'rat nije neizbježan'

Johnson upozorio Rusiju: 'Invazija na Ukrajinu bila bi katastrofalan, bolan, nasilan i krvav pothvat'

FILE PHOTO: British Prime Minister Boris Johnson speaks in the lower house of parliament
Foto: JESSICA TAYLOR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.01.2022.
u 17:42

Naglasio je da Britanija "u potpunosti podržava narod Ukrajine" te podsjetio da se Ukrajini šalje oružje za obranu

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u ponedjeljak Rusiju da bi invazija na Ukrajinu bila "katastrofalan" i "bolan, nasilan i krvav" pothvat.

Nakon što je britansko ministarstvo vanjskih poslova povuklo dio djelatnika britanskog veleposlanstva iz Ukrajine, Johnson je rekao da je situacija "jako turobna", ali i da rat nije neizbježan.

Dodao je da Velika Britanija "vodi pripremu paketa gospodarskih sankcija" protiv Rusije.

Naglasio je da Britanija "u potpunosti podržava narod Ukrajine" te podsjetio da se Ukrajini šalje oružje za obranu. Downing Street napominje ipak da ne postoje planovi slanja britanskih vojnika u Ukrajinu.

Rusija niječe da planira invaziju, ali je na granici s Ukrajinom rasporedila gotovo 100.000 vojnika.

NATO je u ponedjeljak objavio da će poslati dodatne brodove i zrakoplove u svoje države članice u istočnoj Europi. Također je stavio svoje snage u stanje pripravnosti. Kremlj je optužio NATO da time izaziva eskalaciju napetosti.

Rusija traži od NATO-a pisana jamstva da se više neće širiti na istok, uključujući Ukrajinu. 

Dužnosnici su naveli da ne postoji nekakva određena prijetnja britanskim diplomatima, a povlačenje dijela osoblja tumači se oprezom. Navodi se da se ništa osobito nije dogodilo u zadnja 214 sat što bi potaknulo odluke SAD-a i Britanije da povuku dio osoblja iz Ukrajine.

VIDEO Ruska podmornica udarila u sonar britanskog broda, posada se uspaničila: 'Što je to, dovraga, bilo?'

Ključne riječi

Komentara 5

TR
trpimir2021
23:01 24.01.2022.

Britanci jedva čekaju da Poljaci i Ukrajinci zarate s Rusima.

Avatar nekakav
nekakav
21:35 24.01.2022.

Niste napisali da je rusija prošle godine nakopala 270 tona zlata, i da su ruske banke 240 tona tog zlata prodali kroz londonsku burzu. Ono, prodajete demagogiju da će rusi napasti, prešućujete da amerikanac godinama podiže nove vojne baze oko rusije, da ukrajina nije ispunila ni jednu obvezu iz minska, da se medijski rusiju godinama prikazuje ko najveće zlo... A kad ono, nije rusija napala irak na temelju lažnih fabriciranih dokaza, ni afganistan, ni siriju, libiju. Nisu ruski generali ti koji prijete i provociraju, već oni iz pentagona. Otkad to amerika donosi zakone o sigurnosti europe?! Jeste se to zapitali, tko su oni u europi da imaju glavnu riječ?

JO
jorgen
17:47 24.01.2022.

Jedino niste spomenuli da Ukrajina već mjesecima formira nove brigade, pomiče ratnu tehniku na linije razgraničenja i planira napad na Donbas. Zapad koji ima svoje interese organizirao je dobru dimnu zavjesu, predstavljajući njihovu predstojeću akciju na pokrajinu koja se želi odvojiti - kao "neminovnu" agresiju Rusije. Odlično im ide stvaranje lažnog narativa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije