RAZOTKRIVENA SKUPINA KOJA EKSPLOZIVOM PLJAČKA BANKOMATE

Izuzetno su nasilni i beskrupulozni, imaju kampove za obuku, a rent-a-car vozila koriste za bijeg

Europol
17.10.2024.
u 09:13

U zajedničkoj policijskoj akciji pretraženo je više lokacija u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a pretražilo se nekoliko rent-a-car kompanija jer se sumnja da su njihova vozila korištena u bjegovima nakon počinjenih prepada

Tri osobe, koje se sumnjiče da su pripadnici vrlo nasilne kriminalne skupine, specijalizirane za pljačke bankomata koje prethodno dignu u zrak eksplozivom, uhićene su u zajedničkoj akciji njemačke, francuske i  nizozemske policije, uz asistenciju Europola. Riječ je o kriminalnoj skupini koja djeluje od 2022.  te koja se sumnjiči da je u prepadima na bankomate odnijela više milijuna eura  i pričinila i milijunsku štetu. 

U zajedničkoj policijskoj akciji pretraženo je više lokacija u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a pretražilo se nekoliko rent-a-car kompanija jer se sumnja da su njihova vozila korištena u bjegovima nakon počinjenih prepada. Kriminalna skupina je prva u Francuskoj koja je rent-a-car vozila francuske tvrtke  koristila za bjegove, a po Francuskoj su imali i skrovišta, koja su korištena nakon prepada. Europol ponovo upozorava da je sve više prepada na bankomate u kojima počinitelji koriste eksplozive, što znatno povećava materijalnu štetu i mogućnost kolateralne štete. Riječ je o specijaliziranim kriminalnim skupinama koje su često boravile u Nizozemskoj, a  čak znaju imati i kampove za obuku u kojima vježbaju dizanje bankomata u zrak. Osim toga, pljačkaši bankomata često eksploziv skladište po stambenim četvrtima, što može dovesti do opasnih i neželjenih posljedica, ako se uskladišteni eksploziv iz nekog razloga aktivira.

Europol upozorava i da su počinitelji ovakvih djela zapravo beskrupulozni te ne vode računa ni o imovni ni u sigurnosti građana. Prije napada na bankomate, dobro izvide područje, u zrak ih dižu uglavnom noću te bježe u automobilima koji su ili ukradeni ili su na njima ukradene tablice. Eksploziv postave na bankomate i aktiviraju ga, a to može izazvati  požar i oštećenja na zgradi u kojoj je smješten bankomat. Nakon što pokupe novac, policiji bježe vozeći opasno i brzo, ne hajući hoće li nekoga i pri tom bijegu ugroziti. Istrage  ovakvih  skupina pokazale su da su kriminalne skupine koje su uključene u ovakve napade na bankomate  vrlo promjenjive što se tiče veličine grupa i broja ljudi koji u tim napadima sudjeluju. Osim toga, nemaju problema s regrutacijom novih sudionika ovakvih prepada, iako se u prepadima ili njihovom planiranju često znaju i teško ozlijediti te su spremni na uporabu ekstremnog nasilja.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije