SVE BLIŽI SCHENGENU

Hrvatska ispunila ključne preporuke za nadzor granice: Otvoreni novi prijelazi

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.06.2019.
u 18:35

Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro, navode iz MUP-a RH.

Na dubrovačkom području u petak su puštena u rad dva granična prijelaza (GP) - Vitaljina i Gornji Brgat, s otvaranjem navedenih GP-a Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se približila formalnom zatvaranju schengenske pravne stečevine, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Jutros u 7 sati, za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu otvoren je stalni granični prijelaz Vitaljina. Uz postojeću prometnu infrastrukturu, u funkciji su dvije ulazne i dvije izlazne trake. Sukladno, povećanim potrebama prometa i protočnosti, u svakom trenutku, mogu se otvoriti po tri ulazne ili izlazne trake, jer se radi o trakama koje su reverzibilne. Otvaranjem GP Vitaljina, u svakom trenutku može se, u slučajevima prometnih nezgoda ili bilo kakovih događaja na GP Karasovići, uspješno preusmjeriti promet, ističu iz MUP-a RH. Nova regulacija prometa povećat će protočnost prometa putnika preko graničnih prijelaza s Crnom Gorom.

Na novoj lokaciji otvoren GP Gornji Brgat

Također, danas u 13 sati na novoj lokaciji otvoren je Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Gornji Brgat. Trenutačno je u funkciji jedna ulazna i jedna izlazna traka dok se već sljedećeg tjedna očekuje otvaranje još jedne promjenjive trake te još jedne dodatne za autobusni promet.

Otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se dodatno približila formalnom zatvaranju i toga zadnjeg područja schengenske pravne stečevine, ističu iz MUP-a RH.

Europska komisija ovoga je tjedna, odnosno 12. lipnja, formalno zatvorenima označila četiri područja schengenskoga acquisa: Schengenski informacijski sustav, policijska suradnja, pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i zajednička vizna politika. Krajem prošle, odnosno početkom ove godine Europska komisija je formalno zatvorenima označila tri područja: zaštita podataka, propisi o vatrenom oružju te povrat i ponovni prihvat.

Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro, navode iz MUP-a RH.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 14

CR
CroZrakomlatNo1
19:36 14.06.2019.

Kako izgleda traze Slovenci svitu hrvatsku zemlju i more! Ali neznaju ili ne viruju da je to Bozja drzava i da ce Bog branit i obranit svoj izabrani Hrvatski narod malim prstom ljeve ruke! Samo neka blokiraju schengen.,.pa ce brzo osjetit bic Bozji na svojoj kozi i svojoj maloj zemljici!

CR
CroZrakomlatNo1
19:28 14.06.2019.

Samo neka probaju zlovenci blokirat! Direktno ce ih Bog udarit da ce zapamtit za uvik kad su se protivili Bozjem narodu Hrvatske! Budimo Bogubojazni, vjerujmo i molimo! Darujmo novac i nekretnine svetoj RKCu! Bog je uz nas i nece nas napustit ako ga ne izdamo nalik zidovske nacije koja mu ubila Sina!

FN
Fr@njo
18:56 14.06.2019.

a slovenci.da li su oni zadovoljni... ili pristupu schengenu slijedi po pravilu vjecite blokade od nasih prijatelja i prijateljske zemlje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije