problem za ugostitelje

Konobari ogorčeni načinom plaćanja: 'Kakvi su to ljudi, ispada kao da su pobjegli?'

Plaćanje kovanicama
Foto: Poslovni dnevnik
1/3
13.01.2023.
u 09:22

Pojedini gosti jednostavno ostave novac na stolu i odu, a upravo se takva situacija dogodila u jednom kafiću na zagrebačkom Jarunu

Bliži se kraj perioda u kojem se može plaćati u kunama i lipama, a neki su građani odlučili iskoristiti tu mogućnost kako bi se riješili viška kovanica. Iako se kovanice u neograničenom iznosu mogu prebaciti na račun u bankama i u HNB-u, pojedine su osobe odlučile sitan novac ostavljati u kafićima, što predstavlja problem za ugostitelje. 

Da bi za njih stvar bila još gora, pojedini gosti jednostavno ostave novac na stolu i odu, a upravo se takva situacija dogodila u jednom kafiću na zagrebačkom Jarunu. Nakon što su popili svoje piće, jedan par na stolu je ostavio hrpu kuna, lipa, pa čak i centi, te su otišli dok konobara nije bilo. Osoblju kafića čak nije toliko ni smetala činjenica što su dobili sitan novac, nego to što su gosti na takav način ostavili kovanice i otišli, navodi Poslovni dnevnik.

"Kakvi su to ljudi, ispada kao da su pobjegli?", pitao se jedan od konobara, dok je drugi zaključio: "Ovakav način plaćanja je sramotan!"

Podsjetimo, razdoblje dvojnog optjecaja traje do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Tijekom tog razdoblja, prilikom gotovinskih transakcija, istodobno se, uz euro, može koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. 

VIDEO Istražili smo koje kovanice kune najviše vrijede na tržištu. Jedna se prodaje za 130 eura, imate li je doma?

Komentara 39

PE
Pericabad2
09:31 13.01.2023.

Ne razumijem sto je sramotno ako su ostavili tocan iznos. Zar kovanice vise nisu novac?

DU
Deleted user
10:16 13.01.2023.

Možda da ne čekaš konobara pola sata pa ostaviš novac? Nadalje već mi se zgadilo što konobari već unaprijed očekuju baškiš, onako gurne i baci ti kavu sa kiselim osmjehom i očekuje bakšiš kao da je to sastavni dio. Nemam problema sa ostavljanjem bakšiša ali daj mi razlog za to!

DU
Deleted user
09:45 13.01.2023.

Kakvi ugostitelji takvi gosti.Sve prema zasluzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije