DRASTIČNA PROMJENA VREMENA

Kiša ne staje ni u idućim danima. Upaljen meteoalarm, evo što nas očekuje idući tjedan

Zahladnjenje i kiša
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell
1/6
14.09.2024.
u 17:33

U brojnim mjestima do subote je palo više od 50 litara kiše po četvornom metru, a novi rekord za rujan izmjeren je na Zavižanu gdje je u petak ujutro izmjereno 130 mm oborine, a u Božavi čak 230 mm

I dalje razmjerno hladno i vjetrovito, ponajviše do ponedjeljka, do kada će i kiša biti češća i gdjekad obilnija, osobito u pretežno oblačnom kontinentalnom području. Srećom, kiša će u većini krajeva ipak biti manje obilna nego prošlih dana, prognozirao je za HRT meteorolog Tomislav Kozarić vrijeme u Hrvatskoj u idućim danima. 

U brojnim mjestima do subote je palo više od 50 litara kiše po četvornom metru, a novi rekord za rujan izmjeren je u petak na Zavižanu gdje je u petak ujutro izmjereno 130 mm oborine, a u Božavi čak 230 mm, što je apsolutni rekord. Situacija u središnjoj Europi je još gora - u poplavama u Rumunjskoj poginulo je najmanje petero ljudi, a brojna mjesta u Češkoj, Poljskoj i Austriji su morala biti evakuirana zbog bujica vode. 

Kišovito će u Hrvatskoj biti i ove nedjelje, a smanjenje naoblake morat ćemo pričekati do kraja idućeg tjedna. ''U oblačnu nedjelju kišovito će, osim na istoku, vjerojatno biti i na zapadu unutrašnjosti. Početkom novog tjedna kiše će biti manje i samo mjestimice, a u utorak i djelomično smanjenje naoblake. Umjeren i jak sjeverozapadnjak u ponedjeljak će slabjeti, a zatim - sjeveroistočni vjetar. Temperatura u blagom porastu, ali i dalje svježe'', naveo je Kozarić.

- Na Jadranu u nedjelju povremeno kiša, a nakon toga će je biti rjeđe, uz više sunčanih razdoblja. Umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar te bura početkom idućeg tjedna bit će u slabljenju, a u utorak će bura na sjeveru ojačati, dok će u Dalmaciji biti istočnjaka i juga. Temperatura zraka bez veće promjene ili malo viša, a mora niža - dodao je meteorolog. 

POVEZANI ČLANCI:

Najviša dnevna temperatura u nedjelju na kopnu će biti do 15°C, a na Jadranu do 21°C. Što se tiče upozorenja DHMZ-a, za sutra se očekuje pogoršanje vjetra na jugu zemlje te na području Velebitskog kanala pa će na snazi biti narančasti alarm. U zagrebačkoj regiji te na istoku pak se očekuje obilna kiša pa će kao i danas vrijediti žuti alarm.

>> VIDEO Vodostaj rijeke u Sloveniji porasao je za nekoliko metara u sat i pol

Komentara 1

PE
pežo
13:04 15.09.2024.

Zašto radite paniku i plašite narod kad je vrijeme normalno za ovo doba.Počelo se iz svega raditi senzacije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije