Sukob na bliskom istoku

Izrael se sprema za iranske dronove i rakete: U Teheranu su izvješeni transparenti 'Osvetit ćemo se'

storyeditor/2024-04-04/2024-04-01T154834Z_524924461_RC2RX6AV2U51_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-SYRIA-IRAN.JPG
Foto: REUTERS/Firas Makdesi
1/5
05.04.2024.
u 06:53

Zadnji je petak ramazana kada Iranci na poziv ajatolaha Khameneija obilježavaju "Dan Jeruzalema" te je moguće da će baš danas doći do sveobuhvatnog rata Irana i Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu našao se pred još jednim izazovom. Naime, zbog neslaganja s njegovom ratnom strategijom, izraelski ministar Benny Gantz, član ratnog kabineta, pozvao je na održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora u rujnu. – Moramo se dogovoriti o datumu izbora u rujnu... Određivanje datuma omogućit će nam nastavak vojnih napora dok šaljemo signal građanima Izraela da ćemo obnoviti njihovo povjerenje u nas – rekao je Gantz.

Raskol u vladi

Premijer Netanyahu odbacuje pozive na održavanje prijevremenih izbora rekavši da bi samo naštetili ratnim naporima zemlje. – Pozivi na održavanje izbora sada, na vrhuncu rata, na korak do pobjede, paralizirat će Izrael na najmanje šest mjeseci, a po mojoj procjeni, i na osam mjeseci – odgovorio je Netanyahu. I dok traju sukobi unutar ratne vlade, Izrael se priprema za mogući odgovor Irana. Izraelska vojska odlučila je pozvati rezervne snage sustava protuzračne obrane, i to nakon sigurnosnih i vojnih procjena.

Nekoliko dana nakon napada na Damask izraelska vojska obustavlja dopust svim borbenim jedinicama, a usto je Izrael zatražio od svojih veleposlanstava u svijetu da pojačaju sigurnosne mjere nakon napada na iranski konzulat u Damasku, za koji su Sirija i Iran optužili Izrael.

FOTO Izrael napao iranski konzulat u Damasku: Ubijen zapovjednik iranske revolucionarne garde

storyeditor/2024-04-04/2024-04-01T154834Z_524924461_RC2RX6AV2U51_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-SYRIA-IRAN.JPG
1/7

– Uz Božju pomoć cionisti će zažaliti zbog svog zločina agresije na iranski konzulat u Damasku – još je jedna poruka prijetnje koju je ajatolah Ali Khamenei uputio Izraelu u ranojutarnjoj objavi na X-u na hebrejskom.

Istodobno, u Teheranu su izvješeni transparenti sa slikom ministra sigurnosti izraelske vlade, Yoava Gallanta, premijera Benjamina Netanyahua i čelnika izraelske vojske, s riječima ispisanim na hebrejskom: "Osvetit ćemo se".

Vojni analitičar Yossi Yehoshua u izraelskim novinama Yedioth Ahronoth napisao je kako, za razliku od prijašnjih vremena kada je Iran šutio ili se zadovoljavao općim prijetnjama, kao što je: "Teheran će izabrati odgovarajuće mjesto i vrijeme za odgovor", prijetnje Teherana ovaj se put čine drugačijima u težini, izravnosti i smjeru prijetnje. Yehoshua poziva da se ne podcjenjuju iranske prijetnje i citira sigurnosne izvore koji strahuju od iranskog pokušaja da gađa osjetljivu infrastrukturu u Izraelu ili veleposlanstva u inozemstvu.

VEZANI ČLANCI: 

Otvaranje skloništa

Amos Harel, vojni analitičar u novinama Haaretz, upozorava na opasnu eskalaciju i napominje da je Izrael u opasnosti od izravnog odgovora Irana. Harel smatra da sve naznake i upozorenja koja je izdao Iran ukazuju na njegovu odlučnost za odgovor, što objašnjava podizanje stanja pripravnosti u Izraelu zbog straha od bespilotnih letjelica i balističkih projektila. Orna Mizrahi, istraživač na Institutu za studije nacionalne sigurnosti na Sveučilištu u Tel Avivu, smatra da je danas osjetljiv i opasan dan budući da je zadnji petak ramazana kada Iranci na poziv ajatolaha Khameneija obilježavaju "Dan Jeruzalema" te je moguće da će baš na taj dan doći do sveobuhvatnog rata, a nije isključena ni mogućnost da Iran lansira balističke projektile na Izrael. Međutim, Mizrahi nije odbacio ni mogućnost da libanonski Hezbollah odgovori teškim dalekometnim projektilima koji će prodrijeti duboko u Izrael i pogoditi mete koje će dovesti do velikog broja žrtava. Izraelski mediji izvijestili su da vlasti u Tel Avivu razmatraju otvaranje javnih skloništa u strahu od mogućeg iranskog napada.

FOTOGALERIJA Ovo je jedini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini koji na sebi ima kipove

storyeditor/2024-04-04/2024-04-01T154834Z_524924461_RC2RX6AV2U51_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-SYRIA-IRAN.JPG
1/14

Komentara 7

TO
Tonka1
08:31 05.04.2024.

Izrael, šišaj!

HO
homofobic
11:34 05.04.2024.

Uvijek stari suhi jalovi salju mlade ginuti! U ruSSiji stakor u Iranu nosonja zele ratove za cuvanje vlastite privilegije.

FU
Fusnota
13:55 05.04.2024.

Iranci glume, Huti redovni rokaju tako da je ovo Izraelski odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije