Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevolje zbog vremena

Kako je planinare na Biokovu zarobila snježna oluja

Biokovo
Foto: DOMINIK ŠIME SAMAC
12.02.2014.
u 13:00

– Vjetar je puhao orkanskim udarima više od 150 km/h te nas je u nekoliko navrata podigao s površine zemlje – piše u članku na Crometeu o događajima prošlog vikenda Dominik Šime Samac

Planinare na Biokovu proteklog vikenda zarobila je snježna oluja, donosi Crometeo.

– I tako, prolazi još jedna beznadna subota kao i dosadašnji dio zime do nekih 17 sati toga dana. Pada dogovor, sutra idemo na Sv. Juru na Biokovo! Svatko hoće na snijeg, a to nam je ostala jedina opcija za ići, a da izbjegnemo kišu u nižim dijelovima planine. Odmah spremanje, planiranje, cepin i dereze, spremni na najgore što nam se na kraju i dogodilo – piše u članku Dominik Šime Samac.

Samac piše da su se okupili u Kaštel Kambelovcu te da su ih na 1000 metara nadmorske visine zatekle ozbiljnije vremenske nepogode. Automobil su ostavili na 1400 metara i krenuli pješke.

- Na dnu Troglava snijeg je počeo padati uz sve jači vjetar i skupljati se na cesti što je poprilično otežavalo hodanje. Dok smo došli na baraku pod Sv. Jurom, vjetar je već dosezao brzine više od 100 km/h što nas nije ostavilo nepripremljene, ali se tomu nismo nadali. I nakon desetominutne stanke krećemo uz konop prema vrhu. U snijeg se upada više od jednog metra, a vjetar sve jači i jači. Napori koje smo trebali uložiti u svaki korak postajali su nadljudski, upada se u snijeg, a vjetar nas „briše“ s površine. Nismo se mogli držati za konop jer je bilo nekoliko centimetara leda na njemu što bi isparalo rukavice u nekoliko metara, a to bi naposljetku dovelo i do ozeblina. I nakon 45 minuta hoda, kad smo pomislili da smo prošli najgore, dolazimo u krug objekta. Vjetar je puhao orkanskim udarima više od 150 km/h te nas je u nekoliko navrata podigao s površine zemlje – piše Samac.

Što se dalje događalo i kako su se na kraju spustili s Biokova, pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije