došlo do curenja informacija?

Jesu li Šarić i Škorić znali da će biti uhićeni: 'Jasno je zašto su baš u tom trenutku dali ostavke'

Osijek: Uhićen bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/3
24.09.2024.
u 13:53

Potpuno je jasno da su Josip Šarić i Josip Škorić ranije znali da će biti uhapšeni te su po političkoj naredbi dali ostavke kako ih se ne bi povezivalo s Andrejem Plenkovićem i njegovom Vladom, izjavila je u Saboru zastupnica Možemo! Sandra Benčić

Saborska oporba ocijenila je u utorak da je prevelika koincidencija između ostavki Josipa Škorića na mjesto predsjednika uprave Hrvatskih cesta i Josipa Šarića na mjesto saborskog zastupnika i njihovih uhićenja, ustvrdivši da je  došlo do curenja informacija iz izvida.

Potpuno je jasno da su Josip Šarić i Josip Škorić ranije znali da će biti uhapšeni te su po političkoj naredbi dali ostavke kako ih se ne bi povezivalo s Andrejem Plenkovićem i njegovom Vladom, izjavila je u Saboru zastupnica Možemo! Sandra Benčić. "Potpuno je jasno da je Andrej Plenković postavio pravilo - može uhićenja, ali ne dok su na dužnosti kako ih se ne bi moglo povezivati s njim i njegovom Vladom", rekla je Benčić novinarima upitana u zadnjim uhićenjima HDZ-ovaca i mogućim curenjima informacija.

Smatra kako je Plenković na taj način namjeravao riješiti problem korupcije u HDZ-u. "Rješava ga se sada tako da informacije o trenutku uhićenja ranije dođu ne znamo do koga točno u HDZ-u, a onda vjerojatno to saznaju i ljudi koji trebaju dati ostavke. Daju ostavke, pričekaju uhićenje i idu, neki u Remetinec, a neki negdje drugdje", kazala je.

To je, drži, bilo potpuno jasno iz jedne rečenice kod zadnjeg uhićenja (Josipa Šarića) koja se pojavila u medijima i koja je glasila: Uhićenje je u tijeku, kaže izvor iz HDZ-a. "Nas HDZ obavještava o toku istražnih radnji, uključujući hapšenje. Kako je to normalno?", upitala se.

VEZANI ČLANCI:

Potvrdu da je Josip Šarić znao da će biti uhapšen, vidi i u tome što je prošlog tjedna Hrvatski sabor na dnevni red dodao glasovanje. Nikad se ne glasa prvi tjedan, to je izuzetno rijetko. Glasa se obično kada se nakupi dovoljan broj zakona koje treba izglasati i to je svaki drugi tjedan. "Mi smo isto bili iznenađeni da se glasa odmah prvi tjedan. ali sada znamo i zašto", rekla je.

Tvrdi da su u oba slučaja (Josip Šarić i Josip Škorić) znali da će biti uhićeni, da su po političkoj naredbi dali ostavke i otišli sa svojih mjesta kako više ne bi bili dužnosnici kada ih se uhiti.  To je važno Plenkoviću jer je jedini trenutak kada je pao rejting HDZ-u bio kada se bivšeg ministra Darka Horvata uhitilo dok je bio na dužnosti, ustvrdila je Benčić.

Mostov Zvonimir Troskot smatra da je mogućnost da nije došlo do curenja informacija i koincidencija da su dva čovjeka u mjesec dana odstupili s pozicija vrlo malena. "To im ostavlja dostatan period da se od saznanja informacije o uhićenju unište svi dokazi i onemoguće bilo kakve istražne radnje, a kada do njih i dođe, nema elemenata za podizanje optužnica", kazao je. "Ovo su eklatantni primjeri da je vrlo vjerojatno došlo do curenja informacija iz određenih tijela, a cijenu plaćaju građani", upozorio je. Zamračenje novaca ljudima više nije problem jer su na to oguglali, naglašava Troskot i napominje da negativna selekcija koju imamo u Hrvatskoj dovodi i do gubitka života, što smo vidjeli u slučaju Jadrolinije prije mjesec dana.

Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić mišljenja je da je svima jasno da je to prevelika koincidencija. S obzirom na to da, dodala je, nitko iz naše pozicije neće moći utvrditi da je došlo do curenja informacija, dovest će do daljnje erozije povjerenja u sustav i onemogućiti naše građane da svoju pravdu traže u okviru našeg pravosuđa. "To sigurno nije dobra poruka i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali ne jedan nego dva slučaja u kojima su dane ostavke i time sanirana veća šteta koja se mogla dogoditi HDZ-u, sigurno nas navodi na zaključak da je došlo do curenja informacije", istaknula je.

VEZANI ČLANCI:

Nad time bi se trebali zabrinuti i predsjednik Vlade, ali i onaj tko je na čelu DORH-a, poručila je Selak Raspudić komentirajući naknadno uvođenje glasanja prošli petak kako bi se prihvatila ostavka Josipa Šarića i izabrao njegov zamjenik. Ove dvije neočekivane ostavke navode na zaključak da se očito nešto događa s curenjem informacija iz DORH-a, ustvrdila je, zapitavši kako je moguće da je ovakav neobičan slijed događaja na kraju koristio HDZ-u koji je bio odgovoran za izbor državnog odvjetnika.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Nikola Grmoja (Most) na sjednici odbora u četvrtak predložit će sazivanje tematske sjednice o curenju informacija iz istraga na koju želi pozvati glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. "Vidjet ćemo kako će se postaviti vladajuća većina", kazao je Grmoja.

FOTO Muškarci napali novinare koji su izvještavali o uhićenju gradonačelnika: 'Jedva ste dočekali. Srbi!'

Osijek: Uhićen bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije