbog "poteškoća uslijed izraelskog granatiranja".

Oko 2.600 Izraelaca je ozlijeđeno, a militanti Hamasa vratili su u Gazu s oko 150 zarobljenih Izraelaca, uključujući žene, djecu i starce. Glasnogovornik Hamasa rekao je u ponedjeljak da skupina zahtijeva oslobađanje 36 zatvorenih Palestinki u Izraelu u zamjenu za određeni broj otetih Izraelki. Glasnogovornik je rekao da Katar posreduje u predloženoj razmjeni zarobljenika. Glasnogovornik izraelske vlade nije želio komentirati te navode.


21:20 - Glavni cilj izraelske vojske jest uništiti Hamas - operacijski, administrativno i vojno - ustvrdio je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, Gary Koren. Govoreći u Dnevniku HRT-a, Koren je ustvrdio kako je zemlja u "dubokoj boli" te otkrio kako je do sada poginulo više od 800, a ranjeno više od 2000 ljudi.

>> OPŠIRNIJE


20:45 - Hamas prijeti da će pogubiti taoce ako se napadi na Gazu nastave bez upozorenja

Brigade Al Qassam, oružano krilo Hamasa, upozorilo je da će početi s pogubljenjem izraelskih civilnih zarobljenika ako Izrael nastavi bombardirati civilne objekte u Gazi. Abu Ubaida, glasnogovornik skupine, rekao je da su do sada djelovali u skladu s uputama, držeći izraelske zarobljenike sigurnima i zdravima.

"Za svako gađanje nedužnih civila bez upozorenja, bit će pogubljen jedan od zarobljenika u našem pritvoru. Bit ćemo prisiljeni emitirati pogubljenje", naveo je, prenosi The Guardian


20:17 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak je rekao da je "duboko uznemiren" najavom Izraela da će započeti potpunu opsadu Pojasa Gaze nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas tijekom vikenda. "Duboko sam uznemiren današnjom najavom da će Izrael započeti potpunu opsadu Pojasa Gaze, ništa neće moći proći - ni električna energija, (ni) hrana ni gorivo", kazao je Guterres. Izraelska vojska je rekla da je u službu pozvala dosad neviđenih 300.000 rezervista te da uvodi totalnu blokadu Pojasa Gaze. Guterres je rekao da je situacija u Gazi bila "krajnje grozna” i prije iznenadnog napada militantne skupine, dodavši da će se sada “samo eksponencijalno pogoršati”.

Premda je kazao da su potrebni medicinska oprema, hrana i druge humanitarne potrepštine te osoblje, Guterres je rekao da se mora olakšati unos neophodnih zaliha u to područje. “Pozivam sve strane i relevantne aktere da dozvole pristup Ujedinjenim narodima kako bi dostavili hitnu humanitarnu pomoć za palestinske civile, zarobljene i bespomoćne, u Pojasu Gaze”, rekao je apeliravši na međunarodnu zajednicu da osigura trenutnu humanitarnu podršku.

VEZANI ČLANCI: 


18:30 - Izraelske zračne snage izvele su jedan od "najvećih zračnih napada protiv Hamasa u Gazi", priopćila je izraelska vojska.

U objavi na društvenim mrežama, izraelske obrambene snage rekle su da su samo danas pogodile najmanje 2400 ciljeva, prenosi BBC koji nije bio u mogućnosti neovisno provjeriti ove tvrdnje.


18:25 - Izvor egipatske obavještajne službe rekao je novinskoj agenciji AP da je njegova zemlja nekoliko puta upozorila Izrael na "nešto veliko" što će se dogoditi. Prema njegovim riječima, u Izraelu su minimizirali ozbiljnost prijetnje.

"Upozoravali smo ih da će situacija eksplodirati, i to vrlo brzo, te da će eksplozija biti velika. Ali oni su podcijenili ta upozorenja", rekao je izvor, prenosi portal Haaretz.


17:55 UN-ove privremene snage u južnom Libanonu (UNIFIL) pozvale su na maksimalnu suzdržanost na libanonskoj granici s Izraelom u jeku eskalacije nasilja između Palestinaca i židovske države. "Mirovne snage UNIFIL-a evidentirale su eksplozije blizu Al-Bustana u jugozapadnom Libanonu", stoji u priopćenju UNIFIL-a te se dodaje da je zapovjednik te mirovne misije u kontaktu sa sukobljenim stranama i da "ih poziva na maksimalnu suzdržanost kako bi se spriječila daljnja eskalacija i gubitak života".

Libanonski sigurnosni izvor iz južnog Libanona kazao je da je na periferiju sela Dajra u regiji Tire palo oko 45 izraelskih granata. Granatiranje je odmazda za pokušaj infiltriranja trojice Palestinaca u Izrael iz južnog Libanona. Proiranski pokret Hezbolah negirao je bilo kakvu povezanost uz objavu: "Nismo uključeni u takav sukob".

Izraelska vojska u ponedjeljak je objavila da je ubila "više naoružanih sumnjivih osoba" koje su u Izrael ušle iz susjednog Libanona. Pripadnici islamističkog Hamasa tijekom vikenda su ubili više od 700 ljudi u Izraelu u napadu bez presedana, a Izrael je uzvratio zračnim napadima u kojima je u palestinskome Pojasu Gaze ubijeno više od 500 ljudi.

VEZANI ČLANCI: 


16:50 Izraelski vojnici potpomognuti helikopterima ubili su najmanje dvojicu naoružanih napadača koji su prešli libanonsko-izraelsku granicu u ponedjeljak, objavila je izraelska vojska, što je znak mogućeg otvaranja nove fronte dok se izraelske snage bore protiv Hamasa u Gazi. Dužnosnik Hezbolaha rekao je da grupa nije pokrenula nikakvu operaciju u Izraelu, a dužnosnici Hamasa i palestinskog Islamskog džihada također su zanijekali umiješanost.

Neki stanovnici južnog Libanona rekli su da napuštaju domove duž granice s Izraelom zbog teškog granatiranja koje je do sada pogodilo rubove gradova i sela. Niz incidenata tijekom proteklih mjeseci već je povećao rizik od eskalacije duž libanonsko-izraelske granice prije napada Hamasa na Izrael. Hezbolah i Izrael u nedjelju su razmijenili topničku vatru. U priopćenju je izraelska vojska navela da su njeni vojnici "ubili niz naoružanih osumnjičenika koji su se infiltrirali na izraelski teritorij s libanonskog teritorija". U priopćenju nije naveden broj napadača. Vojni helikopteri "trenutačno napadaju to područje", dodaje se u priopćenju. 

Sigurnosni izvor iz Libanona i izvor u pograničnom području kažu da se grupa muškaraca približila granici, a jedan je pucao na izraelsku osmatračnicu, piše Reuters. Izraelski Vojni radio objavio je lokaciju napada blizu Adamita, graničnog prijelaza kod gradova Alma El Šab i Zahaira. Glasnogovornik mirovne misije UN-a u Libanonu rekao je da snage UN-a znaju za incident, ali ne znaju detalje. Libanonska vojska se još uvijek nije oglasila. 

Gabi Hage, otac troje djece s kućom u blizini granice, opisao je teško granatiranje blizu njega. "Naša kuća je jako blizu granice, pa odlazimo i idemo dolje u selo. Svi moji susjedi rade isto", rekao je.


16:45 'Nikakvi pregovori s Izraelom nisu mogući u ovom trenutku dok se nastavljaju neprijateljstva', ustvrdio je u ponedjeljak za agenciju AFP dužnosnik palestinskog Hamasa sa sjedištem u Dohi. Ranije u ponedjeljak agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na svoje izvore, da katarski posrednici pregovaraju s Hamasovim dužnosnicima o puštanju otetih izraelskih žena i djece koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za 36 palestinskih žena i djece koji su u izraelskim zatvorima. 

"Vojna operacija nastavlja se i otpor pod vodstvom Brigada al-Kasam (oružano krilo Hamasa) nastavlja braniti prava našeg naroda, prema tome nikakvi pregovori sada nisu mogući o razmjeni zarobljenika ili nešto drugo s Izraelom", izjavio je Hosam Badran, član političkog ureda Hamasa u Dohi, glavnom gradu Katara. "Naša je misija od sada učiniti sve kako bi se spriječilo da okupator čini pokolje nad našim narodom u Gazi, koji su usmjereni izravno na civilne zgrade", rekao je.

Izraelska vojska naredila je u ponedjeljak potpunu blokadu Pojasa Gaze, područja u kojem je na vlasti palestinski islamistički pokret Hamas, trećeg dana otkako je Hamas počeo ofenzivu na Izrael, nenajavljenu i bez presedana. Na objema stranama raste broj žrtava i prema zadnji podacima ukupno je poginulo više od 1200.


16:32 - Ubijeno 9 Amerikanaca, 10 Britanaca ubijeno ili nestalo

Sjedinjene Države u ponedjeljak su objavile da je u subotnjem napadu Hamasa na Izrael bez presedana ubijeno devetero Amerikanaca, a još nekoliko američkih državljana smatra se nestalima, dok Britanija strahuje za više od 10 svojih građana u Izraelu. Pripadnici islamističke grupe Hamas u žestokom napadu na izraelske gradove u subotu su ubili 700 izraelskih državljana, a više desetaka su ih oteli.

"Trenutačno možemo potvrditi da je u napadu ubijeno devet američkih državljana", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. "Također možemo potvrditi da ima i nestalih američkih državljana. Surađujemo s izraelskim partnerima da bismo utvrdili gdje se nalaze", dodao je. I glasnogovornik odjela za nacionalnu sigurnost potvrdio je informaciju o smrti devetero američkih državljana, no oni još nisu identificirani.

Strahuje se da je u napadu na Izrael smrtno stradalo ili je nestalo više od 10 britanskih državljana, objavio je u ponedjeljak BBC pozivajući se na službene izvore. Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati informacije.

Izraelsko veleposlanstvo u Londonu u nedjelju je izvijestilo da je u subotu u napadu na granici s Gazom poginuo muškarac rođen u Londonu koji je služio u izraelskoj vojsci. To je potvrdila njegova obitelj. Veleposlanstvo je objavilo i da je u subotnjem napadu nestao jedan britanski državljanin.

VEZANI ČLANCI: 


16:31 - Grupa od 57 hrvatska državljana hodočasnika poletjela je zrakoplovom izraelskog avioprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle će nastaviti putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ministarstvo je istaknulo kako su uz njih cijelo vrijeme u zračnoj luci bili djelatnici Veleposlanstva RH u Tel Avivu.

>> OPŠIRNIJE


15:53 - Pregovarači iz Katara su u kontaktu s dužnosnicima Hamasa kako bi došlo do puštanja izraelskih žena i djece na slobodu koje su militantni zatočili i odveli u Gazu, neslužbeno doznaje Reuters. Neimenovani izvor tvrdi kako je Katar predložio Izraelu razmjenu 36 žena i djece iz Palestine koji su u Izraelu. 

Izvor također tvrdi kako su se razgovori proveli iz koordinaciju iz SAD-a. Ove tvrdnje Hamas ni Izrael nisu potvrdili.


15:47 - Europska komisija potvrdila je kako zamrzava svu financijsku pomoć namijenjenu za Palestinu, nakon što je i sazvan hitni sastanak čelnika diplomacije ovog ponedjeljka. Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi kazao je kako je time stopirano 691 milijuna eura pomoći.

- Sve isplate su obustavljene, svi projekti su stavljeni pod reviziju. Svi novi prijedlozi proračuna, uključujući i za 2023. se odgađaju do daljnjeg - objavio je na X-u, bivšem Twitteru. 


15:00 - Čelnik odnosa s javnošću Hamasa Basem Naim poručio je za BBC Radio 4 kako će njihova skupina sve taoce tretirati na ''human način'', no nije otkrio broj ljudi koje su zatočili ili usmrtili. Osim toga, Naim je poručio kako je čelnik Hamasa Mohammad Deif naredio militantima da ''poštuju starije, civile i djecu'' te da ''ne ubiju nikoga tko nije direktno povezan s bitkom''. 

Inače, izraelska nacionalna televizija Kan potvrdila je kako je broj mrtvih prešao 800, dok je više od 2.400 osoba ozlijeđeno. 


14.43 - Sukob u Izraelu i zatvaranje cjevovoda na Baltiku podigli cijene plina u Europi

Cijene plina u Europi snažno su porasle u ponedjeljak budući da su trgovce zabrinuli oružani sukob u Izraelu i zatvaranje cjevovoda na Baltiku zbog mogućeg curenja plina. Na središnjoj europskoj platformi za trgovinu plinom u Nizozemskoj TTF cijene su u terminskim ugovorima s rokovima isporuke od mjesec dana porasle za 10 posto u odnosu na zatvaranje trgovine prošli petak, na 41,80 eura po megavat satu (MWh).

Unatoč dvoznamenkastom skoku još su uvijek znatno ispod prošlogodišnjeg vrhunca od više od 300 eura po mehavat satu koji je odražavao prekid isporuka iz Rusije i potragu za alternativnim izvorima nabave.  Trgovci objašnjavaju skok zatvaranjem finsko-estonskog plinovoda zbog pada tlaka tijekom vikenda. Finski operater ne isključuje mogućnost curenja plina, dodajući da još pokušava utvrditi uzrok pada tlaka.

Incident još ne predstavlja prijetnju europskoj opskrbi plinom, ali naglašava ranjivost opskrbne mreže. Trgovci povezuju poskupljenje i s izglednom eskalacijom sukoba u Izraelu nakon napada palenstinske oružane skupine Hamas. Cijene nafte snažnije su reagirale na sukob od cijena plina, budući da je regija ključan svjetski proizvođač i da ulagači strahuju od destabilizacije cijelog Bliskog istoka.


14.35 - Plenković: Sutra se vraća ostatak hrvatskih hodočasnika

- Snažno smo osudili napade Hamasa, smatramo da je to izrazito loš potez koji će dati destabilizaciju na cijelom Bliskom Istoku. Ovo su napadi gotovo bez presedana. Sutra se u Hrvatsku vraća ostatak hrvatskih hodočasnika - poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković


14:30 - Ministarstvo zdravstva Gaze tvrdi da je 560 Palestinaca ubijeno, a 2900 ranjeno u izraelskim napadima.


14:27 - Američka vlada je potvrdila da je devet njezinih državljana ubijeno u Izraelu. BBC je doznao iz službenog britanskog izvora da se strahuje da je "više od deset" britanskih državljana poginulo ili se smatra nestalima u Izraelu nakon napada Hamasa


14:25 - Cijene zlata porasle su u ponedjeljak zbog sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinske naoružane skupine Hamas koji je zaoštrio političku neizvjesnost na Bliskom istoku, preusmjerivši kapital u sigurnu imovinu.

Na fizičkom je tržištu unca zlata poskupjela jedan posto, na 1.850,70 dolara, najvišu razinu u tjedan dana. U terminskim ugovorima na američkom tržištu uncom zlata trgovalo se po 1,1 posto višoj cijeni, od 1.865,10 dolara.

Poskupjelo je i srebro, za 0,4 posto, na 21,68 dolara, i platina, za 0,9 posto, na 884,41 dolar. 


14:13 - Jedna 22-godišnja irsko-izraelska žena je među nestalima nakon što su Hamasovi naoružani napadači napali glazbeni festival u blizini granice s Gazom u ubojitom pohodu, ostavljajući gotovo 300 mrtvih ljudi. U intervjuu za ABC News, Jennifer Damti rekla je da ih je njezina kći Kim nazvala nedugo nakon početka napada.

"Kim nije shvatila da postoji sedam ili osam Toyotinih kombija punih terorista i oni su samo pucali posvuda", rekla je.

"Ne možeš spavati. Sve o čemu mogu razmišljati je gdje je ona, pati li, je li još uvijek živa. Samo je želim nazad."


13:44 - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell sazvao je u ponedjeljak zbog stanja na Bliskom istoku izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova država članica koji se održati u utorak putem videoveze.

“Za sutra sazivam izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova kako bismo razgovarali o Izraelu i regiji”, objavio Borrell na društvenoj mreži X.

Islamistički pokret Hamas, kojeg najveći dio međunarodne zajednice smatra terorističkom organizacijom, izveo je u subotu najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani miltanti na nekoliko mjesta prešli granicu i ušli u Izrael.

Izrael je nakon toga proglasio ratno stanje i odgovorio žestokim protunapadima.


13:34 - U sjevernom Izraelu oglasila se uzbuna za zračni napad, s izvješćima da je izraelska protuzračna obrana presrela rakete iz Libanona. U nedjelju je islamistička militantna skupina Hezbollah ispalila projektile i topničke granate na Izrael iz južnog Libanona "u znak solidarnosti" s Hamasom, piše BBC.

Nitko nije ozlijeđen. Izrael je odgovorio pucajući na područje odakle je otvorena prekogranična vatra.


13:20 - Dovod vode iz Izraela u Gazu je prekinut, rekao je izraelski ministar energetike, Israel Katz, javlja BBC. "Što je bilo u prošlosti, više neće biti u budućnosti", rekao je u objavi na društvenim mrežama najavljujući prekid.

Podsjetimo, izraelski ministar obrane Yoav Gallant objavio je u ponedjeljak da se nameće "potpuna blokada" Pojasu Gaze, trećeg dana ofenzive koju je protiv Izraela u subotu pokrenuo Hamas.

"Namećemo potpunu blokadu Gazi", rekao je Gallant u video snimci koju je objavio njegov ured. "Nema struje, nema vode, nema plina, sve je zatvoreno", dodao je.

"Borimo se protiv tih zvijeri i djelujemo u skladu s tim", istaknuo je ministar obrane.


Video: Tisuće mladih bježi pred napadom naoružanih napadača na pustinjskom raveu u Izraelu


12:58 - U izraelskim račnim napadima pogođen je kamp Jabalia u Pojasu Gaze, te je ubijeno više od 50 ljudi, javlja Al Jazeera. Sirene se sada oglašavaju u središnjem Izraelu, dok rakete nastavljaju ispaljivati iz Gaze prema Izraelu, javlja Guardian.


12:31 - Izraelske zračne snage kažu da su sada usred širokog napada na mnoge ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.

12:27 - Izraelski zračni udari tijekom noći i jutros u Gazi ubili su četiri taoca i militante Hamasa koji su ih držali, rekao je glasnogovornik te militantne skupine.

Ne zna se točno koliko ljudi drži u zatočeništvu Hamas, koji su oteti u Izraelu, ali je izraelska vojska jutros rekla da se radi o "desecima".


12:07 - Stižu prve informacije o ozlijeđenima u raketnom napadu na Izarel iz Pojasa Gaze. U Ashkelonu, sjeverno od Gaze, četiri osobe su ranjene - jedna teško - i prebačene su u bolnicu na liječenje, kažu izraelske hitne službe. U obližnjem Ashdodu, žena je teško ozlijeđena i također je prebačena u bolnicu.

U obližnjem Ashdodu, žena je teško ozlijeđena i također je prebačena u bolnicu.

Par sa svoje dvoje male djece rekao je ekipi BBC-a da su morali trčati prema skloništu. "Da nismo uspjeli za 20 sekundi bili bismo povrijeđeni. Naš dom je pun stakla", 


11:27 - Izraelske obrambene snage kažu da se sirene za zračnu uzbunu sada oglašavaju u Jeruzalemu i diljem Izraela dok se rakete ispaljuju iz Gaze. U Jeruzalemu su se čule najmanje tri eksplozije, javlja BBC. 

Izraelske službe za hitne slučajeve priopćile su da je "velika raketna paljba" počela u središnjem Izraelu.

Još uvijek nije jasno odakle su rakete ispaljene, iako izraelski mediji nagađaju da dolaze iz Pojasa Gaze.

"Kao odgovor na nedavne sirene crvenog upozorenja koje su se oglasile diljem Izraela, timovi Magen David Adoma poslani su na prijavljena pogođena mjesta", stoji u priopćenju. "Za sada nema poznatih žrtava."

Dopisnik Skya za Bliski istok Alistair Bunkall izvijestio je o zračnim sirenama u glavnom gradu Jeruzalemu i zamijetio glasne udare, za koje sumnja da je obrambeni sustav Iron Dome u funkciji.


11:25 - Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da je naredio "potpunu opsadu" Pojasa Gaze: "Bez struje, bez hrane, bez goriva".

Podsjetimo, Izrael kontrolira zračni prostor iznad Gaze i njezinu obalu te ograničava kome i kojoj robi dopušta ulazak i izlazak preko njegovih graničnih prijelaza.

Slično tome, Egipat kontrolira tko ulazi i izlazi s njegove granice s Gazom.

Yoav Gallant je rekao da se njegova zemlja "bori protiv zvjerskih ljudi" i da se tako i ponašaju.

Video: Željezna kupola, moćni izraelski protuzračni sustav uništava Hamasove rakete


11:15 -  Austrija obustavlja pomoć Palestincima, ukupno oko 19 milijuna eura za nekoliko projekta, kao odgovor na smrtonosni napad islamističke skupine Hamasa na Izrael, rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u ponedjeljak.

Vladajući konzervativci neutralne Austrije zauzeli su jedno od najproizraelskijih stajališta u Europskoj uniji posljednjih godina. Izraelska zastava podignuta je iznad ureda kancelarke i ministarstva vanjskih poslova nakon šokantnog napada Hamasa koji je u subotu pokrenut iz Pojasa Gaze.

"Razmjeri terora su toliko užasni ... da se ne možemo vratiti uobičajenom poslu. Stoga ćemo zasad staviti na led sva plaćanja iz austrijske razvojne suradnje", rekao je Schallenberg za radio ORF.

VEZANI ČLANCI: 


11:08 - Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari kaže da je vojska ponovno preuzela kontrolu nad svim zajednicama u blizini barijere u Gazi - ali u tijeku su izolirani sukobi s aktivnim palestinskim naoružanim napadačima.

Ranije je vojska rekla da se borbe vode na "sedam ili osam" mjesta unutar izraelskog teritorija. "Manje-više smo stekli kontrolu nad zajednicama", rekao je potpukovnik Richard Hecht za Sky News. "Još uvijek postoje mali džepovi razmjene, naše specijalne snage su angažirane", dodao je.

Na frontu s taocima potpukovnik Hecht rekao je kako se nada da će se jedna situacija s taocima uskoro riješiti. "Imamo desetke, stotine ubijenih Izraelaca, civila i vojnika, tako da je opseg ovoga epskih razmjera", kazao je.

Također je rekao za Sky News da je pozvano 300.000 rezervista.

GALERIJA Izraelski tenkovi i vojna vozila na izraelskoj strani granice s Gazom

Izrael u ratu
1/12

11:00 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva "krajnje zabrinuta" zbog situacije u Izraelu. Dodao je da događaji tamo predstavljaju "veliku opasnost" za širu regiju i da situacija lako može eskalirati.

Rusko veleposlanstvo nema informacija o tome koliko je ruskih građana u Izraelu moglo biti ozlijeđeno ili ubijeno nakon upada Hamasa. Na pitanje mogu li događaji u Izraelu utjecati na ruske operacije u Ukrajini, gospodin Peskov je rekao da su "to dvije potpuno različite stvari".


10:50 - Hareetz javlja kako su izraelske vlasti upozorile na ''sumnjivi zrakoplov'' koji je ušao na teritorij Izraela kod pojasa Gaze. Osim toga, Channel 12 kavčka kako je u tijeku sukob izraelske vojske i Hamasa na jugu zemlje.


10:34 - Mađarska u ovim trenucima evakuira više od 110 osoba iz Izraela, čime se ukupna brojka popela na 325 osoba, među kojima je i 46 djece. Vijest o ovoj evakuaciji potvrdio je tamošnji ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Dodao je kako je 15 od 325 evakuiranih strani državljani, a među njima se nalaze i Izraelci, Šveđani, Nijemci, Austrijanci i Portugalci. Let koji je organizirala Mađarska već je treći po redu od subote, a putuje do Budimpešte. 


10:25 - Izrael kaže da je ponovno uspostavio kontrolu nad zajednicama u blizini Gaze, neki militanti Hamasa još uvijek su na izraelskom tlu.

"Još uvijek se borimo - uzvraćamo, zapravo", kaže Richard Hecht, iz Izraelskih obrambenih snaga (IDF), za BBC. Glasnogovornik je dodao kako bi ''i dalje još moglo biti terorista unutar Izraela''.

- Tenkovi i zrakoplovi osiguravaju svaka probijanja na granici. Skoro smo dovršili evakuaciju građana iz Gaze, ali područje Sderota još neće biti evakuirano - objasnio je, dodajući kako je regrutirano oko 300.000 rezervista. 
 


9:57 - Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze popeo se na 493 osobe, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Porastao je i broj ranjenih Palestinaca, na 2.751.


9:20 - Volonteri koji traže tijela na mjestu glazbenog festivala gdje je u subotu ubijeno najmanje 260 ljudi morali su obustaviti svoju potragu jer su "pod vatrom" militanata. Yossi Landau, zapovjednik volonterske grupe Zaka, kaže da je njegov tim od 25 do sada izvukao 162 tijela s mjesta festivala, ali "nisu mogli dalje".

"Radimo pod vatrom, pa smo morali evakuirati to mjesto", rekao je Landau za BBC-jev program Today.

Grupa od 600 volontera, obučena od strane vojske, radi na izvlačenju žrtava. 


9:05 - Sjedinjene Države će poslati više vojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu kao znak potpore, rekao je ministar obrane Lloyd Austin, pri čemu Washington vjeruje da su smrtonosni napadi Hamasa možda bili motivirani da poremete potencijalnu normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije. Austin je u izjavi rekao da je naredio premještanje USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group u istočni Mediteran bliže Izraelu. Snage uključuju nosač, krstaricu s navođenim projektilima i četiri razarača s navođenim projektilima.

Austin je također rekao da su Sjedinjene Države također poduzele korake za povećanje eskadrila borbenih zrakoplova F-35, F-15, F-16 i A-10 američkih zračnih snaga u regiji. Rekao je da će Sjedinjene Države također osigurati streljivo Izraelu.


8:48 - Hamas je oteo desetke Izraelaca, uključujući bake i djecu tijekom oružane invazije koja je u tijeku, rekao je glasnogovornik IDF-a. "Čovjek bi pomislio da će se, kada se dva entiteta sukobe, usredotočiti na vojnike, ali nije bilo tako", rekao je potpukovnik Richard Hecht za BBC.

"Oni su oteli bake, djecu, obitelji... deseci su oteti i odvedeni natrag u Gazu", kazao je. 

Pod pritiskom što se poduzima kako bi se osiguralo njihovo oslobađanje, pukovnik Hecht je rekao da on nije uključen.

"Vjerojatno se pregovori odvijaju drugim kanalima", rekao je, ali da je ID usredotočen na osiguranje granica za koje je rekao da još uvijek ima proboja. Zajednice oko Pojasa Gaze postupno se evakuiraju, rekao je, premještaju se u hotele i domove.

Video: Žestoki udar na Gazu, Izrael pokreće nove napade


8:40 - U posljednjih nekoliko sati, dva visoka pripadnika izraelske vojske usporedila su subotnje napade iz Gaze s napadima na SAD 11. rujna.

"Ovo je naš 11. rujna", rekao je glasnogovornik bojnik Nir Dinar. "Uhvatili su nas."

Potpukovnik Jonathan Conricus također je usporedio napade Hamasa s velikim napadima u Americi.

"Ovo bi mogao biti 11. rujna i Pearl Harbor umotan u jedno", rekao je.

"Ovo je daleko najgori dan u izraelskoj povijesti. Nikada prije nije toliko Izraelaca ubijeno jednom jedinom stvari, a kamoli neprijateljskom aktivnošću u jednom danu.", dodali su.


8:12 - Izrael procjenjuje da je ubio najmanje 400 militanata Hamasa i Palestinskog islamskog džihada (PIJ) u valu napada tijekom noći. "U isto vrijeme sa zračnim napadima na Pojas Gaze, deseci tisuća vojnika IDF-a pod zapovjedništvom zapovjednika IDF-a nastavljaju čistiti područje oko Gaze od terorista", navodi se u najnovijem izvješću zračnih snaga.

U daljnjem ažuriranju navodi se da su "stotine tisuća" rezervista raspoređene diljem Izraela, uoči očekivanog masovnog kopnenog napada na Pojas Gaze.

Više od 500 ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u Pojasu Gaze pogođeno je tijekom noći, kažu izraelske zračne snage (IAF). IAF navodi da su mete gađali borbeni zrakoplovi i helikopteri, zrakoplovi i topništvo. Također se navodi da je pogođeno sedam zapovjednih centara Hamasa i zapovjedni centar Islamskog džihada.

Palestinski zdravstveni dužnosnici kažu da je 413 ljudi ubijeno u Gazi od početka izraelskih zračnih napada.


7:52 - Izraelska vojska je u ponedjeljak rekla da je tijekom noći pogodila stotine ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u Pojasu Gaze.

Borbeni zrakoplovi, helikopteri i topništvo gađali su preko 500 ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u Pojasu Gaze tijekom noći, s ciljevima uključujući zapovjedne centre Hamasa i Islamskog džihada i rezidenciju visokog dužnosnika Hamasa Ruhi Mashtaa koji je navodno pomogao u usmjeravanju infiltracije u Izrael.

GALERIJA Novi napad Izraela na Gazu

Izrael u ratu
1/12

7:32 - Dopisnik Guardiana iz grada Gaze, Hazem Balousha izvijestio je o situaciji nakon izraelskih napada.  “Vrlo je sumorno, puno udara, neki vrlo blizu moje kuće. Vozila civilne zaštite jure po gradu. Nemamo puno informacija o tome što se događa jer nema interneta ni struje”, javio je.


7:21 - Izraelske snage i dalje se bore protiv naoružanih pripadnika Hamasa na sedam do osam lokacija u južnom Izraelu u blizini Pojasa Gaze, rekle su izraelske obrambene snage jutros na brifingu. To uključuje Be'eri u koji su se preko noći infiltrirali borci Hamasa. Mnogi militanti su ubijeni, ali drugi se još uvijek skrivaju u kućama u kibucu, priopćio je IDF.

Izraelska vojska je dodala da je napala više od 1.000 ciljeva u Gazi.

"Opseg ove operacije je nešto potpuno drugačije... Potrebno je više vremena nego što smo očekivali da se stvari vrate u obrambeni, sigurnosni položaj", rekao je potpukovnik Richard Hecht na brifingu s novinarima.


7:19 - U tijeku je raketna i topnička vatra u Ashkelonu. Borbe još uvijek traju u sedam ili osam područja, uključujući jednu aktivnu situaciju s taocima u kibucu Kfar Aza. Ćelije Hamasa još uvijek ulaze u Izrael ili prelaze. Vjeruje se da postoji tunel u području Be'eri, sa 70 militanata Hamasa koji se tu bore tijekom noći, izvijestio je IDF.


7:05 - Izraelske snage bore se protiv naoružanih pripadnika Hamasa na sedam do osam točaka izvan Gaze, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik izraelske vojske. "Potrebno je više vremena nego što smo očekivali da se stvari vrate u obrambeni, sigurnosni položaj", rekao je potpukovnik Richard Hecht na brifingu s novinarima.

GALERIJA Naoružani Izraelci na punktovima

Izrael u ratu
1/10

6:57 - Američki senator Cory Booker kaže da je bio u Izraelu kada je Hamas napao. Opisao je kako je potražio utočište u "skloništu" u svom hotelu u videu objavljenom na X, prije poznatom kao Twitter. "Jučer negdje u ovo vrijeme, trčao sam iza sebe u Starom gradu kada me hitno nazvao šef osoblja koji mi je rekao da se vratim u hotel što prije mogu, jer je Izrael napadnut. Kada sam se vratio u hotel, pridružio sam se drugima u skloništu ili na hotelskom stubištu. Uplašena lica. Bilo je djece i staraca, obitelji, mnogo Amerikanaca. Postojao je osjećaj straha i zabrinutosti, a mnogi od nas su bili svjesni da su se u to vrijeme u zemlji događale užasne stvari", dodao je.


6:23 - Jonathan Conricus, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), rekao je u videu kasno u nedjelju da je ovo "daleko najgori dan u povijesti Izraela". 

"Nikada prije nije toliko Izraelaca ubijeno jednom jedinom stvari, a kamoli neprijateljskom aktivnošću u jednom danu", rekao je. Usporedio je razmjere razaranja od Hamasovog napada s "11. rujnom i Pearl Harborom umotanim u jedno"
IDF kaže da je zadao "smrtonosni udarac" sposobnostima Hamasa dok su se zračni napadi na Gazu nastavili tijekom noći na ponedjeljak. Vojska je okupila oko 110.000 rezervnih vojnika koji su trenutno u južnom Izraelu u pripremama za daljnju borbu.

Conricus je rekao da je značajan broj izraelskih civila i vojnog osoblja uzet za taoce i premješten u Gazu. Nije precizirao brojku


6:05 - Izraelske zračne snage (IAF) kažu da su napale zgradu u kojoj su boravili Hamasovi operativci.

Objavljujući potez na X-u, nekadašnjem Twitteru, IAF je objavio da je uništio "operativno sredstvo" koje je koristila grupa.

U objavi je stajalo: "Napadnuto je nekoliko operativnih sjedišta terorističke organizacije, među njima sjedište koje se prostire na površini od tri kata i sjedište povezano s višim Hamasovim pomorskim snagama, Muhammadom Kashtom."


6:00Najmanje 260 mrtvih tijela je pronađeno na mjestu održavanja festivala u Izraelu nakon subotnjeg napada palestinske islamističke organizacije Hamas iz Pojasa Gaze, objavio je izraelski portal Ynet u nedjelju navečer. Pripadnici spasilačke službe Zaka su za portal rekli da su pronašli trupla. Hamas je napao sudionike festivala blizu granice s Pojasom Gaze te odande oteo brojne ljude i odveo ih u Gazu.

VEZANI ČLANCI:

Portal je citirao očevice koji su govorili o masakru. Videosnimke objavljene na internetu navodno prikazuju sudionike festivala kako bježe od pucnjave napadača. Najmanje 700 ljudi u Izraelu je ubijeno u napadu islamističke skupine Hamas iz Gaze, kao što je objavilo nekoliko izraelskih medija pozvavši se na medicinske izvore. Nije jasno je li 260 ubijenih sudionika festivala uključeno u tu brojku.

Broj poginulih nastavio je rasti u nedjelju, jednim dijelom zbog toga što su izraelske snage napredovale u napadnutim mjestima i otkrile dodatna trupla.


5:55 - Pristaše Izraela i Palestine okupile su se na Times Squareu u New Yorku. Gomile koje su mahale izraelskom zastavom suočile su se s drugima koji su mahali natpisima "Oslobodite Palestinu".

VEZANI ČLANCI: 


5:50 - Iran "nije umiješan" u napad koji su izveli militanti Hamasa u južnom Izraelu, priopćila je njegova misija pri Ujedinjenim narodima. "Odlučno stojimo uz nepokolebljivu potporu Palestini; međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine, budući da ga poduzima isključivo sama Palestina", stoji u priopćenju objavljenom u nedjelju, prenosi Reuters.

Hamas je ranije rekao da mu je pomoć iz Irana pomogla u izvođenju napada u zoru tijekom vikenda.

Iran godinama podupire Hamas i osigurava njegovim borcima oružje i obuku - a militantna skupina je rekla da joj je ta pomoć pomogla u izvođenju koordiniranog napada.

Video: Gaza u ruševinama nakon protunapada Izraela


5:45 - Nekoliko američkih državljana poginulo je od početka Hamasovog iznenadnog napada na Izrael u subotu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodali su da su američki dužnosnici ostali u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama. Službena vijest o Amerikancima koji su poginuli u sukobu dolazi dok broj mrtvih prelazi 1000 i nastavlja rasti.

Ključne riječi

Komentara 186

ZI
zinegoid
10:21 09.10.2023.

ima toga već dosta, lik sa stranca, izraelska kompanija priča da su to dva neusporediva svijete. kaže da u izraelskim lukama stoje minimalno, sve teče kao podmazano, zato u lukama ovih oko njih iskrcaju/ukrcaju nikada kraja. teški nerad, lijenost, javašluk. sada spariti te narode zajedno, malo teško će to ići. izraelci od pustinje naprave plodnu zemlju dok ovi drugi leže i čekaju nečiju pomoć....

ZA
Zaton
12:26 09.10.2023.

Ove noći eliminiran je visokorangirani zapovjednik hamasa Rifat Abu Hilal, zvani "Abu al-Abad". strašno što je hamas napravio gazi, sada će svi biti uništeni

Avatar Gotcha1
Gotcha1
09:29 09.10.2023.

kad vidim te salafiste imam utisak da covjek postaje sve vise zivotinja. otimati djecu i starce,to je necovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije