Poseban tretman

Ima li imenovanje šefa HPB-a veze s Milanovićevim kreditom?

Milanović
Foto: Željko Hladika/Pixsell
11.06.2014.
u 11:30

Tomislav Vuić bio je u upravi Erste banke u trenutku kad je odobrila kredit na 30 godina Zoranu Milanoviću, tada 42-godišnjem šefu oporbe.

Kao i njegova država i građani, premijer Zoran Milanović zadužen je – s osnovnom plaćom od 18.000 kuna i kreditom od 11.000 – i prezadužen.

Za njegov stambeni kredit od 298.800 eura u Erste banci javnost već dugo zna, činjenica da ga kao i svaki smrtnik “guli” 30 godina možda joj djeluje i simpatično, no svojedobno se već i otvorilo pitanje kako je kao 42-godišnjak mogao dobiti kredit na 30 godina, da ga otplaćuje do 72. godine života.

Uobičajene iznimke

Činjenica je da ga je dobio na sedam godina dulji rok otplate, a u upravi banke koja mu ga je dala sjedio je Tomislav Vuić, zamjenik predsjednika uprave zadužen za građanstvo. Kojeg je Vlada upravo postavila za predsjednika uprave Hrvatske poštanske banke. Da nije te nezgodne slučajnosti, možda nitko ne bi “cicijašio” oko tih nekoliko godina, no u ovom se kontekstu iznimka ponovno propituje s novim razlogom.

– Nije dobio nikakve posebne uvjete. Zoran Milanović ispunjavao je sve uvjete za kredit: visinu plaće, pokriće hipotekom... Lako se sve provjeri, i kroz gruntovnicu. On je čovjek kao i svi drugi, može imati kredit. Što ću tu ja? – komentira novoizabrani šef HPB-a Tomislav Vuić. Napominje da se detalja uistinu ne sjeća, ali naravno da se prisjeća da je tadašnji šef oporbe podizao stambeni kredit u banci u kojoj je on bio član uprave.

– I on, i još barem 20-ak ministara, lijevih i desnih, prošlih i sadašnjih, imaju stambene kredite u Erste banci. Pa to je velika banka, jasno je da su neki klijenti i dužnosnici – ističe Vuić, no tvrdi da su im krediti odobreni po nominalnim uvjetima, u okviru standarda banke.

Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL

"To nema blage veze"

Na pitanje budi li njegovo imenovanje na čelnu poziciju državne banke sumnju zato što je bio u upravi kad je kredit odobren, odvraća: – To nema blage veze. Milanović je tu dobio kredit kao što bi ga dobio u bilo kojoj drugoj banci, kakve bi to veze imalo s mojim imenovanjem?!

Uprava uistinu nije bila razina odlučivanja o Milanovićevu kreditu, no očito je on bio važan kad je član uprave za njega znao. Na upit o kreditu, iz Erste banke odgovaraju da zbog bankarske tajne ne mogu govoriti o konkretnom klijentu, no napominju da im je u poslovanju uobičajeno raditi takve iznimke.

– Uobičajeno je da se na temelju sveobuhvatne procjene kreditnog rizika u pojedinim slučajevima donese odluka o odobrenju kreditnog plasmana koji podrazumijeva životnu dob u trenutku dospijeća kredita veću od one koja je predviđena standardnim pravilima. Pritom je bitno naglasiti da se primjena tog diskrecijskog prava može odnositi na bilo kojeg tražitelja kredita, neovisno o njegovu imenu i prezimenu ili funkciji koju obnaša – kažu u banci.

Moralna mjerila

Ističu da se odluka o odobrenju takvog kredita donosi u skladu s propisanom procedurom čiji je osnovni princip da to ne može biti odluka jednog čovjeka i u skladu s politikama upravljanja rizicima. Dobna je granica u trenutku dospijeća kredita, kažu, samo jedan od elemenata koji se razmatraju pri donošenju odluke o odobrenju plasmana.Iznimke, jasno, nisu neuobičajene u bankarskom poslovanju, posebno kad su posrijedi krediti većih iznosa. Klijent je kralj. No, kad je taj kralj netko iz javnog ili političkog života, tko bez iznimke propituje moralne kriterije i u puno bezazlenijim situacijama, logično je da se tim aršinima mjeri i njega.

U međuvremenu je, i Večernjak je o tome pisao, premijer nakon dvije godine spuštanja cijene uspio prodati stan u kojem je s obitelji prije živio na Bijeniku za oko 170.000 eura i vjerojatno time znatno smanjio svoj dug. Sigurno lakše diše. A cijela bi javnost lakše disala da nema ovakvih neugodnih slučajnosti o kojima se Vlada na naš upit do zaključenja izdanja nije očitovala.

>>Promjena na čelu HPB-a: umjesto Čede Maletića Tomislav Vuić

>>I Maletić je žrtva Milanovićeve metle: Zašto je smijenjen najbolji bankar u državi?

>>Čedi Maletiću presudila Kukuriku diktatura mediokriteta

Komentara 7

CB
Conan Barbarin
11:34 11.06.2014.

eto, još jedna kukuriku afera...ma da ovaj milanović ima imalo obraza već bi odavno podnio ostavku...

AN
anabanana1812
11:43 11.06.2014.

ispravak netočnog navoda, takav kredit ne bi dobio obični građanin! ovo je bio kredit za premjera..svima nam je to jasno, meni kredit, ti budi strpljiv pa ćeš dobiti bolje radno mjesto, i eto, nekoliko god kasnije, to se i dogodilo

RT
Rollo.Tomasi
12:16 11.06.2014.

Dakle... Ja imam stambeni kredit mnogo manji od Milanovićevog i na isti rok. Uz najbolju kamatu koja se mogla dobiti na tržištu (akcija), I kolko vidim, on ima još uvijek manju ratu od mene kad uzmem omjere u obzir. Pa mislim da nije pitanje rok plaćanja nego i visina kamate. A to pitanje nitko nije postavio kak spada. I zato nek ovaj Vuić ne prodaje demagogiju tipa "kao i ostali građani".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije