UŽIVO: NOVA AKCIJA

Uhićen gradonačelnik Otoka! Prije nekoliko dana podnio je ostavku, policija ispred gradske uprave, pretresaju mu i kuću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Branimir Bradarić
1/27
23.09.2024.
u 09:36

USKOK je jutros izvijestio kako su u tijeku uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji

  • Uhićen je gradonačelnik Otoka Josip Šarić (HDZ)
  • Policija je od ranih jutarnjih sati ispred zgrade Gradske uprave u Otoku
  • USKOK i policija izvijestili su da se provode hitne dokazne radnje

Tijek događaja:

09:30 - GALERIJA Uhićen Josip Šarić, gradonačelnik Otoka

1/24

09:10Nikola Grmoja oglasio se na platformi X te ustvrdio kako "svjedočimo uhićenjima nakon davanja ostavke". Dodao je kako se to događa "kako Gazda ne bi trpio veću političku štetu."

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: "Plenkoviću se jednom dogodilo da mu ministar bude uhićen na dužnosti i tada je donio čvrstu odluku da se to više nikad neće ponoviti. Došlo je do zamjene kontrolirane Zlate koja je nekad znala pokazati zube i kratkotrajno demonstrirati neovisnost, potpuno kontroliranim Turudićem. Odbačene su prijave sa snažnim dokazima o namještanju poslova protiv Plenkovićeva najužeg kruga Milić/Katičić, a sad svjedočimo uhićenjima nakon davanja ostavke, prvo Škorić, a danas navodno gradonačelnik Otoka Šarić. A sve kako Gazda ne bi trpio veću političku štetu".


08:57 - Priopćenjem se oglasila i Policijska uprava vukovarsko-srijemska: "Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provode kriminalističko istraživanje na području Slavonije nad jednom osobom zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv službene dužnosti. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičena osoba bit će predana pritvorskom nadzorniku, a policija će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta".


08:45 - USKOK je izvijestio kako su u tijeku uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji: "Uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje po nalogu USKOK-a provodi Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Navedene radnje provode se na području Slavonije i Zagreba protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je počinila koruptivno kazneno djelo. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost".


08:40 - Kako je Večernji list pisao, prema neslužbenim informacijama, do Šarićeve ostavke došlo je nakon što je krenula istraga DORH-a koja se odnosi na njegovo vođenje grada tijekom posljednjih nekoliko godina. Kako su nam prenijeli zaposlenici Gradske uprave, obavijesni razgovori sa svim zaposlenicima Grada Otoka odvijaju se već nekoliko tjedana unazad. Na razgovore su bili pozvani i neki sada već bivši zaposlenici Gradske uprave koji su nekada surađivali sa Šarićem. Kažu kako su se pitanja odnosila prije svega na financijsko poslovanje Grada Otoka u posljednjih 7-8 godina kao i moguće zlouporabe položaja i ovlasti Šarića kao gradonačelnika Otoka. Doznajemo kako je među onima koji su bili pozvani na razgovor bio i bivši zaposlenik Grada Otoka, a sada ministar poljoprivrede u Vladi RH, Josip Dabro koji je tijekom proteklih godina, od kako je izašao iz HDZ-a, često kritizirao Šarića za razne propuste, ali i način kako vodi grad. Dabro je na razgovoru u DORH-u bio početkom godine.

"Ne želim ništa komentirati u svezi Josipa Šarića", kratko nam je Dabro rekao kada smo ga prije nekoliko dana pitali o razlozima ostavke Šarića. Posljednji slučaj u kojem se Šarić provlačio kroz medije dogodio se krajem prošle godine kada je ručak u zagrebačkom restoranu Purger, gdje je bio s Vladimirom Šeksom, platio službenom bankovnom karticom Grada Otoka. 

Šarić je u Hrvatski sabor poslije prošlih parlamentarnih izbora ušao kao zamjena za Marina Piletića koji je ostao ministar. Uvijek je važio kao "vojnik stranke“ te je samim tim tijekom proteklih godina obnašao i niz odgovornih dužnosti. Tako je na čelu Otoka 33 godine, a od 2006. do 2008. godine bio je i pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, a 2008. i pomoćnik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja. U novom sazivu Hrvatskog sabora bio je i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost što također govori o njegovom statusu u stranci.


08:30 - Jutros je od ranih jutarnjih sati policija ispred zgrade Gradske uprave u Otoku. Za sada nema nikakvih preciznijih informacija, ali se u Otoku govori kako je policija tamo radi istrage DORH-a oko zlouporabe položaja i ovlasti i nenamjenskog trošenja sredstava. Mediji su krajem prošlog tjedna pisali kako je osumnjičeni gradonačelnik Otoka Josip Šarić (HDZ) koji je 33 godine na čelu Otoka. On je 16. rujna podnio i ostavku na mjesto saborskog zastupnika pozivajući se na zdravstvene probleme.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar IvanR
IvanR
09:08 23.09.2024.

Koja ono stranka?

PO
poluprovokator
08:56 23.09.2024.

I on je "pravovremeno obaviješten" o istrazi. HaDeZe...

NK
Najam krova
08:45 23.09.2024.

Turudić nesmije hapsiti one na položaju, samo one koji su dali ostavke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije