PLANINARI IZNENAĐENI

Inspekcija naredila uklanjanje ferate Dinara

storyeditor/2024-05-30/IMG-20240530-WA0010_1_.jpg
Privatna arhiva
31.05.2024.
u 08:40

Planinarska zajednica šokirana, ferata duga 1700 metara jedna je od najatraktivnijih u Europi

Inspekcija zaštite prirode naredila je uklanjanje metalne sajle s pripadajućim klinovima, odnosno popularne ferate na Dinari koju su osam godina volonterski gradili brojni planinari predvođeni Planinarskim društvom Dinaridi. Vijest je to koja je odjeknula među penjačima i planinarima, zaljubljenicima u Dinaru. Obrazloženje smo zatražili od Državnog inspektorata.

"Povodom dopisa tadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim se traži postupanje radi utvrđivanja činjeničnog stanja vezano za zahvat izvođenja radova, metalne sajle s pripadajućim klinovima na Dinari, inspekcija zaštite prirode obavila je nadzor i utvrdila da je zahvat izveden još 2018. godine, a da za njega nije proveden postupak ocjene prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Uklanjanje metalne sajle s pripadajućim klinovima ocjenjuje se dugoročno pozitivnim za očuvanje prirode", naveli su u odgovoru.

Riječ je o jednoj od najdužih i najljepših ferata u Europi (duga je 1700 metara) koja je znatno podignula atraktivnost Dinare. U Planinarskom društvu Dinaridi izjave još ne žele davati jer planiraju održati sastanak na kojem će donijeti zaključke, a pomoć namjeravaju tražiti od ministrice zaštite okoliša Marije Vučković.

VEZANI ČLANCI:

Davorin Marković, biolog i bivši ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, ne može se načuditi rješenju o uklanjanju.

– Besmisleno je rušiti feratu. Potrebno je znati da je park prirode sustav zaštite koji je idealan za zapuštena područja, da se revitaliziraju. Ta zaštita nije zabrana ljudske aktivnosti. Ferata, osiguran ekstremni alpinistički put, jedna je od atrakcija. Za vrijeme dok sam bio ravnatelj, ako se utvrdi nekakva manjkavost u proceduri, tražili smo ispravak. Ova greška nije nepopravljiva! – poručio je Marković koji kaže da je suživot čovjeka i planine dug stoljećima i važan je za održanje bioraznolikosti. Ističe kako u rješenju uopće ne piše što to ferata ugrožava. 

Ključne riječi

Komentara 1

EJ
ejStef
09:05 31.05.2024.

Ah, eto progresivaca sa svojim idejama, a zapravo je stvar u tome da moraju pokazati da ipak nešto rade za te silne novce koje dobiju iz proračuna. Drugi razlog je da planinari volonteri nisu ispunili formulare kada su to gradili, te platili razne pristojbe i poreze... Ha ništa, sada treba pustiti inspektore da se sami pentraju i uklone stazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije