savjet stručnjaka

Kirurška ili kemijska kastracija kućnih ljubimaca, što odabrati

Foto: Pixabay
1/3
26.03.2023.
u 10:00

Obje mogućnosti kastracije izvrsne su u smislu učinkovitosti, stoga odabir privremenog ili trajnog rješenja ovisi o željama ili mogućnostima vlasnika te o potrebama psa

Kastracija kućnih ljubimaca učinkovita je metoda kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i prevencije neželjenog potomstva. Što je kirurška, a što kemijska kastracija psa i koji postupak odabrati kada se odlučite za kastraciju mužjaka?

Kastracija zahtijeva operacijski zahvat koji obavlja isključivo veterinar. Tehnika uključuje nepovratno uklanjanje testisa. Prednost zahvata je prestanak proizvodnje spolnih hormona i sprečavanje seksualnog nagona te smanjenje učestalosti pojave bolesti prostate i testisa, pojave perianalnih adenoma, perinealne hernije i drugih hormonalnih uvjetovanih tumora. Nedostaci su, kao i kod svakog operacijskog zahvata, rizik od anestezije te moguć razvoj pretilosti ako prehrana nakon zahvata nije prilagođena zahtjevima organizma. Dva su načina kastracije, kemijska i kirurška.

Kemijska je kastracija privremeni izbor kastracije, a slična je mikročipiranju. Traje šest ili 12 mjeseci, što znači da je reverzibilna. Tretman dolazi u obliku malenog implantata koji se aplicira pod kožu psa i ne zahtijeva anesteziju. Implantat postupno otpušta sintetski hormon, ne vadi se, a hormon s vremenom nestaje. Koristi se u tretmanu pasa i mačora. Međutim, može se ukloniti, recimo, ako je psa potrebno ranije pariti ili ako pas ima nuspojave na implantat. Kao i kod većine postupaka, i kemijska kastracija može imati nuspojave. To ne znači da će ih pas doživjeti u svakom slučaju, a ovisi o tome kako tijelo reagira na implantat. Neke od mogućih nuspojava su:

– otok ili crvenilo na mjestu aplikacije (samo unutar nekoliko sati, a pas ne bi trebao osjećati veću nelagodu)

– trajna neplodnost (rijetko, no postoji mogućnost da se plodnost psa trajno ugrozi)

– promjene u razini energije i povećanje tjelesne težine, stoga je važno pratiti aktivnost psa i pobrinuti se da se dovoljno kreće

– promjena kvalitete dlake (dlaka može biti mekša).

Što je kirurška kastracija? Kirurška kastracija ili sterilizacija nepovratan je zahvat. Uključuje uklanjanje oba testisa, potpuno i trajno eliminirajući sposobnost psa da se razmnožava. Iako je ovo rutinski zahvat, zahtijeva opću anesteziju i može se izvesti tek nakon što se testisi spuste u skrotum psa.

Vlasnik treba biti upoznat s mogućim komplikacijama bez obzira na to što se zahvat navodi kao rutinski. Može doći do komplikacija tijekom ili nakon operacije. Ako je pas dobrog zdravlja, male su šanse da doživi ozbiljne komplikacije. Međutim, najbolje je biti svjestan činjenice da, iako rijetke, neke komplikacije ipak mogu nastupiti. Nekoliko mogućih komplikacija na koje treba pripaziti:

– infekcije – njega nakon operacije ključna je za kvalitetan oporavak, pri čemu je najvažniji elizabetanski ovratnik i obvezno sprečavanje lizanja rane

– rizik anestezije: psi mogu doživjeti srčani zastoj čak i nakon što se probude iz anestezije. Određeni psi skloniji su ovim problemima zbog svoje pasmine, dobi ili zdravlja. Zbog toga su važne preanesteziološke pretrage i pregled pacijenta

– debljanje ili problemi sa želucem – ovi problemi navode se i nakon kemijske kastracije. Stoga nakon operacije svakako prilagodite prehranu psa i smanjite unos hrane kako biste izbjegli debljanje

– oticanje skrotuma ili krvarenje – vjerojatnije je da će se to dogoditi kod starijih pasa ili u slučajevima kada je pas pretjerano aktivan nakon operacije

Koju opciju odabrati? Obje mogućnosti izvrsne su u smislu učinkovitosti, stoga odabir privremenog ili trajnog rješenja ovisi o željama ili mogućnostima vlasnika te potrebama psa.

Ključne riječi

Komentara 2

JU
juma
22:28 26.03.2023.

Umjesto pasa i mačaka trebalo bi kastrirati vlasnike i veterinare. Trebaju osjetiti kako je to nekoga toliko voljeti da ga kastriraš.

OP
Ocvali pupoljak
12:19 21.02.2024.

kao i držanje pasa po stanovima. Što je to nego zlostavljanje životinje. Ovisi kako tko gleda na to. Moj pas je najsretniji u svom dvorištu. Koker šanijel 24 sata u svom dvorištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije