IZ MINUTE U MINUTU

Bitka s vatrenom stihijom ne jenjava: Najgora situacija kod Trogira, šibenski vatrogasac završio u bolnici

Foto: Pixsell
1/34
Autori: Hina, Večernji.hr
03.08.2024.
u 11:47

S vatrom se, uz pomoć kanadera, bori više stotina vatrogasaca iz cijele Splitsko-dalmatinske županije kojima su u pomoć stigli i oni iz unutrašnjosti zemlje.

  • Borba s požarima ulazi u četvrti dan
  • Požari kod Tučepa i Trogira i dalje aktivni
  • Kod Skradina požar lokaliziran

>>> FOTO Pustoš nakon požara: Pogledajte kako izgleda Bikovo nakon vatrene stihije

1/34

Tijek događaja: 

11.40 -  Požar kod Skradina lokaliziran je u subotu ujutro, a nastavlja se bitka s požarima otvorenog prostora u Dalmaciji, izvijestili su u subotu iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).  Požar na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo, koji je planuo 30. srpnja, a zahvatio je bio makiju, nisko raslinje i borovu šuma na površini od 1700 hektara, lokaliziran je jutros u 7,30 sati. Dio snaga bit će otpušten s požarišta.

U gašenju tog požara jučer je sudjelovalo ukupno 115 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila s područja županije te Interventna vatrogasna postrojba Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Jedan vatrogasac je zbog bolova u abdomenu zbrinut u OB Šibenik na daljnju obradu. Pored zemaljskih snaga, požar je gasio kanader, a tijekom noći na gašenju požara angažirano je 70 vatrogasaca s 22 vatrogasna vozila. HVZ je izvijestila da je požar na području Smokvića kod Zadra lokaliziran u srijedu, a jučer je JVP Zadar organizirala povremeni obilazak požarišta.

Požar na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana), za koji je ŽVOC Zadar primio dojavu 31. srpnja, jučer je proglašen ugašenim.. Novi požar planuo je na području Dugopolja, naselje Kotlenice, a požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od četiri hektara.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugopolje, Zagora, Muć, Solin, Dicmo, Trilj i Klis, a požar su gasili i po jedan kanader i Air Tractor. Požar je lokaliziran u 19,30 sati, a tijekom noći na dežurstvu su ostali DVD Dugopolje sa šest vatrogasaca i dva vozila. Veliki požar kod Tučepa i dalje se sanira, a onaj kod Vrsina je i dalje najviše aktivan.


9.50 -  K​iša koja je u noći s petka na subotu nakratko padala na širem splitskom području pomogla je gasiteljima na požarištima u Tučepima kod Makarske i u Vinišću nedaleko Trogira, no unatoč tome požari su još aktivni, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

​Već se četvrti dan brojni vatrogasci, kojih je u početku bilo 300, a sada se njihov broj smanjio na 150, sa 77 vozila bori s požarom otvorenog prostora iznad Tučepa i kod Podgore gdje gori makija, nisko raslinje i borova šuma.

Osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije na požarištu su i vatrogasci iz unutrašnjosti Hrvatske. Kako bi se gasitelji barem malo odmorili na terenu se izmjenjuju svakih 12 sati. Imaju i potporu zračnih snaga, a do sada je izgorjelo ukupno 750 hektara.

​U drugom požaru na otvorenom prostoru u Vrsinama isto sudjeluju vatrogasci s područja županije kojima su u pomoć došle kolege iz Ličko- senjske i Koprivničko- križevačke županije.​ Iz zraka su im pomagala dva air tractora, a na terenu je i dalje stotinjak vatrogasaca sa 30 vozila. Opožarena površina iznosi 500 hektara niskog raslinja i borove šume.

U operativnom centru kažu da im je kiša puno pomogla, da će avioni i danas biti aktivni na požarištima, te da po malo reduciraju snage na terenu i rade na sanaciji.


8:00 - Požar u skradinskom zaleđu napokon je lokaliziran. Buknuo je u utorak ujutro, vatra je progutala stotine hektara šume, maslinika, vinograda - i ušla u Nacionalni park Krka. Vatrogasci su probdjeli još jednu noć na golemom požarištu. Ana Bralić s požarišta za HRT  javlja kako je požar u 7.30 napokon lokaliziran.

- Opožarena površina iznosi 1700 hektara, od čega 400 hektara u NP Krka. Na području NP Krka još ima sporadičnog izdimljavanja jer je riječ o nepristupačnom terenu u kanjonu rijeke Krke tako da po hrbatima tog kanjona koji se spušta do Visovačkog jezera ima samo malo dima. Nema tu za sada nikakve opasnosti, rekli su nam vatrogasci. Njih je i dalje 40-ak na terenu, javila je Bralić.


Borba s vatrom na požarištima u Dalmaciji traje i četvrti dan. Požar koji je u utorak navečer buknuo na makarskom primorju, kod Tučepa, još je aktivan. S vatrom se, uz pomoć kanadera, bori više stotina vatrogasaca iz cijele Splitsko-dalmatinske županije kojima su u pomoć stigli i oni iz unutrašnjosti zemlje. Na području skradinskog zaleđa situacija s požarom bitno je bolja.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Ovo su naši heroji: Bore se s velikom buktinjom, jutro su dočekali na požarištu

1/31
Ključne riječi

Komentara 1

OT
otrovnijezik
10:59 03.08.2024.

Prvo, vatrogascima hvala. Drugo Vlada bi trebala staviti u hitnu proceduru povećanje njihović palća za 100%. Treće, pod hitno nam je potreban zakon o terorizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije