BIBLIJSKE POPLAVE U BIH

Hrvatska su prednost retencijska polja

storyeditor/2024-10-04/PXL_041024_121712476-1.jpg
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
05.10.2024.
u 22:14

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda: "U BiH problem stvaraju Jablanica i Neretva. Žitelji uz Unu ne bi trebali strahovati"

Hrvatska ovih dana svjedoči sličnim količinama padalina kao i BiH, ali scenarij užasa i razornih bujica koje dolaze iz susjedstva ne bi nas trebali pogoditi. Tvrdi to Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda koji ističe kako se tradicionalni model obrane od poplava, koji se u nas primjenjuje, dosad zaista urodio plodom. Manjih izlijevanja bujičnih vodotokova bilo je tek na području Like i Gorskog kotara, okolice Gospića, kod Broda na Kupi te u gornjem toku rijeke Kupe. Apokaliptični prizori poplavljenih gradova ovaj će nas put zaobići.

– Stalno ističem da imamo jedan od najboljih sustava obrane od poplava. Na Kukuljanovu je, primjerice, prekjučer palo više od 200 mm kiše, slično je bilo jučer na području Gračaca, a nikakve veće štete nismo imali. Naša velika prednost su, dakako, prirodna retencijska polja pomoću kojih rasterećujemo vodostaje – pojašnjava Novosel pa domeće kako je prije dva dana otvorena Ustava Prevlaka čime je osigurano područje uz Savu.

Usto, pojačani su nasipi oštećeni u potresu koji je prije četiri godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju stoga i to područje ne bi trebalo biti ugroženo. Ni žitelji uz Unu ne bi trebali strahovati od većeg vodostaja, što se zapravo, dodaje, pokazalo i u BiH.

– Njima problem stvara rijeka Jablanica, a posljedično i Neretva pa ćemo stoga pratiti njezin vodostaj. Što se tiče karlovačkog područja, Kupa je trenutačno na 800, a očekuje se rast do najviše 820 centimetara. Dogodio se preljev na HE Lešče zbog čega imamo dodatni tok uzvodno od Brodaraca tako da očekujemo da će dio cesta na širem području Karlovca djelomično biti po vodom – napominje Novosel. Domeće kako su u Brodarcima, Velikoj Jelsi i okolnim mjestima podijeljene vreće te je područje pod stalnim nadzorom.

VEZANI ČLANCI:

U gornjem toku Kupe, dakle, uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava dok se nizvodno od Karlovca ne očekuju značajniji problemi. Dobra je vijest, zaključuje Novosel, da će bi se od danas stanje u cijeloj Hrvatskoj trebalo normalizirati.

GALERIJA Više poginulih i nestalih u stravičnim poplavama: Obilne oborine izazivaju probleme diljem BiH

storyeditor/2024-10-04/PXL_041024_121712476-1.jpg
1/54
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije