Bez pardona

Igra li Karamarko Milanovićevu igru s Mostom?

Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.01.2016.
u 07:09

Karamarko i HDZ trebali bi se sjetiti kako je Petrov odbacio Milanovića i zašto

Kocka je bačena, napisao sam prije dva tjedna, kad su se Zoran Milanović i Tomislav Karamarko udvarali Mostu, tko će ga od njih dvojice uspjeti osvojiti. Dva tjedna poslije, Karamarko i Božo Petrov imaju mandatara Tihomira Oreškovića i idu slagati novu vladu. I kocka je opet bačena. Jer smo pred nizom nepoznanica. Na stranu to što u Hrvatskoj imamo prvi put ovakvu situaciju, i s rezultatom izbora, i s postizbornim inženjeringom, i s nestranačkim mandatarom za kojega šira javnost do jučer nije ni znala da postoji.

Orešković iza sebe ima besprijekornu poslovnu karijeru, i moguće je trenutačno najbolje rješenje da državne financije dovede u red, što bi u normalnim okolnostima bio uobičajen posao za ministra financija. Ali država je u izvanrednim okolnostima pa je svakako premijer znalac za financije moguća dobitna kombinacija.

No, imamo niz nepoznanica. Recimo, je li HDZ iskreno prihvatio Oreškovića za mandatara i hoće li mu dati podršku za vrijeme cijeloga mandata? Je li HDZ doista spreman za nužne reforme kako nas to već dugo uvjeravaju? Ili je sve ovo samo posljedica nužnog dogovora s Mostom kako bi se osvojila vlast i kako bi se spasio Karamarko, ali i utažila glad stranačkih ljudi koji su već dijelili fotelje i prije izbora, računajući na laku i premoćnu pobjedu?

Kako god, od danas svi najavljuju intenziviranje pregovora oko sastavljanja Vlade, a s imenima budućih članova Vlade već se naveliko špekulira.

Orešković pak stalno ponavlja da će njegova riječ biti zadnja u pogledu odabira ministara, i na taj način očito već gradi svojevrsni potrebni autoritet, kojemu u prilog ide i činjenica da je Orešković u dosadašnjim javnim istupima bio siguran, jasan, bez osjećaja treme, osim kad je bio kod predsjednice, te da odaje dojam čovjeka koji zna što hoće...

I prvi će test biti kad konačno čujemo imena ministara, imena Oreškovićevih najbližih suradnika u Vladi, osim Karamarka i Petrova. Vrijeme će vrlo brzo pokazati je li Orešković samo trenutačni projekt, koji će voditi kasnijem Karamarkovu preuzimanju Vlade, ili će se on nametnuti kao premijer koji će biti iznad stranačkih interesa i kombinacija.

Istina jest da njegova pozicija isključivo ovisi o podršci većine u Saboru. Ali je isto tako istina da njega ne bi bilo da je HDZ mogao sastaviti Vladu bez Mosta. Ovako je Most zapravo glavni ključar Oreškovićeva mandata, a ne samo Karamarko i HDZ.

Zato je u HDZ-u panika zbog Mostovih zahtjeva za pojedine resore, a tome su najbolji dokaz posljednji napisi u medijima koji su dakako konstruirani u HDZ-u i služe kao javni pritisak na Most i njegove ljude. Karamarko i HDZ ne bi smjeli, međutim, jedno smetnuti s uma. Trebali bi se sjetiti kako je Petrov odbacio Milanovića, i zašto. Zato što je Milanović hinio dogovor, a iza zavjese radio Petrovu iza leđa.

Ako Karamarko i HDZ posegnu za sličnom taktikom, a naznake se već vide, lako bi se Karamarku i HDZ-u moglo obiti o glavu također svojevrsno hinjenje suradnje s Mostom, a iza zavjese sve rade da je sruše. I evo nam novih izbora!

Pojednostavnjeno rečeno, ubrzo ćemo se uvjeriti je li Tihomir Orešković, svjesno ili nesvjesno, samo nečija lutka na koncu, iako su njegovi motivi očito pošteni i iskreni, ili nije. Jer je HDZ to mislio imati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. I zato joj ne mogu oprostiti što im nije dala mandat kao relativnim pobjednicima, jer je ona odlučila igrati samo po Ustavu, kako je jedino i mogla. Bude li se i Orešković uspio izdignuti iznad HDZ-a i njihovih kombinacija, u predsjednici bi mogao naći jak oslonac za svoju poziciju i politiku. To više što već otprije imaju i privatno odličan kontakt.

Može Karamarko koliko hoće pričati o novom HDZ-u, o demokratizaciji stranke, sve su to bajke za djecu, jer njihova lica u Saboru dovoljno govore da se ništa bitno nije promijenilo.

Pitanje je i kako će Karamarko i na koji rok uspjeti držati pod kontrolom stranačke velike apetite koji se nisu ostvarili? Oreškovićeva bi lica trebala pak dati do znanja da se ipak nešto kreće. Koliko god Most bio nakupina svega i svačega, bez iskustva i znanja u vođenju države, pa i nekih nakaradnih ideja, ipak je spriječio novu HDZ-ovu samovolju. Sad je sve na kocki.

Jer su tri scenarija moguća – ili će Orešković zasjati u punom svjetlu i dati očekivane i potrebne rezultate, ili ćemo imati izvanredne izbore ili će sve biti samo vanjska šminka.

Puno je nepoznanica. Zato je sve moguće. Sve je na kocki! Cijela Hrvatska!

Komentara 1

Avatar juricamesko
juricamesko
21:34 04.01.2016.

Despote opet izvrćeš teze ili pilu naopako.Most nije ključar niti Hdz niti Oreškovića.zašto se ne zapitaš igra li Petrov s Karamarkom igru koju je igrao s Milanovićem.opet je na djelu isti modus, Petrov jedno,Grmoja drugo Ines Strenja -Linić večeras u dnevniku treće.opet počinju ucjene uili ćemo dobiti ovo ili idemo na izbore.po čemu je tu Orešković samo kratkotrajni projekt Karamarka prema mjestu predsjednika vlade.pa Karamarko ga je doveo i predložio.rekao im:tražili ste nestranačku osobu i stručnjaka.ja odustajem dajem vam i jedno i drugo.Grmoja traži ovo ili ono ministarstvo imaju stručnjake ali kad ih pitate imena nema ga nigdje.Karamarko je dovođenjem Oreškovića za mandatara još više popravio svoj rejting i rejting Hdz pa zašto bi se plašio novih izbora.na njegovu mjestu ostavio bi Mostu prijedlog ustroja ministarstva, ponudio im 4-5 ministarstava i dao rok od 48 sati da odluče žele li vladu ili nove izbore.vjeruj mi da niti Petrov niti Most ne žele nove izbore te da su svjesni da nikada više neće biti blizu takvim društvenim položajima ili foteljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije