Politolog analizira Milanovića

Ivan Rimac: U odnosu prema novinarima Milanović se ponaša slično kao i Plenković

Foto: Robert Anic/Marko Prpic/PIXSELL
1/3
09.12.2021.
u 19:30

Pametan čovjek može naučiti iz povijesti kako se treba ponašati u sadašnjosti. Ne treba svjedočiti nekim događajima iz povijesti da bi čovjek nešto znao - kazao je

Za analizu današnjeg prilično dugog istupa predsjednika Zorana Milanovića zamolili smo i politologa Ivan Rimca koji je u onome što je Milanović tom prilikom kazao detektirao tri problema - povlačenje individualnih žrtava, uvlačenje žrtava rata u dnevnopolitičke rasprave i vrijeđanje novinara kao javnih izvjestitelja. 

- Slušali smo danas jedan zanimljiv istup predsjednika u kojem se, moram priznati, slažem s njegovom  argumentacijom da nije primjereno licitiranje sa žrtvama u vrijeme rata, u svrhu utvrđivanja tko je više ili manje kriv za ratne zločine i događaje. Međutim, stil kojim je on to izveo, a kojim je sigurno povrijedio osobe čiji su bliski članovi stradali u takvm zločinima, nije primjeren. Bilo da se to odnosi na obitelj Zec ili na neke druge žrtve ili na zločin u Srebrenici.

Time se on, u stvari, dao uvući u manipulacije sa žrtavama i u vaganje koje su žrtve važnije ili jače. Uključivanje tih žrtvava u dnevnopolitičke obračune ljudski je neosjetljivo i neprihvatljivo. Drugi problem koji vidim u Milanovićevu današnjem istupu jest umanjivanje problema ubojstva obitelji Zec i svođenja toga na kriminalni akt pojedinaca. Naime, bez obzira na to što postoji ta žrtva, hrvatska država ima problem s procesuiranjem tih kriminalaca kao počinitelja tog zločina.

Ako su oni članovi neke postrojbe, bez obzira što oni imaju kriminalnu prošlost, u takvim postrojbama postoje vrlo jasna pravila kako se procesuiraju takvi zločini. O tome u njegovu istupu nije bilo niti riječi. Što se tiče rasprave o Srebrenici ulazimo u prostor dnevnopolitičkih razmirica predstavnika triju entiteta u BiH gdje se predsjednik uvlači u dnevnopolitičke rasprave o žrtvama rata koje s tim nemaju nikakve veze - obrazložio je Ivan Rimac na kraju pojasnivši i treći problem koji je izdvojio analizirajući Milanovićev istup.

- Treći problem koji sam uočio jest pokušaj dezavuiranja ili ponižavanja dijela novinara i njihove kompetencije, na način da im Milanović kaže kako se oni u to doba o kojem se govori nisu ni rodili ili su se tada igrali. Pametan čovjek može naučiti iz povijesti kako se treba ponašati u sadašnjosti. Ne treba svjedočiti nekim događajima iz povijesti da bi čovjek nešto znao. Ovo kako se Milanović danas ponio prema dijelu novinara nije primjereno. U tom se smislu on ponaša slično kao i premijer Andrej Plenković, u stilu "u ovoj mi raspravi niste dorasli" - kazao je Ivan Rimac. 

>> VIDEO Kosor: 'Milanovićeva izjava mi je potpuno neshvatljiva', Josipović: 'On je neoprezan u izričaju i generira otpor koji mu ne treba'


 

Komentara 14

SH
Sharkee
19:45 09.12.2021.

Da da.. neki novinarčići misle da mogu vedriti i oblačiti kao da su Boga uhvatili za bradu. E mijenjaju se vremena. Treba se vratiti korijenima, objektivno izvještavati i ponuditi analize koje vrednuju sve činjenice.. Agitpropovsko novinarstvo tipa N1 i sl.. sve više sliči Borbi iz 1948.

ST
stefj
21:55 09.12.2021.

Eh, politolog, to dođe otprilike isto kao rodne znanosti... Što se tiče dobrog dijela novinara, nisu niti zaslužili bolji odnos, još kako pišu i koji je nivo razumijevanja, još se jako dobro i ponašaju prema njima...

SE
serafin002
09:13 10.12.2021.

Samo teški maloumnik može Milanovića i Plenkovića stavljati u isti koš. to su dva različita svijeta, jedan primitivan, neodgojen, blesavi a drugi normalan, odgovoran, uspješan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije