obnova flote

Hrvatski susjedi u ogromnoj vojnoj nabavci: Kupuju 24 moderna borbena aviona, potrošit će 7,5 milijardi eura

German Air Force pilots execute Baltic air policing mission in Lielvarde
Foto: INTS KALNINS/REUTERS
1/3
09.07.2024.
u 11:45

Ova investicija ima za cilj obnoviti flotu talijanskih zračnih snaga zamjenom starijih zrakoplova Eurofighter i Tornado.

Italija planira potrošiti nešto manje od 7,5 milijardi eura (8,1 milijardu dolara) u sljedećih 11 godina na 24 nova zrakoplova Eurofighter, navodi se u dokumentu Ministarstva obrane u koji je Reuters imao uvid u ponedjeljak. Ova investicija ima za cilj obnoviti flotu talijanskih zračnih snaga zamjenom starijih zrakoplova Eurofighter i Tornado. Razlog za taj korak su ne samo starenje postojeće flote već i potreba za modernizacijom u kontekstu povećanih troškova obrane među članicama NATO saveza, koje su potaknute rastućom geopolitičkom neizvjesnošću.

Eurofighter Typhoon je nadzvučni dvomotorni borbeni zrakoplov proizveden u okviru konzorcija koji čine njemačke, britanske, talijanske i španjolske kompanije, pri čemu ih predstavljaju Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) i Leonardo (LDOF.MI). S obzirom na to da će narudžbu izraditi talijansko ratno zrakoplovstvo, kao glavni izvođač u ovom projektu bit će imenovan Leonardo.

Glasnogovornik talijanske državne zrakoplovne i obrambene skupine nije htio komentirati dokument. U lipnju je viši izvršni direktor tvrtke Reutersu izjavio da će vlada uskoro objaviti plan. Prema dokumentu Ministarstva obrane, program će obuhvatiti višegodišnji razvojni vremenski okvir od približno 2024. do 2034. godine, s ukupnim iznosom od 7.477,3 milijuna eura.

Dodano je da je već osigurano financiranje u iznosu od 690 milijuna eura, dok će se preostalih 6,8 milijardi financirati kroz aranžmane koji će se utvrditi u budućnosti. Novi Eurofighter će zamijeniti 26 postojećih zrakoplova Italije od 2028. godine, a ugovor će uključivati tehničku podršku za letačke operacije i obuku osoblja. Parlamentarni odbori trebali bi do sredine kolovoza iznijeti svoje mišljenje o programu nabavke, koji je talijanska vlada predstavila krajem prošlog tjedna, otvarajući put za konačno odobrenje.

VEZANI ČLANCI:

Prošlog mjeseca Njemačka je također najavila kupnju dodatnih 20 Eurofightera. Njemačke zračne snage trenutno koriste 138 takvih zrakoplova. "Dokument ističe da tehnologije koje se razvijaju kod konkurenata znače da nadmoć u zraku, ključna za kontrolu zračnog prostora, nije garantirana i možda neće biti dostižna u svim situacijama." 

FOTO/VIDEO Stravičan napad Rusa na centar Kijeva: Teško pogođena najveća dječja bolnica u Ukrajini

German Air Force pilots execute Baltic air policing mission in Lielvarde
1/11
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Đovak Noković
Đovak Noković
15:30 09.07.2024.

Bio sam siguran 120 procenata da se o nama radi, posle si mislim a odakle nam ?

MO
moreplovac
12:46 09.07.2024.

Od ukupne investicije osigurano 10%! Jako sposobna nova vlada Italije.

DI
Dioniz
12:17 09.07.2024.

Obnova avionom 4 generacije?to je više pranje novca za 5- 10 godina morat če opet .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije