s ukrajinskog bojišta

Hrvat koji se borio u Ukrajini: Dokumente provjeravaju nekoliko puta, smještaj i hranu imate, svi žele spašavati živote

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.04.2022.
u 23:05

Dodao je da se gleda gdje ste bili, koje ste vojne obuke i što ste radili u ratu

Jedan od desetak Hrvata, koliko ih po neslužbenim informacijama ratuje u Ukrajini, vratio se s bojišta i za HRT podijelio svoje iskustvo.

Rekao je da kad se dođe u Ukrajinu, postoje sigurne kuće koje se svako malo mijenjaju.

- Ljudi vam provjeravaju identitet, putovnicu vam provjeravaju nekoliko puta, kao i njihovi instruktori. Onda vas šalju u taj objekt gdje je 100 do 150 ljudi. Sve je dobro organizirano. Imate smještaj i hranu. Na kraju, sve odlučuju Ukrajinci, časnici koji su školovani u zapadnim zemljama, odlučuju tko će i kako ići - rekao je borac.

Dodao je da se gleda gdje ste bili, koje ste vojne obuke i što ste radili u ratu.

- Nije da se išlo stihijski. Trebalo je zadovoljiti nekoliko uvjeta, određeno godište. Ne uzimaju ljude starije od 50 godina. Trebate biti u dobroj tjelesnoj kondiciji. U početku su tražili i bilo je dovoljno da imate vojnu obuku. Nakon tjedan-dva, tražilo se da si morao sudjelovati u nekom svjetskom sukobu. Kao što je kod nas Domovinski rat ili rat u Siriji - istaknuo je.

- Jako me oduševilo što sam tamo našao sve rase koji su se našli u tom objektu. Te ljude nisi morao ni pitati koji je njihov motiv i zašto su došli. Tu se po licima vidi zašto se tu došlo. Motiv nije nikakav plaćenički. Puno se ide za tim da se što više ljudskih života spasi, naglasio je i dodao: "Ne bojim se ja samo za Ukrajinu, to je sad cijeli svijet ugrožen".

VIDEO Ukrajinke na Kosovu uče kako razminirati i pomoći domovini: "Ogromna je potražnja za pirotehničarima, treba ih obučiti, da se mogu vratiti u Ukrajinu"

Ključne riječi

Komentara 16

AT
atlantisind
00:51 30.04.2022.

Zar nece biti kaznjen?

SE
Serdar222
00:25 30.04.2022.

Što te natjeralo da se vratiš, još se ratuje u Ukrajini? Možda sudbina onih Azovstalu?

ME
medvedgrad
11:12 30.04.2022.

Borba za Ukrajinu je borba za cijeli svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije