Grčić:

'Hrvatska je u krizi korištenja EU fondova, morat ćemo vratiti stotine milijuna eura'

Branko Grčić
Miranda Cikotic/PIXSELL
14.09.2017.
u 17:23

Grčić je podatke dobio od Ministarstva financija i doista su zabrinjavajući

Hrvatska prolazi krizu u korištenju europskih fondova, došlo je do ozbiljnih zastoja i pozivam Vladu i premijera Andreja Plenkovića da hitno poduzme određene korake ili ćemo uskoro vidjeti negativne efekte ovakvih propusta. Poručio je to s tiskovne konferencije SDP-ov bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić koji je upozorio da bi posljedice slabog korištenja fondova mogle biti te da će Hrvatska, po završetku obračunskog razdoblja iduće godine, u proračun EU vratiti više stotina milijuna eura neiskorištenih sredstava.

Grčić je podatke dobio od Ministarstva financija i doista su zabrinjavajući. Prema njima Hrvatska je u 2015. godini iz IPA i ESI fondova povukla 361 milijun eura, u 2016. godini 655 milijuna eura, a u prvih pet mjeseci ove godine svega 118 milijuna eura. Grčić je kazao da se ne sjeća da je ova Vlada u zadnjih dvije i pol godine ugovorila ijedan veliki i značajni projekt.

 - Vidim samo projekte koje smo mi ugovorili poput pruge Dugo Selo-Križevci, vodoopskrbinih sustava u Osijeku, Vukovaru,... Zračne luke Dubrovnik. Za druge zvučne projekte ne znam- kaže Grčić. Pri tome je podsjetio da je SDP-ova Vlada mandat završila na 87 posto povučenih sredstava i da su iz svjejedno prozivali za lošu realizaciju.

– Gdje je danas HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić i zašto danas iz klupe EU parlamenta ne postavi pitanje svojoj Vladi što se događa s EU fondovima–pita se Grčić koji je premijeru predložio da organizira stručni tim koji će operativno voditi posao upravljanja EU fondovima. 

SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković upozorio je da je za projekte u Slavoniji na raspolaganju 7-8 puta više sredstava nego do 2013., a da se dinamika ugovaranja smanjila se s 28 na 23 posto.I on je poručio da je Hrvatska u ozbiljnoj krizi korištenja EU fondova te je pozao ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelu Žalac da se "trgne i zbog Slavonije i Baranje i zbog Hrvatske".

- Jer će se novac vraćati u EU, a nama će dolaziti jedino pisma onih koji su otišli- upozorio je Hajduković.

Komentara 15

TO
tolitol
18:00 14.09.2017.

ne znam po čemu su ovo smislene kritike kako tu jedan komentator tvrdi. radi se o bivšem ministru za čijeg je mandata Hrvatska bila daleko najlošija članica EU-a u povlačenju raspoloživih sredstava EU-a. priznajem da ne znam nove podatke, ali bilo tko iz milanovićeve vlade, a pogotovo grčić, zadnji su koji mogu komentirati i savjetovati.

BU
Budak
17:52 14.09.2017.

Ti se javi, nulo!

DU
Deleted user
18:29 14.09.2017.

Istina je Grcicu drugacija a od toga je poznato da je samo SDP u krizi da ste uzeli kredit a samo par ljudi znalo za njega u kakav li se dernek slupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije