PRATITE IZ MINUTE U MINUTU

FOTO Vatrogasci se i dalje bore s požarima: Izmjenjuju se svakih 12 sati, a idućih dana prijeti novi problem

Foto: Pixsell
1/70
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.08.2024.
u 20:56

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak su izvijestili da je na području Skradina – Ićevo od utorka opožareno više od tisuću hektara površine, gori kod Roškog slapa, popodne su iz zraka pomagala dva kanadera i air-tractor, a vatrogasci su i dalje na terenu

  • Požar i dalje gori kraj Tučepa i Skradina
  • Tijekom noći buknuo je požar kraj Vrsina blizu Trogira
  • Vatrogasci s kopna i dalje pomažu gasiti požare u Dalmaciji

>>> FOTO/VIDEO Katastrofalni prizori nakon požara: Pogledajte pustoš koju je vatra ostavila

1/67

Tijek događaja: 

20:55 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji još se gase požari u Tučepima kod Makarske i u Vrsinama nedaleko od Trogira u kojima divlja vatra od utorka i srijede u kojoj je izgorjelo više od 800 hektara niskog raslinja, makije i borovine. Kako se doznaje u Županijskom vatrogasno-operativnom centru u Splitu, stanje na požarištima je nepromijenjeno, nema ugroze za ljude i objekte, a vatrogasci će na terenu ostati cijelu noć kako bi kontrolirali vatrenu buktinju.  

Kasno popodne u Splitsko-dalmatinskoj županiji buknuo je još jedan požar i to na području Dugopolja, no kako se doznaje nije riječ o velikom požaru. Zahvaljujući brzoj pomoći iz zraka brzo je obuzdana vatrena stihija. Požar je pod kontrolom, a gasilo ga je 15 vatrogasaca s pet vozila, kanader i air tractor. 

Nastavlja se borba s požarima i na području Šibensko-kninske županije. Na lokaciji Skradin-Ićevo požar koji je prekjučer planuo zahvatio je makiju, nisko raslinje i borovu šumu na površini od 1300 hektara.

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je danas popodne da je zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić ocijenio da je "stanje na tom požarištu odlično".

"Jedino aktivnu vatru imamo prema Visovačkom jezeru, no ta vatra ide prema rijeci Krki, gdje će onda stati", kazao je Dukić.


18:26 - Na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Tučepima kod Makarske i Vrsinama nedaleko Trogira, gdje je već izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije i borove šume, požari su i dalje aktivni, a umornim gasiteljima idućih dana prijeti i bura.

O stanju na požarištima, na kojima bukti već tri dana bez prestanka, županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je Hini kako je najvažnije da su obranjene kuće i drugi objekti. No, vremenska prognoza za to područje sljedećih dana ne ide na ruku gasiteljima jer će puhati bura koja rasplamsava požare. 

Vatrogasci se na terenu izmjenjuju svakih 12 sati kako bi se mogli odmoriti i nakon toga ponovno vratiti na teren. U svakom je trenutku na požarištu oko 200 vatrogasaca koji imaju dovoljno opreme i svega što im je potrebno, kaže Kovačević.

"Nemamo problema ni s ljudstvom, sada su kanaderi riješili dio požarišta na putu prema Makarskoj. Na taj teško pristupačni teren će pješke otići tridesetak vatrogasaca, kojima će helikopter pokušati izbaciti vodu, te će vatru gasiti ručno", objasnio je Kovačević dodavši da vatrogasci trebaju pješačiti oko sat i pol vremena.

Fronta požara u Tučepima i Podgori je duga 18 kilometara jer se tamo proteklih dana spojilo nekoliko požara u jedan. U Vrsinama kod Trogira je nešto teže stanje zbog nepristupačnog terena na koji vatrogasci s mukom dolaze, zbog čega su jutros tamo vatru gasili kanaderi i air tractori. No, nema panike, vatrogasci uvjeravaju da će sve stići napraviti, pogotovo nakon što im je stigla pomoć kolega iz unutrašnjosti Hrvatske.

Koncentrirani smo na gašenje, a molimo se za dvije stvari - da najavljena bura ne bude jaka i da ne izbije novi požar u županiji, poručili su.


14.12 - Pogled iz naselja Dograde na požar koji je sinoć buknuo kraj Vrsina, a sada je zahvatio veliko područje kod Općine Marina, kraj Trogira.


14:03 - Pogledajte sva tri aktivna požara na području Dalmacija.

Foto: Google Maps


14.00 - Policija je očevidom požara kod Zadra ustvrdila kako je požar podmetnut, jedna osoba uhićena. Požar je zahvatio oko 1.000 hektara, uništivši drvene barake, vozila i maslinike. Trenutno se provodi kriminalističko istraživanje nad uhićenim osumnjičenikom. Detaljnije pročitajte OVDJE


13.36 -  Situacija kod Vrsina na trogirskom području nije dobra. Kazao je to Goran Slatina, zapovjednik DVD-a Marina za Dalmaciju Danas. "Stanje nije najbolje. Kanaderi nam pomažu u gašenje, povremenu su na terenu četiri kanadera. Gori u zaseoku Jajići, a vatra se brzo širi prema Bristivici, prema Blizni Gornjoj", dodao je zapovjednik.


12.40 -  Stjepko Maršić, dozapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podgora, dao je pregled trenutne situacije na požarištu između Tučepa i Makarske. Rekao je da vatrogasci, uz podršku kanadera, nastoje suzbiti požar koji se širi prema botaničkom vrtu i Kotišini.

"Trenutno radimo na gašenju požara koji se širi prema Makarskoj, a naš cilj je zaustaviti njegov daljnji napredak pomoću kanadera. Prioritet nam je zaštita područja Kotišine, gdje se požar približava. Velika vatrena fronta prijeti botaničkom vrtu, što predstavlja dodatnu opasnost. Uz pomoć iz zraka i podršku vatrogasaca iz drugih dijelova Hrvatske, nastojimo obuzdati situaciju. Naši lokalni vatrogasci i dalje su na terenu bez odmora", istaknuo je Stjepko Maršić za DalmacijaDanas. 

Kratko je stanje na požarištu komentirao i Mario Čović, zapovjednik JVP-a Makarska "Na terenu su dva kanadera i jako puno vatrogasaca. Požar je krenuo prema Makarskoj i pokušavamo ga lokalizirati da se ne širi dalje", rekao je Mario Čović, zapovjednik JVP-a Makarska za DalmacijuDanas.


11.30 -  Ravnatelj Parka prirode Biokovo, Slavo Jakša, za N1 je izjavio da je situacija pod kontrolom i da na tom području trenutno nema otvorenog plamena. "Zadovoljni smo što cijela borova šuma nije izgorjela, već samo dio. To je jako dobra vijest za nas. Jutros je bilo puno dima, ali s dolaskom vjetra stanje se poboljšalo," rekao je Jakša.

Ističe da je teško procijeniti koliko će vremena biti potrebno da se šuma potpuno oporavi, ali naglašava da nije prvi put da se požar dogodio na ovom području. "Životinjske vrste su dobro. Priroda se pobrine za sebe, i očekujemo da će se životinje brzo vratiti," dodao je. Prema njegovim riječima, Park prirode bit će otvoren čim vatrogasci potvrde da je situacija sigurna.


11.16 -  U Skradinu je na jednom mjestu i dalje otvoren plamen izvještava HRT. Vatra se proširila na nepristupačni kanjon Čikole, zbog čega će se gašenje morati obaviti iz zraka. Nakon što se požar obuzda iz zraka, vatrogasci i njihova vozila će proći kroz to područje. Na terenu trenutno djeluje 120 vatrogasaca s 39 vozila.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izjavio je da su ovi požari izuzetno teški za gašenje. "Angažirali smo 200 vatrogasaca i 50 velikih vatrogasnih vozila. Puno lokalnih stanovnika također je došlo pomoći. Doslovno svaki tko se smatra sposobnim za sudjelovanje u gašenju, priključio se. Nismo odbili nikoga i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže," rekao je Dukić za HRT.

Dukić je istaknuo da je videonadzor pomogao vatrogascima da brzo reagiraju. "Na domu DVD-a Dubravice postoji kamera koju vodi nacionalni park, a koja je umrežena s našim vatrogasnim sustavom. Požar je prvi put uočen preko te kamere, što je omogućilo promptno djelovanje. Međutim, zbog konfiguracije terena, vegetacije i vremenskih uvjeta, situacija je postala vrlo ozbiljna. Opožarena površina je između 1350 i 1400 hektara, a linija vatre proteže se na 28 kilometara. U ovom trenutku možemo biti zahvalni što smo svi živi i zdravi," dodao je Dukić.


10.10 – "Požari kod Skradina, Vrsina i Tučepa i dalje su aktivni. Vatrogasci su djelovali na požarištima tijekom noći. Jutros ćemo zamijeniti snage i nastaviti sa sanacijom požara. Na požaru kod Vrsina uključene su od jutros zračne snage. Na požaru kod Tučepa problem predstavlja velika zadimljenost, a zračne snage uključit ćemo čim se uvjeti poboljšaju", rekao  je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.


10.08 – Vatrogasci su i ovu noć najveći angažman imali na požarima na području Skradin – Ićevo, Tučepi i Vrsine. Uz navedene požare, prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7:00 sati 1. kolovoza do 7:00 sati 2. kolovoza 2024. godine na području RH zabilježeno je 114 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 173 vatrogasne organizacije s ukupno 509 vatrogasaca i sa 181 vatrogasnim vozilom. Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju, javljaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 


9.44 – Kod Skradina, otvoreni plamen još uvijek gori u području Rupe - Roški slap u kanjonu rijeke Krke. Noćas je na terenu bilo 130 vatrogasaca u smjenama, a situacija je više-manje pod kontrolom, dok je NP Krka otvoren. Požarište se i dalje osigurava, izvještava zapovjednik JVP Šibenik, Volimir Milošević, za N1.

S druge strane, u Vrsima kod Trogira, vatra se sinoć proširila na tri fronte. Oko 150 vatrogasaca trenutno je na terenu, a zapovjednik operativnog područja Trogir, Marin Buble, napominje da se situacija pogoršala zbog nepristupačnog terena, što znatno otežava gašenje.


9.19 - Načelnica općine Podgora Petra Radić javila se za HRT. Rekla je kako su se cijelu večer vatrogasci izmjenjivali na terenu. - Na području Tučepa, Podgora, vatra se primirila, još uvijek ima otvorenog plamena, ali nije u blizini kuća i naseljenog područja, pa je lakše, rekla je.

Dodala je kako je najteže stanje u PP Biokovo, jer se određena područja ne mogu braniti zbog nepristupačnosti terena. - Tko god je odgovoran za nastanak požara mora biti puno strože sankcioniran. To se u Hrvatskoj ne provodi, često se ljudima progleda kroz prste. Razumijem da se svima dogodi, ali treba snositi odgovornosti. Trebamo brinuti da vatrogascu budu adekvatno opremljeni i da s prvim naznakama da su potrebne zračne snage, da one i pristignu. Jučer se dogodila situacija kada su kanader napustili naše područje i kada je situacija bila pod kontrolom, tada se požar iz Tučepa prebacio u Podgoru i ugrozio dva naselja. Priroda je nepredvidiva, istaknula je načelnica Radić.


9.13 - Facebook stranica Vatrogasci 193 rano jutros objavila je fotografije stanja požarišta u Vrsinama kod Trogira. Požar je i dalje aktivan, a vatrogasci ulažu sve napore da ga potpuno ugase. 

 


8.36 -  ​Požar koji je još u utorak navečer buknuo u Tučepi​ma kod Makarske još uvijek je aktivan, kao i onaj u Vrsinama iznad Segeta kod Trogira, a vatru uz sve raspoložive vatrogasne snage na terenu gase i piloti u zraku. Na terenu u Tučepima je 306 vatrogasaca sa 77 vozila sa cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije, te su im u pomoć došle i kolege iz unutrašnjosti Hrvatske.

Vatra iz tog požara se proširila sve do Podgore i zahvatila Park prirode Biokovo koji je do daljnjeg zatvoren. Tamo gori stoljetna šuma autohtonog dalmatinskog crnog bora. U jednom trenutku evakuirano je i nekoliko stanovnika iz dijela gdje se nalaze kuće s bazenima, dok ostali nisu željeli napustiti svoje kuće. Požar je nehajno izazvao lokalni pčelar protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu.

Tijekom gašenja požara na tom je području u nekoliko navrata bila isključena struja, te su zbog velikog dima koji je sukljao, ali i plamenih jezika koji su dosezali i do nekoliko metara u zrak, bile zatvorene lokalne ceste. Iako su se tamošnji vatrogasci žalili kako nemaju ljudstva i opreme, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković to je demantirao.

​Još je uvijek aktivan i požar u Vrsinama kod Trogira koji je buknuo dan nakon onoga u Tučepima i to na otvorenom prostoru poviše Segeta​. Na intervenciji je 99 vatrogasaca s 30 vozila, te vatrogasci iz Ličko​-senjske i Koprivničko-križevačke županije.​ Iz zraka imaju potporu air tractora i kanadera koji se izmjenjuju na terenu.

Vatrogasci kažu da je opožarena površina oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume. Problem na tom požarištu je što se događa na otvorenom prostoru koji je nepristupačan s obzirom na to da se do tamo ne može doći automobilom, niti pješke. Opožarena površina u oba požara, koja se mijenja iz minute u minutu, bit će velika kao i materijalna šteta. Osim maslina i drugih kultura na ta dva mjesta je izgorjelo i nekoliko automobila


7.00 - Vatrogasci se već danima bore s požarima u Dalmaciji. I noćas su brojni neumorni vatrogasci bili u akciji. Vatrogasci su na društvenim mrežama podijelili nove dramatične snimke požara, gorjelo je i protekle noći u Vrsinama u blizini Trogira. 

U dva aktivna požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Tučepima kod Makarske i u Vrsinama nedaleko Trogira do sada je izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, trave i borove šume, a vatru gasi oko 500 vatrogasaca, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Vatrogasci su i sinoć dežurali u Tučepima i u Vrsinama.

6.30 - Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi, sinoć je kazao da se nastavlja borba za Tučepe, za Podgoru: "Ne ide nam baš dobro. Između Gornjih Tučepa i Parka prirode Biokovo je 4 - 5 manjih požara. To se sad pretvorilo u jedan veliki požar. Morali smo povući ljude jer nemamo baš izlaz iz tog područja. Imamo jedan uski put koji nije baš siguran. Morali smo povući ljude. Počeo je lagano puhati vjetar, ljude smo povukli na rezervne položaje."


6.15 - Iz Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak su izvijestili da je na području Skradina-Ićevo od utorka opožareno više od tisuću hektara površine, gori kod Roškog slapa, popodne su iz zraka pomagala dva kanadera i Air-tractor, a vatrogasci su i dalje na terenu.


6.00 - Zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević u četvrtak je rekao da ne zamjera, ali mu je žao mlađih vatrogasaca komentirajući reakciju Nede i Anne Dujić koje su vrijeđale vatrogasce tijekom gašenja požara kod Skradina, a zbog čega je protiv Anne Dujić policija podnijela prekršajnu prijavu.


5.45 - I vatrogasci iz Varaždinske županije upućeni su na ispomoć u Dalmaciju, a požar će pomoći gasiti 14 vatrogasaca i jedna vatrogaskinja s tri vozila, izvijestili su u četvrtak popodne iz te županije.

>>> FOTO Ovo su naši heroji: Bore se s velikom buktinjom, jutro su dočekali na požarištu

1/31

 

Komentara 5

Avatar R2D2
R2D2
10:20 02.08.2024.

Kako bi one "dame" počastile - "nakaze"

PB
pb1520
17:12 02.08.2024.

Mene više zanima koliko je uhapšeno podmetača požara i kada se misli napraviti prevencija podmetanja požara putem snajpera i dronova ubojica?

TP
The_Point
13:40 05.08.2024.

pb1520 Demagogija je kad Voljeni Vođa kaže da će penzije uskoro biti veće za 7%, iako se radi o običnom, zakonskom, bijednom, tobožnjem, usklađivanju 2x godišnje sa plaćama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije