NEKI POTPUNO NEOČEKIVANI

Impresivna postignuća vrijedna spomena: Ovo su Guinnessovi rekordi koje su postavili Hrvati

Foto: Kolaž/Pixsell
1/7
17.08.2024.
u 19:03

Jeste li znali da najveći jedrenjak na svijetu dugačak 162,22 metra, Golden Horizon, nije djelo nikog drugog već hrvatske tvrtke Brodosplit?

Nevjerojatne su granice ljudskog uma i tijela, što pokazujemo svakodnevno različitim pothvatima, a Olimpijske igre održane u Parizu ovog ljeta jedan od od glavnih primjera toga. Brojni od uspjeha Olimpijaca postanu i rekordi, pa onda i dijelom popisa svjetski popularne Guinnessove knjige rekorda. Na njoj je, dakako, i puno uspjeha Hrvata, a neki od njih bi vas itekako mogli iznenaditi. 

Primjerice - jeste li znali da najveći jedrenjak na svijetu dugačak 162,22 metra, Golden Horizon, nije djelo nikog drugog već hrvatske tvrtke Brodosplit? Tu je i najveći tartuf na svijetu težak 1,31 kilograma iz Istre koji je rekord držao sve do 2014., kada ga je pretekao ''kapitalac'' iz Italije s 1,78 kilograma. Takvih nevjerojatnih uspjeha hrvatskih tvrtki i Hrvata je više, a mi smo ih okupili na jednom mjestu.

Najmanja kovanica na svijetu

Zlatna kovanica promjera 1,99 milimetra i težine 0,05 grama potekla je upravo iz Hrvatske, točnije Hrvatske kovnice novca, koja je izrađena upravo u posveti najmanjem gradu na svijetu koji se također nalazi u Hrvatskoj, Humu. 

Najveća boca parfema 

Još 2019. Dejan Levančić izradio je bocu parfema od čak 616,18 litara u Čakovcu. Kako stoji i na stranicama Guinnessa, parfem je bio inspiriran ispiranjem zlata koje je dijelom duge tradicije u Čakovcu. Sam parfem dugačak je 1,91 metra.

Čakovec: Predstavljen najveći parfem na svijetu od 650 litara 15.12.2018., Cakovec - Svecano otkrivena najveca boca parfema na svijetu vrijedna 10 milijuna kuna Cakovcanina Dejana Levacica. S najvecom bocom pokusat ce se oboriti Guinessov rekord. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najduža šetnja pod vodom u jednom dahu

I ovaj rekord, neočekivano, drže Hrvati. Njega je postavio Vitomir Maričić iz Rijeke koji je pod vodom uspio prošetati čak 107 metara, i to relativno nedavno - 2020. godine. 

Najveća zastava na vodenom skuteru

Jedan od novijih rekorda koje su postavili Hrvati je povezan s hrvatskom zastavom i skuterom. Naime, 2024. godine u Kanadi je protutnjao vodeni skuter s najvećom zastavom, dugačkom 39.73 metara. On je kružio po vodi oko dvije minute. 

Najveći broj sklekova unazad u minuti

Ovaj rekord postavio je Sebastian Mendiković iz Rijeke koji je u jednoj minuti još 2022. uspio napraviti čak 32 skleka unazad. 

POVEZANI ČLANCI:

Najdalje guranje automobila u 24 sata

Iako Hrvati više ne drže rekord u najbržem guranju automobila jednu milju, kojeg je 2009. postavio Mario Mlinarić u Zagrebu, u Hrvatskoj je zato postavljen rekord za najdalje guranje automobila u 24 sata. Njega je postavio Tomislav Lubenjak, koji je automobil gurao čak 106,938 kilometra u Zagrebu, i to još 2019. godine. 

Najduže zadržavanje daha pod vodom 

Jedno doista impresivno postignuće postavio je 56-godišnji Budimir Šobat u ožujku 2021. kada je srušio rekord za najduži dah pod vodom. On je svoj dah pod vodom uspio zadržati na čak 24 minute i 37.36 sekundi, i tako za 34 sekundi prestigavši prijašnji rekord. Kako se navodi i na stranici, Šobat je počeo vježbati zadržavanje daha tek s 48 godina, a ubrzo je krenuo vježbati šest dana u tjednu čak tri godine kako bi srušio ovaj rekord. 

Na to ga je inspirirala njegova kćer Saša kojoj je dijagnosticiran autizam i zbog koje je htio podignuti svijest o autizmu. Povod mu je bio i potres koji je pogodio njegov grad Sisak 2020. godine. 

- Dok radim svoju maksimalnu statičku apneju, imam zatvorene oči i sve na što sam usredotočen je da pokušam čuti otkucaje svog srca. Nakon što sam to čuo, postao sam miran i spreman boriti se s vremenom. Ovisnik sam o bilo kojoj vrsti treninga pa nemam problema s motivacijom i ne prestajem sanjati o vrhunskim rezultatima usprkos godinama. Sada sam dokazao da se sve može ako si jak i predan - poručio je. 

Najbrže vrijeme za vožnju automobila unazad

Ovaj rekord postignula je Nevera, jurilica Mate Rimca još 2023. godine, kada je vozač Goran Drndak unazad vozio brzinom od čak 275,74 km/h.

Tu su i sportski uspjesi Hrvata: Najveći broj asova u meču Davis Cupa, rekod kojeg je postavio Ivo Karlović sa 78 asova protiv  Radeka Štěpánka u Poreču 2009., a možemo se pohvaliti i da imamo najbrži dvostruki veslački par - braću Valenta i Martina Sinkovića koji su postavili rekord s vremenom od 5:59:720 na Svjetskom prvenstvu u veslanju 2014. u Amsterdamu. 

Međutim, ne treba ni zanemariti specijalitete koje Hrvati jednostavno rade najbolje, ali i najveće! Hrvatska se tako može pohvaliti s najdužom sarmom napravljenom na festivalu Zeljarijade u Vidovcu još 2018. godine, a koja je bila dugačka čak 1.333 metra. Tu je i najveći čobanac kojeg je tim Denisa Šoštarića skuhao u Vukovaru 2016. godine, koristeći 1,700 kilograma mesa i 300 kilograma luka za ukupno 4.650 litara čobanca. Najduži štrudl od jabuke također potječe iz Hrvatske, iz Siska gdje je 2019. napravljen štrudl dugačak 1.479,38 metra. 

Foto: Mia Horvat/24sata

Najduža kravata također potječe iz države u kojoj je i ''rođena'' - Hrvatske! Izrađena je još 2003. godine oko Arene u Puli, a bila je dugačka čak 808 metara. U Imotskom je također bila izrađena i najduža bušilica bez motora još 2010. godine, i izradio ju je Miljenko Mustapić, a bila je dugačka 15,15 metara. Otok Šipan se može pohvaliti najvećim brojem maslina po kvadratnom kilometru, a najveća torta u obliku karte napravljena je još 2010. te s prikazom karte Hrvatske površine je 6,32 kvadratnih metara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije