Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište nekretnina

Je li Hrvatska otok u kontekstu ulaganja u nekretnine?

Ivana Rajković Špes, Rukovoditeljica poslovanja za tržište Hrvatske u tvrtki CBRE, unutar Ureda za jugoistočnu Europu
19.04.2024.
u 12:20

Prema podacima tvrtke CBRE, zabilježeni volumen investicija u Hrvatskoj premašio je 500 milijuna eura u 2023. godini, što je gotovo na razini kao i 2021. godine, a što je također i petogodišnji rekord.

Prošla godina bila je obilježena sporijim gospodarskim rastom, što je donijelo brojne izazove kada govorimo o tržištu komercijalnih nekretnina, a koji su prvenstveno bili vidljivi u Europi. Europsko tržište kapitalnih ulaganja doživjelo je značajan pad, a mnogi ulagači ostali su suzdržani u donošenju odluka. Na odluke investitora značajno je utjecala promjena stope povrata čiji je rast uzrokovan kontinuiranim rastom kamatnih stopa, pa je sukladno tome pad na europskom investicijskom tržištu iznosio skoro 50%. No, situacija je na tržištu nekretnina jugoistočne Europe bila nešto drugačija.

„Regija jugoistočne Europe jedna je od rijetkih u kojoj je aktivnost investitora i developera ostala na stabilnoj razini, a ako promatramo Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Bugarsku kao glavna tržišta jugoistočne Europe zabilježen je rast veći od 80% na godišnjoj razini, što je u skladu s regionalnim trendom prethodnih godina“, navodi Ivana Rajković Špes, Rukovoditeljica poslovanja za tržište Hrvatske u tvrtki CBRE, unutar Ureda za jugoistočnu Europu.

„Zabilježene su znatno manje promjene u stopama prinosa, što će, uz veliki potencijal za izgradnju modernih komercijalnih sadržaja, regiju jugoistočne Europe učiniti i dalje atraktivnom – kako za strane tako i za domaće ulagače. Za razliku od razvijenih europskih tržišta poput Nizozemske i Njemačke, gdje su vrijednosti nekretnina pale za više od 30%, na tržištu naše regije promjena vrijednosti nekretnina bila je puno manje izražena“, kaže Rajković Špes i ističe da je glavni nositelj investicijske aktivnosti u regiji Jugoistočne Europe u 2023. bila upravo Hrvatska s gotovo 50% udjela u ukupnom volumenu investicija. Stoga se postavlja pitanje je li Hrvatska otok u kontekstu ulaganja u nekretnine? To će biti i jedna od tema nadolazeće konferencije „Investment Forum“ koja će se održati 23. travnja u hotelu Esplanade Zagreb.

„Sa panelistima ću razgovarati o tome što hrvatsko tržište čini atraktivnim za ulaganja te hoćemo li i u kojoj mjeri osjetiti trendove i kretanja koja su prošle godine stigla u Europu“, kaže Rajković Špes, koja će moderirati panel na nadolazećoj konferenciji.

Prema podacima tvrtke CBRE, zabilježeni volumen investicija u Hrvatskoj premašio je 500 milijuna eura u 2023. godini, što je gotovo na razini kao i 2021. godine, a što je također i petogodišnji rekord.

„Najznačaniji rekord zabilježen je u sektoru turizma s preko 50 posto udjela u ukupnom volumenu investicija. Turizam u Hrvatskoj kontinuirano bilježi rast broj turista i ponuda smještaja. Uz to, rastući industrijski sektor nastavlja privlačiti pozornost međunarodnih ulagača. Uredski sektor također je bio prilično aktivan – samo u zadnjih pet mjeseci tri vrhunske poslovne zgrade u Zagrebu dobile su nove vlasnike, transakcije u kojima je CBRE sudjelovao kao savjetnik,” navodi Rajković Špes.

Očekuje se da će u 2024. godini biti niži nivo aktivnosti zbog opreza investitora i zaostalih efekata koji su prethodno uočeni na razvijenijim europskim tržištima, ali više detalja svakako će se čuti 23. travnja na panelu „Je li Hrvatska otok u kontekstu ulaganja u nekretnine“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije