UKRAJINSKA KRIZA

Kako doživljavaju Rusi invaziju? Mnogima je rat nezamisliv, a rijetki se otvoreno protive

People cross the contact line between pro-Moscow rebels and Ukrainian troops in the settlement of Stanytsia Luhanska
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/2
24.02.2022.
u 11:30

Rusi su mjesecima bili uvjereni kako su navodi o mogućoj invaziji na Ukrajinu dio rata informacijama sa Zapadom, ali govor ruskog predsjednika Putina s početka tjedna doveo je pak do osjećaj duboke nelagodnosti

Oči svijeta usmjerene su prema Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je u izvanrednom obraćanju objavio početak napada na Ukrajinu i kazao kako  Rusija ne može tolerirati "prijetnje iz Ukrajine", te upozorio na strano uplitanje. Zatražio je od ukrajinskih vojnika u borbenoj zoni u Istočnoj Ukrajini da odlože oružje i vrate se kućama.

VIDEO: Krenula je invazija! Rusi ispalili projektile na više gradova, Zelenskij proglasio ratno stanje za cijelu zemlju.

I dok se strahuje od najgoreg u Ukrajini, novinar New York Timesa Anton Troianovski opisao je kakva je pak situacija u Rusiji.

Rusi su mjesecima bili uvjereni kako su navodi o mogućoj invaziji na Ukrajinu dio rata informacijama sa Zapadom, ali govor ruskog predsjednika Putina s početka tjedna doveo je pak do osjećaja duboke nelagode kod mnogih Rusa. Skepticizam koji je možda postojao kod nekih nestao je kad je Putin najavio početak 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini.

Analitičari smatraju da većina Rusa podržava Putinovo formalno priznanje teritorija u istočnoj Ukrajini, pogotovo jer nemaju nikakvog izbora i jer niti jedna politička opcija u zemlji nije bila protiv toga. Rat je, kako piše Troianovski, drugačija priča. Nije viđeno uzbuđenje u javnosti koje je bilo vidljivo 2014. godine koje je pratilo aneksiju Krima.

Nezavisni analitičari Centar Levada navode kako je rat jedan od najvećih ruskih strahova.

People cross the contact line between pro-Moscow rebels and Ukrainian troops in the settlement of Stanytsia Luhanska
1/39

Student povijesti Tigran Khachaturyan (20) kazao je da je znao da pogoršenje međunarodnih odnosa dovodi do pada standarda u zemlji.

- Vidio sam puno primjera država koje slijede svoje imperijalne ambicije i zaboravljaju glavni cilj države: dobrobit onih koji u njoj žive. Ne podržavam ovu politiku i doživljavam je  negativnom - napominje 20-godišnjak.

Međutim, mišljenje običnih Rusa ne može promijeniti smjer u kojem ide zemlja. Što je postalo posebno očito nakon sastanka sigurnosnog vijeća na kojem je bilo jasno tko je glavni. Bilo je onih u ruskoj javnosti koji su istupili protiv rata, kao što je aktivist u St. Petersburgu koji je na ulici podignuo kopiju najpoznatije antiratne sliku 'Apoteoza rata' slikara Vasilija Vereščagina. Online portal Kholod pokrenuo je kampanju 'Nisam tiho' u kojem su zatražili od svojih čitatelja da navedu zašto se protive ratu.

Jedan od najpoznatijih ruskih Youtubera Yuri Dud objavio je sliku ruskog Sigurnosnog vijeća i napisao kako osjeća beskrajni sram i krivnju zbog onog što je Rusija napravila Ukrajini.

Ideja rata s Ukrajinom je nezamisliva mnogim Rusima jer milijuni imaju tamo rođake i prijatelje. Podržavali su aneksiju Krima pa čak i međusobno priznanje separatističkih teritorija, ali invazija bi mogla biti posve druga priča. S druge strane, podsjeća New York Times, ne postoji opozicija koja bi se suprotstavila Putinu, a nije da će itko pitati obične Ruse što oni misle o svemu.

VIDEO: Bijeg iz Kijeva: Gužve na benzinskim postajama, građani prazne bankomate.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
Brankko
02:17 25.02.2022.

Imena ruska i ukrajinska i ljudi iz Rusije koji se pišu na ruski način -- NE pišu se na engleski način. Mi imamo, zamislite, slova č, š, ž, čak i c (a ne "ts") i h (a ne "kh") pa, nevjerojatno, i slovo j (a ne "y").

PA
Pakšu
11:31 24.02.2022.

Da su ljevičari na vlasti ne bi bilo rata. Ali svaki bolesnik danas ima pravo glasa i pristup Facebooku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije