PUŠENJE

Hrvatski radio ignorira sudske upite o pušenju

18.10.2001.
u 00:00

* Strpljiva sutkinja Ivana Kršul istaknula je kako će i šesti put od HR-a zatražiti dostavljanje propisa iz 1994. godine o zaštiti od požara i o pušenju

ZAGREB - Svjedok Vojo Šiljak s Hrvatskog radija nije svjedočio na suđenju kolegi Nevenu Čikari (42), optuženom za nehotično izazivanje požara, jer zbog bolesti nije bilo zastupnika optužbe.

Čikaru terete da je još 8. lipnja 1994. oko 23.40 sati, kad je odlazio iz tonskog studija Režije 6 Hrvatskog radija u Šubićevoj 20 u Zagrebu, istresao pepeljaru u plastični koš za smeće. Odbačeni opušak izazvao je vatru, koja se proširila na cijeli studio, a šteta je bila oko dva milijuna kuna, stoji u optužnom aktu.

Inače, sutkinja Ivana Kršul istaknula je kako će i šesti put od HR-a zatražiti da joj dostavi propise o zaštiti od požara i o pušenju, koji su 1994. godine bili na snazi, jer se nacionalna radijska kuća već pet puta oglušila na njezin upit!

Čikara se na suđenju branio da 1994. na Radiju nije bilo natpisa o zabrani pušenja.

- Pušilo se i u režijama i u studiju. Nisam siguran je li požar izazvan mojim opuškom ili strujom. Te večeri od pušača su ondje bili još spikeri Mario Anduš i Vlatka Bjegović, te voditelji Vojo Šiljak i Sonja Šarunić. Ne sjećam se jesam li uopće praznio pepeljare toga dana, to je automatizam. Na tom je prostoru između 15 i 20 režija, ondje su ton-majstori, spikeri, glazbeni urednici, voditelji... Vatrogasna služba ukinuta je mjesec dana prije tog događaja, prije toga oni su sve nadzirali - branio se Čikara.

Kad ga je tužitelj podsjetio da je istražnom sucu priznao "Najvjerojatnije sam ja istresao opuške iz pepeljare u koš", Čikara je rekao da se toga više ne sjeća.

- Cijeli sam dan bio u policiji, od 9 do 19 sati, pa sam sucu doveden već umoran i konfuzan. Prvi put u životu bio sam u policiji - dodao je.

Vlatka Bjegović, Mario Anduš i Sonja Šarunić posvjedočili su da je pušenje u režijama bilo uobičajeno. Natpisa o zabrani ne sjećaju se, a vatrogasci su baš u to doba preseljeni na Prisavlje, i sve stroge mjere glede pušenja uvedene su tek preseljenjem radija u HTV-ov dom.

Suđenje će se nastaviti saslušanjem Voje Šiljka i umirovljenika Tomislava Bakarića, tadašnjeg direktora Hrvatskog radija.

H. Dečak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije