Neispravno čak 16 posto igračaka

Iz zagrebačkog dućana povučeni kineski zmajevi i lutke Spidermana

spiderman
20.10.2009.
u 19:06

U Nizozemskoj su otkrivene velike pošiljke talijanskih, njemačkih i meksičkih balona s kancerogenim tvarima. Gumene igračke u otopinu su otpuštale previše svojih sastojaka

Gumeni Spidermani i zmajevi kineskog proizvođača kupljeni u zagrebačkim trgovinama pali su na testu zdravstvene ispravnosti igračaka.

Autić i kocke
– Otpuštali su više globalnih migracija u modelsku otopinu od dopuštenog. To znači da su u otopinu otpuštali previše svojih sastojaka, metala, aditiva itd., čega već u kojem ima. Nismo analizirali o kojim je sastojcima riječ – objašnjava doc. dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za analize hrane i predmeta opće uporabe Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.

Od tridesetak uzorkovanih igračaka koje je s tržišta od početka godine na analizu u njihov laboratorij dostavio zagrebački Gradski ured za zdravstvo neispravnima su se pokazale četiri odnosno oko 16,6 posto. Osim gumenih igračaka namijenjenih djeci u dobi od tri godine nadalje u liku Spidermana i zmaja, u skupini neispravnih našli su se autić i kocke nepoznatih kineskih proizvođača.

Prekomjerno otpuštanje sastojaka gumenih igračaka može biti opasno ako je riječ o, primjerice, bojama koje sadrže teške metale ili ftalate koji bi, očito, slinom ili znojem dospjeli u dječji organizam.

Osim toga, igračke su proglašene zdravstveno neispravnima i zbog neispravna, odnosno nedovoljna deklariranja te neprimjerena pakiranja (svaka igračka za dijete dojenačke dobi, do tri godine, mora imati vlastito pakiranje). Neke od igračaka nisu zadovoljavale nekoliko kriterija.

Kancerogeni baloni
Na Rapexu, europskom brzom sustavu obavješćivanja o neispravnim proizvodima povučenim u pojedinim zemljama EU, više od pola proizvoda igračke su i dječja oprema. U listopadu je Rapex objavio 85 proizvoda.

Da kineski bofl nije pravilo pokazuje slučaj u Nizozemskoj u kojoj su otkriveni talijanski, njemački i meksički baloni koji pri napuhivanju u slinu otpuštaju preveliku količinu kancerogenog nitrozamina.

Komentara 1

TH
thevoice
06:39 21.10.2009.

dali je itko ikada ispitao koliko otrova ispustaju nasi politicari ?mozda bi i njih trebalo maknuti kako se drzava nebi pretvorila u jedan veliki neizljecivi karcinom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije