Kazneni zakon

Klijenti prostitutki mogli bi dobiti i zatvor do godinu dana!

okrugli stol, zene
Sanjin Strukić/PIXSELL
07.03.2011.
u 19:59

Legalizacija prostitucije u Australiji i Nizozemskoj dala je krila trgovini ljudima, 85 posto odnosi se na djevojke iz Azije i istočne Europe

Novčanom kaznom ili zatvorom do godine dana mogao bi biti kažnjen svaki klijent koji se koristi uslugama prostitutke ako u Saboru prođe prijedlog novog kaznenog zakona, koji ovih dana u Valbandonu dovršava radna skupina na čelu s profesoricom Ksenijom Turković! U Hrvatskoj bi tako kaznenom progonu prvi put podlijegali ne samo svodnici nego i korisnici usluga prostitutki, koji u ovom trenutku ne podliježu čak ni prekršajnim sankcijama! Bit će zanimljivo vidjeti raspravu o tome u mahom muškom Saboru, u kojem sjedi i hadezeovac Boris Kunst koji je prije priklanjanja konzervativnoj vladajućoj stranci tražio legalizaciju prostitucije, što se prije desetak godina činilo dobrim i naprednim rješenjem.

Međutim, u međuvremenu je prostitucija u nekim zemljama zaista i legalizirana, poput Nizozemske ili Australije, ali ozakonjenje prodaje tijela ipak nije prostituciju pretvorilo u posao kao svaki drugi. Dapače, dalo je krila trgovini ljudima, što u pravilu od više nego 85 posto znači trgovinu mladim djevojkama iz siromašnih zemalja istočne Europe i Azije koje se na različite načine sile gotovo na ropstvo.

U ovom trenutku i u Hrvatskoj ima strankinja koje makroi drže u ropstvu, no ni klijenti tih prostitutki ne čine kazneno djelo. U nas je nedavno bez ikakvih sankcija prošao slučaj prostitucije u osječkim domovima za nezbrinutu djecu, nitko nije ni pitao tko su klijenti maloljetnica, ako su starije od 14 godina, jer klijent maloljetne prostitutke ne čini kazneno djelo!

Da je u nas plaćao seksualne usluge svojim maloljetnim prijateljicama, talijanski premijer Berlusconi prošao bi bez sankcija, barem do sada. No, upravo za njegove vlade desnog centra, 2006. godine, talijanski je kazneni zakon pošao tragom skandinavskih zemalja, u kojima se prostitucija počinje tretirati kao nasilje nad ženama i kazneno se progone klijenti. Talijanski zakon prijeti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine i novčanom kaznom od najmanje 5164 eura svakomu tko “počini seksualni čin s maloljetnom osobom u dobi od 14 do 18 godina u zamjenu za novac ili drugu ekonomsku korist”. Zacijelo bi i u nas valjalo težim kaznama regulirati klijente koji posegnu za maloljetnim prostitutkama, osobito u domovima.

Komentara 76

BA
BandaZG
22:01 07.03.2011.

Kako će sad majka petero i više djece zarađivati za život kad ćete joj rastjerati mušterije?

SU
surkwast
23:12 07.03.2011.

Za koga? Za narod! Za koga? Za partiju! Za koga? Za SURKWASTA!

OB
-obrisani-
09:07 08.03.2011.

I za ubojsto čovjeka se najčešće dobije godinu dana zatvora. Izgleda da vlada želi prebukirati zatvore kako za njih ne bi bilo mjesta Hrvatska je kolektivna ludnica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije