Ratni ciklus Ede Murtića

Josipović i Kosor propustili susret u Krapini pa se sreli na Murtićevu 'ratu'

'za kulturu,28.02.10. otvorenje izlozbe ede murtica rat-kompletni ratni ciklus Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
28.02.2010.
u 16:55

Nepoznati svijet mrtvih u ladicama je pronašla Murtićeva udovica, prvi je put izložen u Sarajevu 2008. godine, a sada u Umjetničkom paviljonu privlači društvenu kremu

Nedjelja u podne, zagrebački Umjetnički paviljon i ratni ciklus radova Ede Murtića - to je mamac za najposjećeniji događaj u našoj sredini. Ako se prekjučer nisu sreli na otvorenju Muzeja krapinskih neandeetalaca premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović - sreli su se jučer na velebnoj izložbi djela Ede Murtića. Predsjednik Josipović rekao je da je to prijateljska gesta, prvo prema umjetnikovu sinu Marku Murtiću s kojim je išao u razred, a s druge prema velikanu hrvatskog slikarstva Edi Murtiću kojemu mnogo dugujemo. Ujedno, predsjednik je podržao inicijativu o osnivanju Fundacije Murtić “želeći da time doprinesemo izgradnji našega identiteta u budućoj Europi”. Izložbu je otvorio ministar kulture mr. Božo Biškupić.

 

- Ova izložba je najbolji antiratni krik i poziv na mir. Svatko bi je od nas trebao pogledati, ponijeti u srcu i živjeti a antiratnim porukama Ede Murtića, rekla je premijerka Kosor.

 

A ima li simbolike u tome što se na izložbi s antiratnim temama susrela s predsjednikom Josipovićem, pitali smo premijerku?

 

- Nema simbolike. Slučajno smo se ovdje zatekli. Kao što vidite, oboje smo došli izraziti svoje ogromno poštovanje prema jednom od najvećih hrvatskih umjetnika Edi Murtiću, njegovoj obitelji i njegovu radu. A imali smo prilike malo i popričati o poslovima koji nas čekaju idućih dana - komentirala je premijerka Kosor.

 

- Ovo je jedno novo iščitavanje, mnogo dublje i kompleksnije Murtićeva djela, rekao je Radovan Vuković, ravnatelj Umjetničkoga paviljona u uvodnom govoru pred mnogobrojnim poštovateljima djela velikana slikarstva druge polovine 20. i početka 21. stoljeća.

 

A autor predgovora Branko Franceschi kazao je kako se susrećemo u crnom Umjetničkom paviljonu s ciklusima koje je Murtić kontinuirano stvarao od početka 80-ih pa do svoje smrti. Stvorio je svijet mrtvih koji nam nije poznat, a koji je njegova supruga Goranka Vrus Murtić pronašla u ladicama njegova studija. Slutnje 80-ih prometnule su se u ratnu stvarnost 90-ih godina. Izložba je premijerno viđena u dijelom porušenoj Gradskoj vijećnici u Sarajevu 2008. godine.

 

A među premijernom publikom na ovoj izložbi viđeni su brojni likovni umjetnici i poštovatelji Murtićeva djela, pisci, glazbenici, političari, koji se, umjetniku u čast, okupljaju i nakon njegova fizičkog odlaska.

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:18 28.02.2010.

\"gospodin\" jugoJosipović se je jako primio čaše, ili ga još nisu naučili kako se čaša drži. Savjetnica za društvena pitanja ga je trebala posavjetovati nešo o tome. pozdrav vaš zmijicamala

OB
-obrisani-
19:39 28.02.2010.

Pa savjetovala ga je! \"Drž čašu, s obje ruke,kao ja ,da ne vide koliko ločem.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije