Qin Gang

Kineski veleposlanik u SAD-u odbacio optužbe: 'Da je Kina znala, učinila bi sve da spriječi sukob u Ukrajini'

Russian President Putin meets Chinese President Xi in Beijing
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
16.03.2022.
u 23:45

Dopustite mi da ovo kažem odgovorno: Navodi da je Kina znala, pristala ili prešutno podržavala ovaj rat su čista dezinformacija. Sve te tvrdnje služe jedino svrsi da se prebaci krivnja na Kinu - navodi veleposlanik.

Kineski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Qin Gang odlučio je, kako sam navodi, razjasniti ulogu Kine u ukrajinskoj krizi te je zbog toga napisao kolumnu koja je objavljena u Washington Postu.

- Mnogi Amerikanci razumljivo pokušavaju shvatiti koja je pozicija Kine dok se odvija kriza u Ukrajini, pa tako želim iskoristiti ovu priliku da objasnim sve u potpunosti i razjasnim sve nesporazume i glasine. Bilo je navoda da je Kina o ruskim vojnim potezima i da je tražila od Rusije da ih odgodi sve dok ne završe Zimske Olimpijske igre. Nedavne glasine su tvrdile da je Rusija tražila vojnu pomoć Kine. Dopustite mi da ovo kažem odgovorno: Navodi da je Kina znala, pristala ili prešutno podržavala ovaj rat su čista dezinformacija. Sve te tvrdnje služe jedino svrsi da se prebaci krivnja na Kinu - navodi veleposlanik.

Ističe kako je više od 6000 kineskih državljana u Ukrajini i da je Kina najveći trgovinski partner i Rusije i Ukrajine, te je najveći uvoznik sirove nafte i prirodnog plina u svijetu.

VIDEO: Djevojčica (9) ostala bez ruke, ubijen joj otac: 'Ne znam zašto su me Rusi upucali, nadam se da je bila nesreća'

- Sukob između Rusije i Ukrajine ne koristi Kini. Da je Kina znala za imanentnu krizu, učinili bismo sve kako u našoj moći da je spriječimo. Kina je predana vanjskoj politici mira. Kao snažan zagovornik pravde, Kina odlučuje svoje pozicije temeljem merituma pitanja. Kineska pozicija o Ukrajini je objektivna i nepristrana: Svrhe i načela Povelje UN-a moraju se u potpunosti poštovati, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, uključujući Ukrajinu, moraju se poštivati, sve legitimne sigurnosne zabrinutosti svih zemalja moraju se uzeti ozbiljno i svi napori koji pridonose mirnom rješenju krize moraju se podržavati - napominje veleposlanik.

- Uzevši to, prijetnje protiv kineskih entiteta i kompanije, koje su izgovorili neki američki dužnosnici su neprihvatljive. Niti rat niti sankcije ne mogu donijeti mir. Držati palicu sankcija nad kineskim kompanijama dok se traži kineska podrška i suradnja neće ići - napomenuo je.

Osvrnuo se i na usporedbe Tajvana i Ukrajine koje su se pojavile u javnosti te je to okarakterizirao pogreškom istaknuvši kako je riječ o posve različitim stvarima.

Russian President Putin meets Chinese President Xi in Beijing
1/6

- Ukrajina je suverena država, a Tajvan je neodvojiv dio kineskog teritorija. Pitanje Tajvana je kineska unutarnja stvar - ustvrdio je Qin Gang u Washington Postu.

Istaknuo je kad je riječ o Ukrajini, da je Kina napravila ogromne napore za mirovne razgovore i prevenciju humanitarne krize. Podsjetio je da je kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao već drugog dana sukoba s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pritom izrazio svoje želje da Rusija i Kina što prije imaju mirovne pregovore.

- Kako kineska poslovica ide, potrebno je više od jednog hladnog dana da zamrzne metar leda. Dugotrajni mir i stabilnost u Europi se bazira na principu nedjeljive sigurnosti. Potrebna je balansirana, efektivna i održiva europska sigurnosna arhitektura. Prioritet je postići sada prekid vatre kako bi se zaštitili civili od rata. Ali kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i odgovorna zemlja, Kina će nastaviti koordinirati prave napore u postizanju mira. Spremni smo učiniti ono što god možemo i raditi s drugima. Naša krajnja svrha je kraj rata i podrška regionalnoj i globalnoj sigurnosti - smatra kineski veleposlanik u SAD-u.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Rano jutros eksplozije su odjeknule Kijevom: Nakon toga iznad grada ostao je samo dim.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
07:49 17.03.2022.

Kina je znala no cekala je evo 3 tjedna da vidi razvoj situacije. Sad se lagano okrece prema smjeru odakle vjetar pobjede puse. Tipicno za proracunate Kineze ali i indikator da Rusija definitivno gubi.

Avatar Cantor
Cantor
07:20 17.03.2022.

Za vjerovati komunistima i još pri tome Kinezima je zaista potrebno imati vjeru kojom se mogu pomicati planine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije