PREVARE SA STANOVIMA

Još dvojica optuženika priznala krivnju i nagodila se s USKOK-om

Zagreb: Su?enje protiv Slavice Polan?ec i Kreše Mati?a zbog preprodaje stanova
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
11.10.2024.
u 17:00

Riječ je o kriminalnoj skupini, na čijem je čelu, prema USKOK-u, bio Krešo Matić koji je po tužiteljstvu bio i mozak cijele operacije, i koja se tereti da si je pribavila protupravno stečenu imovinsku korist od 845.971 eura

Optuženo ih u kolovozu 2023. bilo 26, u ožujku su krivnju priznala dvojica te su na temelju nagodbe s USKOK-om  tada i osuđeni, a sada su njihovim stopama krenula još dva člana skupine za koju USKOK tvrdi da je organizirano varala veći broj ljudi pri kupoprodaji stanova.

Riječ je o kriminalnoj skupini, na čijem je čelu, prema USKOK-u, bio Krešo Matić koji je po tužiteljstvu bio i mozak cijele operacije, i koja se tereti da si je pribavila protupravno stečenu imovinsku korist od 845.971 eura. Taj novac, neki od pripadnika kriminalne skupine su međusobno  podijelili, a dvojica pripadnika kriminalne skupine koji su sada osuđeni na temelju nagodbe s USKOK-om su Antonio J. i Branko V. Njih su se dvojica teretili za pomaganje u prevari koja je počinjena u sklopu zločinačkog udruženja jer su, prema navodima USKOK-a, pristali da budu sudionici prodaje nekretnina na temelju krivotvorenih kupoprodajnih ugovora.

Antonio J. je uvjetno osuđen na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je Branko V. osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od jedne godine i četiri mjeseca zatvora. Od izrečene kazne šest mjeseci mora provesti iza rešetaka, dok mu se ostatak mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od tri godine. Svaki mora platiti i po 200 eura sudskih troškova.

USKOK Krešu Matića i ostale tereti da su prevare koji su počinjene u sklopu zločinačkog udruženja počinili od studenog 2019. do travnja 2022. Prema optužnici, prikupljali su  podatke o preminulim osobama iza kojih su ostale nekretnine ili čije nasljedstvo iz nekog drugog razloga nije raspoređeno. Nakon toga bi, krivotvorili potrebnu dokumentaciju kako bi stanove mogli prodavati. Matić je čak na Trgu banu Jelačića imao poslovni prostor u kojem je  bilo sjedište njegove tvrtke.

POVEZANI ČLANCI:

Prema istražiteljima, to je bio prostor u kojem je zločinačko udruženje djelovalo, čime se stvarao privid legalnosti, a tome  je zasigurno pripomoglo što je u tom zajedničkom prostoru   bio smješten i odvjetnički ured. Svaki član zločinačkog udruženja imao je svoju ulogu, pa je netko, bio zadužen za pribavljanje potrebnih podataka, drugi za krivotvorenje papira, a imali su  čak i osobu koja je bila zadužena za čuvanje nekretnina na koje su se nezakonito upisali.   

>> VIDEO Velika policijska akcija u Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije