NAGLASAK

Hrvati i višestranačje

30.09.2005.
u 18:42

Rezultati ankete američkog Republikanskog instituta po kojima u zapadnoj Hercegovini ujedinjena oporba nadmoćno pobjeđuje HDZ, dok u bivšim mješovitim županijama i onima u kojima i dalje postoje nacionalne tenzije pobjeđuje HDZ, i više su nego znakoviti. Iako svako ispitivanje javnoga mišljenja u BiH treba držati s rezervom, pokazatelj je to da je hrvatskome čovjeku u područjima u kojima je riješeno hrvatsko pitanje i gdje je jednonacionalna sredina stalo do promjena u vlasti.

Može li se onda zaključiti da HDZ-u BiH ne odgovara rješavanje hrvatskoga pitanja u BiH? Bila bi to presmiona teza, no svakako da im takvo stanje puše u leđa. Osim toga, po nekom pravilu predstavnici Međunarodne zajednice u BiH slučajno ili ne uoči izbora uvijek insceniraju izgred koji homogenizira Hrvate oko HDZ-a. Dobro bi bilo ubuduće da međunarodni predstavnici zbog demokracije ostanu po strani. S druge strane, hrvatska oporba, ako želi postići značajniji rezultat, trebala bi se mudrije ponašati. Rascjepkana i razjedinjena u desetke bezličnih autokratskih strančica, nedostojan je takmac HDZ-u.

Zbog toga se ovih dana vode intenzivni razgovori, a razmišlja se o dvije solucije - zajedničkom nastupu svih važnijih oporbenih stranaka kroz Hrvatsku demokratsku ligu ili pak stvaranju dvaju oporbenih blokova. Pozitivno natjecanje na hrvatskoj stranačkoj sceni zato treba pozdraviti. Ono može uroditi plodom da ubuduće poradi straha zbog smjene vlasti vladajuća hrvatska stranka, bez obzira na to o kojoj se radilo, neće moći postavljati loše kadrove i vući katastrofalne poteze u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao što to je to radio i sada radi HDZ BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije