Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM UPOZORAVA

Jeste li proteklog vikenda primili poziv iz inozemstva? Ako jeste, ovo nikako niste smjeli napraviti

Mobitel
Foto: FREEPIK
1/3
20.02.2024.
u 11:21

Jedan Zagrepčanin kazao je da je primio čak deset poziva, ali ih je sve redom ignorirao. Svi su stizali sa Šri Lanke.

Proteklog vikenda mnogi Hrvati primili su nekoliko poziva sa Šri Lanke, iako nikoga tamo ni ne poznaju.

Jedan Zagrepčanin kazao je za N1 da je primio čak deset poziva, ali ih je sve redom ignorirao. Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17), koji je vjerojatno pozivni broj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je Zagrepčanin zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka.

HAKOM je potvrdio da su primili slične prijave. "Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki", kazali su iz HAKOM-a.

"Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru", objašnjavaju iz HAKOM-a.

VEZANI ČLANCI:

Na pitanje hoće li korisnici imati ikakvih troškova ako se jave na sumnjive brojeve iz inozemstva ili naknadno uzvrate poziv, u HAKOM-u naglašavaju da se u Republici Hrvatskoj dolazni pozivi ne naplaćuju.

"Ako su se korisnici javili na poziv, neće imati dodatne troškove, ali u slučaju da su uzvratili poziv tada se isti naplaćuje sukladno cjeniku operatora čije usluge koriste. S obzirom da se radi o udaljenoj destinaciji, radi se o nešto većim cijenama naspram cijena prema okolnim non-EU zemljama", upozorava HAKOM.

VIDEO Nezapamćena prevara: Uplatila više milijuna misleći da ulaže u kriptovalute

Komentara 2

ZD
ZDRU
14:59 20.02.2024.

Kod prikaza broja koji poziva se ne prikazuju nikakve zagrade!

MI
mikimouse12
14:19 20.02.2024.

A ja mislio da se treba javit da imam Sri Lanka princa i da ce mi dat 10 milja dollara. Ili princezu u nevolji kao svojevremeno na gmailu iz Nigerije. Dobro da me upozorili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije