LIJEČNIK I DALJE RADI

Liječnička komora: Jedino sud može zabraniti rad osječkom ginekologu silovatelju; Sud: DORH to nije predložio

Osijek: Nasilje nad ženama, ilustracija
Foto: Davor Javorovic/Vecernji list
1/3
05.09.2024.
u 15:01

Mjeru opreza, pojašnjavaju, prije podizanja optužnice može odrediti državni odvjetnik, dok u svakom trenutku nakon podizanja optužnice, a tijekom kaznenog postupka, tu mjeru može izreći nadležni sud

Ne smiruje se bura u javnosti koju je izazvala informacija kako osječki ginekolog, nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentice, i dalje radi u KBC-u Osijek. Na društvenim mrežama pokrenuta je u srijedu inicijativa da se pošalje 1000 mailova u 24 sata ključnim institucijama u zdravstvu sa zahtjevom za privremenu suspenziju nepravomoćno osuđenog ginekologa. Iza te inicijative stoji aktivistička platforma koja se bavi društveno-političkim pitanjima i ljudskim pravima s naglaskom na feminizam, a djeluje pod anonimnim profilom Grof Darkula. Kako tvrde, poslano je toga dana više od 2000 mailova. Oglasili su se u četvrtak iz Hrvatske liječničke komore.

- Svaki liječnik je u svojem zvanju dužan postupati sukladno pravilima i dostignućima medicinske struke, strogo pri tome poštujući zakone i propise te poštujući Kodeks medicinske etike i deontologije HLK-a. Hrvatska liječnička komora jasno i najstrože osuđuje svako drugačije postupanje, svako kršenje zakona ili etičkih normi Kodeksa u obavljanju liječničkog posla. Odnos liječnika i pacijenta mora biti odnos povjerenja i svako suprotno postupanje je duboko neetično, a u nekim slučajevima predstavlja i kazneno djelo. Osuđujemo svako postupanje na štetu pacijenata, razumijemo ogorčenost javnosti vezano uz slučaj osječkog ginekologa. No, smatramo nužnim pojasniti da kada je protiv nekog liječnika pokrenut kazneni postupak, jedini zakonski način trenutnog suspendiranja tog liječnika je mjera opreza, tj. zabrane obavljanja neke poslovne aktivnosti, pa tako i liječničke djelatnosti – započinje se u priopćenju HLK.

Mjeru opreza, pojašnjavaju, prije podizanja optužnice može odrediti državni odvjetnik, dok u svakom trenutku nakon podizanja optužnice, a tijekom kaznenog postupka, tu mjeru može izreći nadležni sud. Kako nam pak kažu na Županijskom sudu u Osijeku, sud ne može izreći mjeru zabrane obavljanja određenog posla, tim više što, po dostupnim podacima, DORH nije predložio nikakve mjere prema optuženiku. Spis je trenutno na Visokom kaznenom sudu povodom žalbe optuženika.

POVEZANI ČLANCI:

- Takva mjera stupa na snagu odmah i rezultira trenutnom zabranom, tj. prestankom obavljanja liječničke djelatnosti. Kada sud odredi takvu mjeru, HLK odmah po saznanju privremeno suspendira licencu liječnika sukladno određenoj mjeri opreza, a poslodavac liječnika suspendira s radnog mjesta. Hrvatski sudovi i državno odvjetništvo su u proteklim godinama u nekoliko kaznenih postupaka vođenih protiv liječnika određivali ovakvu mjeru opreza zabrane obavljanja djelatnosti. Prema saznanjima HLK-a, takvu mjeru državni odvjetnik niti sud nisu odredili u slučaju osječkog ginekologa. Bez takve sudske mjere opreza HLK nema ovlasti niti zakonske mogućnosti oduzeti licencu bilo kojem liječniku odmah i sada. Također, HLK nema nikakve ovlasti direktno suspendirati bilo kojeg liječnika s njegovog radnog mjesta jer to spada u ovlasti poslodavca – navode oni nadalje.

Dodaju i kako je Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore po službenoj dužnosti pokrenulo, u okviru svoje nadležnosti, postupak protiv osječkog liječnika, a odluku će Povjerenstvo donijeti nakon pravomoćno okončanog kaznenog postupka kojim se jedino može utvrditi počinjenje opisanog kaznenog djela.

- Postupci pred tijelima HLK-a traju određeno vrijeme, a disciplinski postupci su u procesu i trajanju slični klasičnim sudskim postupcima i odvijaju se u dva stupnja, na Časnom i Visokom časnom sudu HLK-a – zaključuju. Iz Ministarstva zdravstva na naš su upit odgovorili kako su od ravnatelja KBC-a Osijek zatražili očitovanje, "a u istom se navodi kako je liječnik nepravomoćno osuđen".

- Presuda je u ovom trenutku nepravomoćna. Po Ustavu RH, propisano je da je svatko nedužan te se nitko ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. Također, aktualna odredba Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne omogućava udaljavanje s radnog mjesta bez pravomoćnosti. Slijedom nepravomoćnosti presude imenovani liječnik je i dalje u radnom odnosu s KBC-om Osijek, ali poslove iz svog djelokruga rada obavlja uz prisutnost člana tima. Privremenu mjeru udaljavanja s radnog mjesta teoretski je mogao naložiti jedino Sud ili Komora ako je imala predmet u razmatranju, za što nemamo službenu informaciju - kažu u Ministarstvu.

- Sukladno Zakonu o liječništvu, liječnik je dužan u obavljanju liječničke djelatnosti poštovati načela obavljanja liječničke djelatnosti te se suzdržavati od svake aktivnosti koja nije spojiva s ugledom, dostojanstvom i neovisnošću liječničkog zvanja, stoga nismo i nećemo pružati zaštitu onima koji se toga ne pridržavaju. Ministarstvo zdravstva, a sigurni smo i svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu, izražava zgražanje i nevjericu nastavno na navedeni događaj - poručuju.

>> VIDEO Besplatna vožnja starim tramvajem povodom 133. rođendana ZET-a

Komentara 1

GO
Godežav
21:28 05.09.2024.

Nešto se treba učiniti s ovim pravosuđem. ovo više nije normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije