UŠTEDA MILIJARDI

Italija se sprema za zimu: Grijat će sat vremena kraće, a temperatura će biti na 19 Celzijevih

Ilustracija za poskupljenje plina
Antonio Jakus/PIXSELL
06.09.2022.
u 14:20

Prije početka sukoba u Ukrajini Italija je 40 posto plina uvozila iz Rusije, no ubrzo se okrenula traženju alternativnih pravaca opskrbe i tek se u manjoj mjeri nastavila oslanjati na Moskvu.

Talijanske vlasti planiraju na zimu smanjiti grijanje u domovima i poslovnim prostorima da bi smanjile potrošnju plina i rizike povezane s potpunim prekidom dotoka ruskog plina.

Prije početka sukoba u Ukrajini Italija je 40 posto plina uvozila iz Rusije, no ubrzo se okrenula traženju alternativnih pravaca opskrbe i tek se u manjoj mjeri nastavila oslanjati na Moskvu.

Prema vladinu planu objavljenom u utorak, temperatura će u stambenim i ostalim javnim zgradama biti ograničena na 19 Celzijevih stupnjeva, što je jedan stupanj niže nego prije. U industrijskim prostorima temperatura će se regulirati na 17C, a grijanje će svakodnevno biti uključeno po sat vremena kraće. 

Rim je u pregovorima s industrijskim lobijem Confindustria s kojim planira dogovoriti daljnje smanjenje potrošnje plina na dobrovoljnoj osnovi.

Italija se nada da će ovakva ograničenja smanjiti potrošnju plina za oko 3,2 milijarde kubičnih metara u razdoblju od kolovoza do ožujka.

Istodobno vlasti kane smanjiti potrošnju za dodatnih 2,1 milijardi kubičnih metara tako što će za proizvodnju električne energije koristiti alternativne izvore, a pojedinci i tvrtke će se poticati na smanjenu potrošnju, što znači da bi ukupna potražnja za energentima mogla pasti za 15 posto, u skladu sa širim planovima Europske unije.

Od početka rujna Italija je napunila svoje spremnike plina do 83 posto kapaciteta kako bi stvorila zalihe prije početka hladnijih mjeseci, stoji u dokumentu.

Ključne riječi

Komentara 10

XA
xaron
21:04 06.09.2022.

…Italija više ne ovisi o Ruskom plinu…Pa ni UK koja je u lošijoj situaciji ne ovisi o Ruskom plinu, ali svi ovise o plinskom tržištu koje diktira cijene u ovisnosti ponude i potrażnje. Manjak Ruskog plina diže cijene svima , osim US koje imaju jaku vlastitu proizvodnju.

ZU
Zujim
17:22 06.09.2022.

19 stepenji grijanje? Aha, ha, ha, pa to je klima, a ne grijanje...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
16:17 06.09.2022.

Preživjeli smo i gore stvari, preživjet ćemo i ovo. A Rusima ni centa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije