UBIJEN TERORIST

Kako je tekla spektakularna akcija likvidacije Osame bin Ladena

hvatanje
Foto: AFP
1/8
02.05.2011.
u 20:34

Mornarički su "tuljani" izveli desant na kompleks iz helikoptera koji je potom prizemljen “zbog tehničkog kvara”. Letjelica je uništena kako pobunjenici ne bi došli do nje

Nakon deset godina potrage Osama bin Laden, najtraženiji terorist na svijetu, napokon je mrtav! Dvadeset pet američkih specijalaca, mornaričkih "tuljana”, u nedjelju navečer iz helikoptera je izvelo desant na Bin Ladenovo sklonište u pakistanskom gradu Abbottabadu. Svladali su otpor i povukli se na sigurno noseći sa sobom tijelo Bin Ladena ubijenog hicem u glavu.

– Kad su “tuljani” uletjeli u kuću, izbila je pucnjava. Bin Laden je pružio otpor, ali je odmah ubijen, kao i još trojica muškaraca koja su zapucala na specijalce. Dvojica ubijenih bili su Bin Ladenovi pomoćnici, a treći je Osamin sin. U borbi je ubijena i jedna žena koju je Bin Ladenov pomoćnik pokušao iskoristiti kao živi štit  – kažu izvori iz američkih obavještajnih krugova. Prema njihovim tvrdnjama, u akciji su ranjene još dvije žene, koje su se u trenutku napada našle u kući. Tijekom operacije srušen je i jedan američki helikopter, no američke snage tvrde da nije pogođen vatrenim oružjem nego je “prizemljen zbog tehničkog kvara”.

– Helikopter su specijalci odmah uništili kako pobunjenici ne bi došli do obavještajnih podataka, a potom su se povukli prema vozilima noseći Bin Ladenovo tijelo na rukama – kažu izvori.

Koliko god vijest o Bin Ladenovoj smrti bila iznenađenje, riječ je bila o složenoj i dugo pripremanoj akciji. Još 2007. godine istražitelji u zatvoru Guantanamo dobili su prve informacije o pomoćniku Khalida Sheika Mohammada, jednog od Bin Ladenovih suradnika. Pune dvije godine trebalo je CIA-i da ustanovi njegov pravi identitet i locira ga u Pakistanu. Njegovim praćenjem tijekom 2009. shvatili su da vrlo često odlazi u novosagrađenu trokatnicu u Abbottabadu, turističkom gradiću stotinjak kilometara udaljenom od Islamabada. Počelo se detaljno snimati kompleks smješten samo 700 metara od pakistanske vojne akademije i već na prvi pogled bilo je jasno da se tamo skriva “velika riba”.

– Ono što smo vidjeli bilo je zastrašujuće. Trokatnica sagrađena na osam puta većoj parceli nego što je uobičajeno bila je opasana s četiri do šest metara visokim zidom, a terasa najvišeg kata imala je dodatni zid viši od dva metra. Na ogradi je bila bodljikava žica, zidovi okrenuti prema ulici nisu imali prozore, a u kompleks se ulazilo kroz dvostruka vrata s čuvarima. Toliko su pazili na tajnost da ni smeće nisu iznosili van, već su ga spaljivali u dvorištu, a telefonske ili internetske veze nisu postojale – kažu američki obavještajci.

Kako nije bilo moguće dobiti detaljan uvid u to tko doista živi u nekoliko milijuna dolara vrijednoj tvrđavi sagrađenoj 2005., analitičari su počeli raditi procjene navika stanara. Na temelju zračnih i satelitskih snimaka te promatranja s terena, iako stanari nikada nisu izlazili iz kuće, postalo je jasno da se u kući najvjerojatnije skriva Osama bin Laden s dijelom članova svoje obitelji.

– Predsjednik Obama počeo je seriju radnih sastanaka, izvršni dio operacije hvatanja Bin Ladena. Htjeli smo biti potpuno sigurni tko se krije u tom skloništu – kažu za CBC neimenovani dužnosnici američke administracije. Cijela je operacija bila toliko tajna da je za nju znalo samo nekoliko najviših dužnosnika i CIA-inih operativaca koji su razrađivali akciju. Konačna potvrda identiteta došla je potkraj travnja, a Obama je 29. travnja u 8.20 sati izdao nalog za napad. U Pakistan su iz Afganistana potajno prešli specijalci koji su nekoliko puta uvježbavali napad na repliku Bin Ladenova skrovišta, a dan potom izveden je i sam udar. Akcijom je iz svog ureda osobno zapovijedao direktor CIA-e Leon Panneta, a pakistanska obavještajna služba ISI obaviještena je o svemu tek nakon početka akcije. Nakon što su dobili potvrdu o Bin Ladenovoj smrti, u uredu direktora CIA-e prolomio se gromoglasan pljesak.

Bin Ladenovo tijelo odvezeno je na nepoznatu lokaciju, najvjerojatnije na američki nosač aviona gdje se analizom DNK, uspoređujući uzorak mrtvaca s uzorkom tijela Bin Ladenove sestre, potvrdilo da je doista riječ o najtraženijem svjetskom teroristu. Poštujući muslimanske običaje, Amerikanci su samo nekoliko sati nakon smrti “pokopali” Bin Ladena, priuštivši mu “pogreb na moru”. Tijelo su umotali i bacili na nepoznatoj lokaciji u more kako bi izbjegli da se od Bin Ladenova groba stvori terorističko svetište.

– S tijelom se postupalo u skladu sa svim muslimanskim običajima – kažu u Bijeloj kući.

Ključne riječi

Komentara 192

AM
a_morte_i_rossi
07:08 03.05.2011.

koja budala vjeruje ovome taj je lud!!!! tamo ona slika di pokazuje kako nije bilo sklonista i onda kasnije je bilo....uopće nisu iste slike....kompletno drugačija slika pogledajte detalje i kućice okolo...ko da je osama ssve srušio i ponovo sagradio hahahahaa kao staljin hahahaha

Avatar jumanji
jumanji
21:21 02.05.2011.

emilsali... pusti ti demokratski, nije se dao ziv u ruke Amerikanaca-- Nebih ni ja da sam na njegovom mijestu bio.Bez Amerikanaca i Njemaca mi bi bili jos u pecinama..Treba njima biti zahvalan, kakvi su takvi su..

PO
posluzitelj
00:32 03.05.2011.

Wag the dog drugi dio..ubili smo ga i bacili u more ajkulama...parodija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije