DIO ZEMLJE POD VODOM

FOTO Austrija stenje pod vodenom stihijom, tisuće zarobljene na kolodvorima, vlasti šire dramatičan apel: 'Ne izlazite iz kuća'

Foto: Reuters/Pixsell
1/10
15.09.2024.
u 23:57

Austrija je pred još jednom od neprospavanih noći. Naime, za nedjelju navečer i ponedjeljak su najavljene daljnje obilne oborine, osobito za središnje područje Donje Austrije i Beča.

Austrijanci su u šoku. Austrija "stenje" pod najezdom vodene stihije i orkanskog vjetra. Najteže je u pokrajini Donjoj Austriji, na čijem je teritoriju jutros proglašeno stanje katastrofe, koju je obilježila i smrt vatrogasca koji je poginuo prilikom intervencije u ispumpavanju jednog podruma u okolici Tullna. Brojni stanovnici na tom poplavljenom području evakuirani su iz svojih kuća na sigurno. Dramatična situacija je i u Beču, koja graniči s Donjom Austrijom. Naime,  u 14. bečkom stambenom okrugu Penzing rijeka Beč (Wienfluß) izlila se je još jutros  iz korita i poplavila okolne ulice i zgrade. Njen vodostaj kod mosta Kennedy u Hietzingu iznosio je u nedjelju u 9 sati 2,26 metara, umjesto uobičajenih pola metra.

Zbog izlijevanje rijeke Beč na području Ludwiggasse – na granici s donjoaustrijskim gradom Purkersdorfom – i poplave kuća, na izlazu iz Beča prema autocesti A1 u smjeru zapadnog dijela Austrije, stanovnici 15 kućanstava, kako je na poslijepodnevnoj konferenciji za medije rekao bečki gradonačelnik Michael Ludwig, evakuirano je na sigurno. Pristup poplavljenom području bio je dostupan samo čamcima.

“Zbog kombinacije poplave i orkanskog vjetra vatrogasci su morali intervenirati više od 1100 puta. Šest osoba je ozlijeđeno u padu granja s drveća, ali na sreću nema teže ozlijeđenih i mrtvih. Bilo je opasnih situacija na području rijeke Beč i Liesingbacha, nabujalog potoka u 23. bečkom okrugu”, rekao je Ludwig, iznoseći dosadašnju bilancu za Beč. Istakao je kako je izlijevanje rijeke Beč “stoljetna poplava”, koja ima veliki utjecaj i na razinu vodostaja Dunavskog kanala, u koji utječe.

Bečki gradonačelnik je također izvijestio da je zbog prodora vode na tračnice podzemne željeznice, prije svega linije U4 koja vozi uzduž rijeke “Beč”, te linija U2, U3 i U6 u većem dijelu prekinuto prometovanje. I da se polazi od toga da će podzemna željeznica biti vraćena u puni javni pogon tek u srijedu. 

VEZANI ČLANCI:

Kako je napomenuo, za neke dijelove Beča osiguran je zamjenski promet autobusima, a za neke poplavljene dijelove, kao što je to dio 14. stambenog okruga Penzing, nije to moguće osigurati, zbog poplavljenih površina. Predstavnica Bečkog gradskog prijevoza “Wienerlinien” pozvala je Bečane i sve ostale da u ponedjeljak krenu ranije nego obično na posao, jer se očekuju gužve i kašnjenja. A oni koji ne moraju, da “ne koriste javni prijevoz”. 

Dramatična situacija ima posljedice i za zračni promet. Iz bečke zračne luke u Schwechatu najavili su i kašnjenja zrakoplova. Što se tiče učenika, koji dolaze u Beč iz poplavljenih područja ili nemaju dostupno javno sredstvo prijevoza do škole zbog dosad u Austriji neviđenog nevremena, dobiti će opravdano i sutra ne moraju doći u školu.

Iz Austrijske željeznice (ÖBB) su na svojoj Web stranici u nedjelju popodne objavili da “zbog sadašnjeg nevremena u Austriji , uključujući ponedjeljak, mora se računati na odstupanja i kašnjenja u željezničkom prometu”. Uz opasku kako je prometovanje vlakova između Beča i Linza te Passaua (Njemačka) u nedjelju obustavljeno i da neće biti uspostavljen zamjenski promet , jer je to “nemoguće” u ovom trenutku, s obzirom na stanje na terenu. I promet između Beča i Salzburga je obustavljen javio je ÖBB.

Sve to, kako javljaju austrijski mediji izazvalo je prometni kaos i na željezničkim kolodvorima u Beču, gdje je ostalo “zaglavljeno” na tisuće putnika. “Zbog trenutnog razvoja događaja, tijelo nadležno za kontrolu prirodnih katastrofa pokrajine Donja Austrija hitno traži od stanovništva da ne izlazi iz svojih kuća i suzdrži se od vožnje automobilom i nepotrebnih putovanja”, apel je koji austrijski mediji prenose cijelu nedjelju u svim informativnim redovnim i izvanrednim emisijama.

Iznimno intenzivne padaline posebno su pogodile stanovnike u ruralnim područjima. Brojne su ceste neprohodne zbog poplava, osobito u donjoaustrijskim okruzima St. Pölten, Melk i Tulln, navode austrijski mediji. Stanovništvo, posebice poplavljenog glavnog grada pokrajine Donje Austrije St. Pöltena je pozvano da “sačuva mir”. I ne ulazi u automobile i podrume “jer time dovode u opasnost sebe , a možda i spasioce”, rekla je zemaljska poglavarica Donje Austrije Johanna Mikl Leitner za austrijsku televiziju ORF.

Austrija je pred još jednom od neprospavanih noći. Naime, za nedjelju navečer  i ponedjeljak su najavljene daljnje obilne oborine, osobito za središnje područje Donje Austrije i Beča. Kako je za ORF večeras rekao Thomas Kozuh Schneeberger, glasnogovornik bečkog Magistrata 45 (Bečke vode), trenutno se je situacija u Beču “malo primirila”, ali za sutra je najavljen “novi val padalina”. Upozorio je građane da “odustanu od putovanja u smjeru Zapada, dok se situacija ne smiri”. Uz napomenu kako su ulaz i izlaz s autoceste A1 u smjeru zapadnog dijela Austrije, na području Beča od mosta Hütteldorf u 14. bečkom stambenom okrugu do Deutschordenstrasse danas popodne zatvoreni za promet, iz “sigurnosnih razloga”. 

Dakle, sve oči  Bečana, a prije svega Donjoaustrijanaca uprte su i ove noći ne samo prema nebu, s molbom da napokon stane ta razorna kiša, nego i prema, izmorenim spasiteljima koji se već dva dana, dan i noć, neumorno bore da spase ljude i njihova dobra od naleta vodene stihije.

FOTO Apokaliptični prizori diljem Europe: Rijeke se izlijevaju, gradovi tonu pod vodom, a povijesne poplave odnose živote


1/38
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Tombstone
Tombstone
02:33 16.09.2024.

Stenje? I ja sam nocas, nakon sto sam se prejeo bifteka I priloga od kilu I pol. Jedino ja ne krivim predsjednika Trumpa za to.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
23:06 15.09.2024.

Dokle god stenju bogati, ne sekiram se.

YE
Yeah
00:56 16.09.2024.

Programi modifikacije vremena postižu rezultate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije