PREDSJEDNIK HSS-A

Beljak: Ne dođe li idućih dana do dogovora, izbori su jedino rješenje

Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
07.06.2016.
u 19:06

"Očito je da je na jedan vrlo grub način iznevjerena volja birača na izborima"

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je danas kako je aktualna kriza vlasti dovela do otvorene borbe koja šteti Hrvatskoj, jer je zbog nečijih interesa, ne samo pojedinačnih nego i cijelih stranaka i pokreta na grub način iznevjerena volja birača, zbog čega smatra kako su, ne dođe li u idućim danima do nekakvog dogovora, novi izbori jedino rješenje.

– Očito je da je na jedan vrlo grub način iznevjerena volja birača na izborima i u ovom trenutku, ako do nekakvog dogovora u roku od nekoliko dana ne dođe, jedino rješenje su novi izbori. To je, dakle, posve očito – rekao je Beljak za Hinu.

Istaknuo je da će se HSS vrlo skoro konzultirati na svojim stranačkim tijelima i donijeti zaključke, a konzultirat će se i s drugim strankama s kojima su u kontaktu kako bi vidjeli što je najbolje u ovom trenutku za Hrvatsku. Također, vidjet će i mogu li se usuglasiti zajednička stajališta nekoliko stranaka hrvatskog političkog centra.

Ova otvorena borba ne može biti dobra za Hrvatsku jer se ništa ne radi

Na pitanje je li kontaktirao s prvim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Beljak je rekao da su u kontaktu sa svim strankama. Međutim, dodaje, da bi se počelo nešto raditi, potreban je određeni konsenzus oko ključnih stvari u društvu, "a očito nikakvog konsenzusa tu ne može biti, čak niti oko toga tko će predstavljati Vladu", dakle, nema konsenzusa između premijera i oba zamjenika. Na djelu je, kaže, "jedna otvorena borba koja nikako ne može biti dobra za Hrvatsku jer se ništa ne radi".

– To je osnovni problem. Dakle, nekih kontakata koji bi išli u smjeru smirivanja situacije, odnosno konstruktivnog rješenja, pokušaja konstruktivnog rješavanja problema, nije bilo.

Podsjetio je kako je Sporazum HSS-a s Domoljubnom koalicijom izvan snage. – Ali, bude li netko računao s pomoći HSS-a, odnosno ako se budemo našli na programskim osnovama oko programa koji HSS ima i koji se odnosi isključivo na poboljšanje situacije u državi, na određene korake naprijed, onda ćemo razgovarati. Ako ne, HSS je autonomna stranka i mi nećemo nikoga sigurno pitati za mišljenje niti to namjeravamo – naglasio je Beljak. 

HSS će svoja stajališta pokušati uskladiti s partnerima, ako ne, onda s nekim drugim 

Dodao je kako HSS ima svoja stajališta te će ih pokušati uskladiti prije svega s dosadašnjim partnerima u Domoljubnoj koaliciji, "a ako neće ići, onda s nekim drugim". 

Na pitanje kako će HSS glasovati u Saboru vezano za prijedlog SDP-a o iskazivanju nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku te za današnji HDZ-ov prijedlog o iskazivanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, Beljak je rekao da će u HSS-u, prije nego što dođe do bilo kojeg glasovanja, održati sjednicu stranačkih tijela i raspraviti odgovore na pitanje zašto nekoga podržati ili ne. – To je osnovno pitanje – zbog čega bismo podržavali nekoga i traži li taj netko uopće HSS-ovu podršku – istaknuo je Beljak. 

Upitan znači li to da se u HSS-u još nisu odredili kako će o tome glasovati u Saboru, Beljak je rekao da su u politici stvari vrlo jasne i da bi za nešto glasovali, netko mora biti uvjerljiv da je to dobro. – Nas nitko nije niti pokušavao uvjeriti za neke stvari da su dobre. Tako da ne možemo imati stajalište i nekoga na slijepo podržavati. To se sigurno neće dogoditi i mi sigurno nećemo sudjelovati u tome, a, uostalom, to je jedan od razloga zbog kojih smo išli u stavljanje svih sporazuma izvan snage – rekao je predsjednik HSS-a. 

Najavio je da će do kraja ovoga tjedna u HSS-u održati sjednicu predsjedništva, na kojoj će donijeti odluku kako će se prema tome postaviti. A do tada, kaže, "vjerojatno će se još puno toga dogoditi, ali nažalost očito ništa dobroga".

Komentara 16

Avatar majmunranko
majmunranko
19:34 07.06.2016.

Ako ovaj seoski lopov ikada dođe u vladu, porast će prodaja auto alarma.

BA
bakulušić
19:21 07.06.2016.

Beljak će sada sa Vrdoljakom. To mu je prorodno okruženje.

VE
vecernji55
19:17 07.06.2016.

Pazite na kasetofone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije