SLUČAJ U OSIJEKU

Udruga traži suspenziju ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice

KBC Osijek gdje je nakon nesreće prevezen ministar Banožić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
04.09.2024.
u 15:25

U Kliničkom bolničkom centru Osijek još uvijek radi liječnik koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice

Dan nakon šokantne ispovijesti pacijentice koju je silovao osječki ginekolog i zbog tog čina nepravomoćno osuđen, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata primila je više od 150 prijava pacijenata za smjenom liječnika Zlatka Topolovca. "Glas pacijenata je zajedno jači i izgledno je da ovakvo nešto ne može proći.  Zato čvrsto dajemo podršku ovoj inicijativi i udruženju brojnih pacijenata i udruga za njegovim udaljenjem s radnog mjesta. Svakako smatramo da mu nije mjestu u bolnici ni radu s pacijentima te zahtijevamo da mu se privremeno oduzme licenca za rad do zaključenja suđenja", stoji u zahtjevu Udruge. 

Obratili su se pismom i Liječničkoj komori, tražeći da ginekologa suspendiraju. "Pišemo vam u vezi slučaja ginekologa iz KBC-a Osijek (prof. dr. sc. Zlatko Topolovec, dr. med.) koji unatoč nepravomoćnoj presudi za silovanje Županijskog suda u Osijeku, donesenoj 8. 2. 2024. i potpisanoj od strane predsjednice vijeća sutkinje Vesne Osmanović, još uvijek radi na osječkoj ginekologiji. Smatramo da je ovo pravno i etički upitno te da se ovom praksom ugrožava sigurnost pacijentica i povjerenje u zdravstveni sustav. 

Pozivamo vas da kao Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zdravstva RH te KBC Osijek hitno reagirate te privremeno suspendirate dotičnog liječnika dok se ne donese pravomoćna presuda, u skladu s europskom praksom koja štiti pacijente i čuva integritet profesije. Udruge za zaštitu pacijenata i Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju pozivam na hitno očitovanje u vezi ovog slučaja."

Osječki KBC već se ranije izjasnio da presudu nije dobio pa ne može temeljem nje ni postupati, već i zato što je nepravomoćna. Pitali smo Liječničku komoru i Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju smatraju li prihvatljivim da prof. Topolovec nakon nepravomoćne presude za silovanje pacijentice i dalje može raditi ili ga treba suspendirati. Odgovore ćemo objaviti kada stignu.  

VEZANI ČLANCI:

FOTO Iz vode izronilo davno potopljeno selo, pojavili se ostaci domova, škole i crkve: Stanovnici su ih morali ostaviti

KBC Osijek gdje je nakon nesreće prevezen ministar Banožić
1/15

Komentara 1

GL
globalsolutions
16:09 04.09.2024.

Topolovac ne prelazi ulicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije