VRHOVNI SUD

Krešimiru Gilji ipak će se suditi

14.11.2003.
u 00:00

Optužnica Gilju tereti za ubojstvo M. Rimca te ranjavanje I. Jerković i B. Vukojevića

ZAGREB - Krešimiru Gilji (32), optuženom za ubojstvo Mirka Rimca te teško ranjavanje Ive Jerković i Berigoja Vukojevića ispred kafića "Star"sa" u rujnu 1999., ipak će se suditi, odlučio je Vrhovni sud. Naime, nakon što je njegov odvjetnik Veljko Miljević uložio prigovor na optužnicu, smatrajući je neutemeljenom, izvanraspravno vijeće Županijskog suda taj je prigovor usvojilo i obustavilo postupak protiv Gilje.

Vijeće je smatralo da bi zbog proturječja u prikupljenim dokazima izricanje osuđujuće presude bilo gotovo nemoguće. Postupak protiv Gilje je obustavljen, a on je pušten iz pritvora u kojem je bio tjedan dana. Na takvu su se odluku žalili tužitelji.

Sumnja nije otklonjena

No, Vrhovni sud nije se složio s takvim stavom, smatrajući da je preuranjen te da se neosnovano temelji uglavnom na obrani okrivljenika i povezanošću s iskazom Domagoja Novaka (22). Osim toga, analizirajući iskaze ostalih svjedoka za sada se ne može otkloniti sumnja da je Gilja počinio djelo, smatra Vrhovni sud. Stoga je odredio da bi spomenute proturječne dokaze trebalo cijeniti raspravno vijeće, i to nakon što se neposredno saslušaju svjedoci.

Slučaj Gilja javnost je zainteresirao zbog činjenice što to nije bila samo još jedna obična kavanska tučnjava, već i jer je u toj gunguli ranjen sin Vice Vukojevića, u to vrijeme saborskog zastupnika i jednog od moćnijih ljudi HDZ-a. Prema optužnici, Gilja je u kafić došao sa svojim prijateljem Markom Marjanovićem. Nakon kraće svađe i naguravanja Marjanović je udario Rimca bocom po glavi. Uslijedilo je naguravanje na terasi, a kako tvrdi optužnica, Gilja je tada izvadio pištolj marke HS model 95, kalibra 9 mm, i ispalio hitac u Rimca. Nastavio je pucati po lokalu, ranivši još Vukojevća i I. Jerković, a nakon pucnjave je pobjegao.

U obrani je tvrdio da Vukojevića i Rimca nikad u životu nije vidio, te da je tek iz novina doznao da je u pucnjavi netko usmrćen. Kako ga je tadašnji ministar policije javno prozvao, odlučio je pobjeći. Skrivao se gotovo dvije godine, a 13. studenoga 2001. u pratnji odvjetnika sam se predao, a sa sobom je donio i pištolj.

Predao sebe i pištolj

I tu počinje najzanimljivi dio Giljine priče, jer je pištolj iz kojeg je pucano u Rimca, 7. prosinca 1999., policiji predao i Domagoj Novak, inače Giljin znanac. U pratnji svog odvjetnika došao je u tužiteljstvo, tvrdeći da je on taj koji je pucao u Rimca te je predao pištolj, također HS kalibra 9 mm. Oružje je bilo zamotano u plastičnu vrećicu, a on ga je više puta zakopavao i otkopavao po Sesvetama. Balističkim vještačenjem ustanovljeno je da je iz tog pištolja ubijen Rimac, a kako tužiteljstvo po tom priznanju ništa nije poduzimalo, tadašnji zastupnik Giljine obitelji protiv Novaka je u svibnju 2000. podnio kaznenu prijavu. No, tužiteljstvo ju je odbacilo.

Ivana Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije