OSUĐEN, A JOŠ RADI

Kako se postupalo u slučajevima poput liječnika iz Osijeka? Perverznom ortopedu u Dubravi dali otkaz i prije presude

Zagreb: Mito i korupcija u zdravstvu, ilustracija
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
05.09.2024.
u 18:00

Jedini zakonski put do trenutne suspenzije liječnika iz Osijeka nepravomoćno osuđenog za silovanje je izricanje mjere opreza tj. zabrane obavljanja liječničke djelatnosti

I Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) najoštrije osuđuje svako neetičko ponašanje kao i kazneno djelo koje počini liječnik.  HUBOL se zgraža nad svakim nanošenjem štete pacijentima koje ujedno i narušava povjerenje pacijenata u medicinsku struku, poručili su bolnički liječnici. Prof. Zlatko Topolovac, ginekolog iz KBC Osijek osuđen nepravomoćno zbog silovanja pacijentice prilikom pregleda, nije član HUBOL-a pa prema njemu ne mogu postupati stegovno, navode. 

Prethodno je Liječnička komora navela da je njeno Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju  po službenoj dužnosti  pokrenulo postupak protiv osječkog liječnika, no s postupkom su stali očekujući pravomoćno okončanje kaznenog postupka.  Ističu kako je u slučaju pokrenutog kaznenog postupka protiv liječnika, jedini zakonski put do njegove trenutne suspenzije - izricanje mjere opreza tj. zabrane obavljanja liječničke djelatnosti. Tu mjeru propisanu člankom 98. stavkom 2. točkom 6. Zakona o kaznenom postupku prije podizanja optužnice može odrediti državni odvjetnik, a u svakom trenutku  tijekom kaznenog postupka,  može je odrediti sud i takva mjera stupa na snagu odmah.  

POVEZANI ČLANCI:

Posljednji put takvu je mjeru sud donio u slučaju zadarske liječnice koja je kolegi odobravala nepripadajući plaćeni godišnji odmor, za vrijeme kojeg je on radio u njenoj privatnoj oftalmološkoj klinici. Prošle godine Županijski sud u Splitu je, umjesto istražnog zatvora, liječnici opće medicine izrekao mjeru opreza odnosno zabrane obavljanja liječničke djelatnosti jer je 15 mjeseci ispisala 165 lažnih recepata za tablete koje se mogu koristiti kao droga i doping, i time oštetila HZZO, odnosno javni novac. Liječnica je to radila dok je kao zamjena radila u više ordinacija u Splitu, Solinu, Kaštelima i Braču. 

Međutim, ima i primjera gdje je bolnica reagirala i prije pravomoćne presude. KB Dubrava je 2018. godine dala otkaz ortopedu protiv kojeg je pokrenut postupak zbog nedoličnog ponašanja prema pacijentima. Povjerenstvo koje su nakon pritužbe pacijentice osnovali potvrdilo je osnovanost pacijentičinih navoda te su mu, vodeći se Zakonom o radu i Pravilnikom o radu KB Dubrava, otkazali ugovor o radu. 

>> FOTO Kultni zagrebački restoran odlazi u povijest: Na njegovom mjestu bit će novi stadion

Zagreb: Mito i korupcija u zdravstvu, ilustracija
1/12

 

Komentara 2

18
188
19:11 05.09.2024.

Liječnici se ponašaju ko mali bogovi. Treba ih otpuštati. Posebno psihijatre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije