SEKS KAO LIJEK

Kontroverzni Mostarac Franjo Miličević otvorio Crkvu ljubavi u Ližnjanu

otvo_liznjan_1.jpg
import
23.01.2008.
u 16:48

U Ližnjanu, ribarskome selu blizu Puli, otvorena je prošlog ljeta Crkva ljubavi. Guru erosa Franjo Miličević i njegove žene kupili su tu kuću za Komaja pokret. Ondje 55-godišnji Mostarac duhovnog imena Aba Aziz Makaja živi sa svojih pet žena i propovijeda slobodnu ljubav, poligamiju i eros, koji je za sljedbenike Komaje pitanje duhovnosti. Kontroverzni guru, inače i tantra majstor, uči i kako da ljubavni užitak traje 60 do 90 minuta.

Eros i logos
- Pogledao sam 50-ak objekata na hrvatskoj obali, a ovaj nas je privukao i zbog kulturne aure Pule. Istra je na pola puta do naših drugih centara u Švicarskoj i Zagrebu. Ovdje smo odmah imali dojam da smo iz Europe stigli u Europu zbog kozmopolitizma - objašnjava Makaja. Po nekima, pravi teolog seksualnosti, koji uči da ljubav i eros kao najjače energije imaju odgovore na sve probleme, i sam prakticira svoj nauk. Živi s pet žena, na čemu mu mogu pozavidjeti mnogi macho tipovi, ali i te žene imaju pravo živjeti s drugim muškarcima.

Mostarac i njegove žene-svećenice Crkve ljubavi imaju brojne publicističke radove o filozofiji Komaje. Onima koji taj pokret  nazivaju sektom, Miličević odgovara priznanjima. Ističe nagradu za seksualnu inteligenciju koju su mu dodijelili američki terapeuti, a Amerikanci ga nazivaju i seksualnim prosvjetiteljem Južnih Slavena.

Knjiga "Eros i logos", koju je uredila jedna od njegovih pet žena, nada se Makaja, mogla bi biti i literatura na teološkim fakultetima.
Centar u Ližnjanu otvorila nam je lijepa žena, sitne građe, Martina Kovič, čije je duhovno ime Konstanza.

Upoznajemo i Švicarkinju Naomi. One su dvije od pet Makajinih žena koje žive u zajedni. U sobi u kojoj čekamo gurua ljubavi dominira velika fotelja, podsjeća na kraljevski ili božanski tron. To je fotelja za Makaju. Visok, mršav muškarac prodornih zelenih očiju nas upozorava:


Franjo Miličević - Makaja s Konstanzom i Naomi

- Ljuti me kad nas mediji opisuju kao sektu, a moje žene kao ovisnice o učitelju. Žene koje žive u zajedni su intelektualke. Atena  je magistrica psihologije, Ajla je akademska slikarica, Mai je grafička dizajnerica, Konstanza je magistrica književnosti i politologije, a Naomi učiteljica - ne bez ponosa priča Makaja.

- Još kao mladića mučilo me pitanje zašto žena ne bi mogla biti papa, a jedan dobar svećenik mi je rekao da je pitanje na mjestu jer nigdje u Bibliji ne piše da žena ne može biti svećenik - kaže, ali o mnogim drugim svećenicima nema dobro mišljenje.

Seksomrsci
- Kao dječak slušao sam da je masturbacija smrtni grijeh, dakle Crkva je ljudima nametala grižnju savjesti. Ja danas pozivam Crkvu i papu Ratzingera da se ispričaju generacijama koje su učili da je masturbacija smrtni grijeh! S vremenom sam počeo uviđati da je većina religija seksomržnjački orijentirana, što je zabluda jednako teška kao i stavovi koje je imala Crkva u srednjem vijeku.



Učili su me i kako je u prirodi čovjeka monogamnost, no danas i znanstvenici to niječu. Kroz Komaju želim ispraviti takve zablude - navodi Makaja. Svojevoljno je, kaže, iskusio i celibat pa bi mogao svećenicima dati korisne savjete jer zna metode koje je naučio kroz nekoliko bivših reinkarnacija. Nudi to čovjek kojeg su usporedili sa sotonistom, pa je zato tužio Glas Koncila.


Pametni

- To su vrlo zanimljivi ljudi. Možeš upoznati puno različitih i pametnih osoba iz cijelog svijeta. Komaje mogu živjeti po izboru, u poligamiji ili monogamiji. Mene ipak zanima samo jedan partner, ali sve je dobro vidjeti i od svakog možeš nešto naučiti. Tantru nisam učio jer za to treba partner koji će biti uz tebe - kaže Ervin Peruško.


Dok se ne seksa s mojom...

U ližnjanskoj oštariji “Veseli ribar“ pitamo znaju li što o susjedima u plavoj kući. - Dok ne diraju moju familiju, sve je OK. Ne znam što je to komaja, ni koja je to vjera, valjda su slobodniji. Ma to meni ne smeta - kaže Darko Jukopila. Jedan stariji Ližnjanac sebi u brk govori: - Dok se ne seksa s mojom ženom, sve je u redu. Mi primamo sve. Neka budu ča će; zatvoreni, otvoreni. Mene to ne zanima! Dvojica mlađih Ližnjanaca smješkaju se, a jedan domeće: - Ma ke puno žena! I jedna je dosta. I previše! Puljanin Ervin Peruško je prije 12 godina posjećivao Komaja tečajeve pa priča: - Inače me zanima alternativa, a na tečaj gurua Makaje sam otišao na preporuku jednog prijatelja. Pohađao sam ljetnu školu u Premanturi, što je za mene bilo besplatno. Tada sam imao oko 18 godina i sve mi je bilo novo i zanimljivo, ali nisam postao član Komaje. Priče o nekakvim njihovim orgijama su glupost, a i dezinformacije su da tečajevi Komaje završavaju seksom - tvrdi danas 30-godišnji Puljanin.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije